Als je je spaargeld bij een Nederlandse bank gestald hebt dan is dit tot een bedrag van 100.000 euro beschermd en verzekerd in geval van faillissement, dankzij het depositogarantiestelsel. Maar hoe zit dat met je beleggingen? Dat je met beleggen meer risico loopt dan met sparen is algemeen bekend, maar wat als jouw beleggingspartij failliet gaat? Ben je dan je geld kwijt, of is er toch nog iets waar je aanspraak op kunt maken? Wij zochten het voor je uit.
Beschermingsmaatregelen voor beleggingen
Gelukkig is er in Nederland heel veel geregeld voor de consument, en dus ook voor de Nederlandse belegger. Banken en beleggingsmaatschappijen moeten aan strenge regels voldoen, om zo de risico’s voor de burger zoveel mogelijk te beperken.
Garanties heb je natuurlijk nooit, als je gaat beleggen loop je altijd in meer of mindere mate het risico dat je beleggingen minder waard worden, maar deze maatregelen zorgen er wel voor dat de risico’s voor een belegger zoveel mogelijk beperkt worden als een beleggingsmaatschappij failliet gaat. Voorbeelden van dit soort maatregelen zijn de vermogensscheiding en de beleggerscompensatie.
Vermogensscheiding
De AFM (Autoriteit Financiële Markten) verplicht beleggingspartijen om het geld van beleggers te scheiden van hun eigen vermogen. Dit betekent dat wanneer zo’n partij failliet gaat, de belegger beschermd is doordat zijn of haar geld niet op naam van het desbetreffende bedrijf staat.
Beleggingspartijen kunnen hier op verschillende manieren invulling aan geven. In veel gevallen wordt er een extra ondernemen opgericht, waarbinnen het vermogen van de beleggers wordt bewaard. Deze gelden staan dan dus op naam van een andere onderneming, waarmee ze extra beschermd zijn in geval van een faillissement.
Een andere manier is om dit uit te besteden aan een bank. Een beleggingspartij schakelt dan een bankinstelling in om de gelden bij onder te brengen. Hiervoor openen ze een speciale rekening bij die bank, op naam van de belegger.
Ten derde kan een beleggingspartij sinds juli 2022 een ‘rekening met afgescheiden vermogen’ openen bij een bank. Dit houdt in dat er één rekening wordt geopend op naam van de beleggingspartij, waarop alle gelden van alle beleggers van die partij samen worden beheerd. Juridisch is het geld dan afgescheiden van het vermogen van de beleggingsmaatschappij. Bovendien valt het geld dat bij een bank staat vervolgens onder het depositogarantiestelsel, wat wil zeggen dat het geld tot 100.000 euro verzekerd is in geval van faillissement van de bank.
Verschil spaargeld en beleggingen
Een belangrijk verschil tussen sparen en beleggen is wat de bank met jouw geld doet. Jouw spaargeld komt op de balans van de bank te staan. De bank gaat iets doen met jouw geld. Jouw spaargeld wordt bijvoorbeeld gebruikt om een hypotheek of bedrijfskrediet te verstrekken.
Bij beleggingen is dat anders; jouw geld wordt – als het goed is!- gescheiden van het bedrijfsvermogen. Aan de ene kant worden de beleggingen beheerd en aan de andere kant is er de balans waar alle bezittingen en schulden van het bedrijf zelf genoteerd staan.
Als het bedrijf failliet gaat, gaat in principe alleen het eigen bedrijfsdeel failliet en kunnen jouw beleggingen overgedragen worden aan een andere partij die jouw beleggingen voor je gaat beheren.
Beleggerscompensatiestelsel
Als er onverhoopt iets helemaal misgaat met de vermogensscheiding is er nog een beleggerscompensatiestelsel. Let op; dit gebeurt alleen als een beleggingspartij een gigantische puinhoop van z’n financiën heeft gemaakt en er sprake is van mismanagement of fraude bijvoorbeeld. Ook houdt de AFM toezicht op de financiële situatie van de beleggingspartij.
De beleggerscompensatie geeft de garantie dat je je beleggingen tot een bedrag van 20.000 euro per persoon terugkrijgt als jouw beleggingspartij failliet gaat. Dit bedrag geldt per persoon, dus als je een fiscaal partner hebt is je vermogen tot 40.000 euro beschermd.
Deze compensatie geldt alleen voor aandelen, obligaties en financiële instrumenten, maar bijvoorbeeld niet voor cryptocurrency. Bovendien moet de beleggingspartij wel een vergunning hebben om in Nederland te mogen opereren. Voldoen jouw beleggingen aan de voorwaarden, dan staat De Nederlandse Bank garant voor jouw beleggingen door middel van de beleggerscompensatie.
Ook in andere landen gelden er vormen van beleggerscompensatie. Landen binnen de EU bieden allemaal minnimaal 20.000 euro garantie. Beleg jij in het buitenland? Check dan even of er ook compensatieregelingen zijn in het land waar je belegt.
Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee
Ondanks deze maatregelen heb je dus geen garantie dat je in geval van faillissement van jouw beleggingspartij je geld terugziet. Daarnaast brengt beleggen altijd risico’s met zich mee. De economie en aandelenmarkt kennen nu eenmaal ups en downs, en deze maatregelen beschermen je als belegger alleen tegen het faillissement van een instelling of bank en niet tegen de schommelingen van de markt. Daarom is het altijd verstandig om alleen te beleggen met geld dat je ook echt kunt missen en te zorgen voor een goede spreiding in je beleggingsportefeuille, om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.
Deze blogs vind je vast ook interessant
Dit is waarom indexbeleggen meestal meer oplevert dan actief beleggen
7 vragen over indexbeleggen beantwoord
Dit is het geheim van succesvol beleggen
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn
Disclaimer
In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.