Als het over beleggen gaat, komt het woord dividend ook geregeld voorbij. Kort gezegd is dividend een winstuitkering. Maar wat is dividend precies? En hoe ga je er op de beste manier mee om?
Wat is dividend?
Dividend is dus simpel gezegd een winstuitkering. Als aandeelhouder ben je (voor een heel klein stukje) mede-eigenaar van een bedrijf. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om hun eigenaren mee te laten delen in de winst in de vorm van dividend.
Niet alle bedrijven keren dividend uit, het hangt er natuurlijk vanaf of er winst gemaakt wordt, maar ook de strategie verschilt per bedrijf. Sommige bedrijven kiezen ervoor om alle winst voor zichzelf te houden en daarmee te investeren zodat de koers van het aandeel hopelijk stijgt.
Verschillende soorten dividend
Je kunt dividend op twee manieren ontvangen; cashdividend en stockdividend. Bij cashdividend wordt het dividend uitgekeerd aan de beleggers. Het wordt cash bijgeschreven op het gelddeel van de beleggingsrekening. In de meeste gevallen wordt dit niet automatisch herbelegd, maar hier kun je zelf wel voor kiezen. Ook kun je besluiten het geld over te maken naar je privérekening.
Bij stockdividend ontvang je het dividend in de vorm van een stukje aandeel, je portefeuille groeit hierdoor dus.
Tot slot wordt er soms keuzedividend beschikbaar gesteld; je kiest dan zelf voor cash- of stockdividend.
Welk dividend gunstiger is ligt aan jouw doel. Dividend kan een middel zijn om inkomen te genereren, bijvoorbeeld als aanvullend pensioen. Maar als jouw doel is om vermogen op te bouwen voor later is stockdividend meestal een logischer keuze.
Dividendbelasting
Zoals in veel gevallen komt de Belastingdienst om de hoek kijken als er geld verdeeld wordt en dat is ook aan de hand bij dividend. In Nederland betaal je 15% belasting over je dividend. Goed nieuws: als particulier kun je de dividendbelasting weer terugvragen. Dit komt omdat we in Nederland vermogensbelasting kennen. Als het dividend ook belast wordt zou dat dubbelop zijn. In de aangifte inkomstenbelasting kun je het dividend dus terugvragen.
Buitenlands dividend
Beleg je in buitenlandse aandelen, dan kan de situatie heel anders worden. Sowieso verschillen de dividendpercentages. Waar de dividendbelasting in Nederland 15% is, is dit in Amerika wel 30%.
Sommige landen hebben een verdrag met Nederland waardoor het percentage alsnog bijgesteld wordt naar 15%. Dit is bijvoorbeeld het geval met Amerikaanse aandelen.
Lees ook eens: Wat is FIRE? Zo word je financieel onafhankelijk
Van dividendbelasting naar dividendlekkage
Als je belegt in beleggingsfondsen wordt het ontvangen van dividend iets ingewikkelder. Via een fonds wordt namelijk in veel verschillende bedrijven belegd die mogelijk dividend uitkeren.
Op papier is het fonds de ontvanger van het dividend. Natuurlijk wordt dit doorgegeven aan jou als belegger, maar belastingtechnisch is het fonds de ontvanger van het dividend. En dus degene die dividendbelasting betaalt.
Het fonds betaalt het dividend aan jou als deelnemer uit, min de dividendbelasting. En omdat jij als deelnemer geen dividendbelasting betaalt kun je die belasting ook niet terugvragen. Door die dividenduitkering ‘lekt’ er dus rendement en ontstaat dividendlekkage.
Zo voorkom je dividendlekkage
Gelukkig bestaan er manieren om dividendlekkage te voorkomen. De fondsen van Brand New Day hebben een speciale structuur die zorgt voor twee voordelen:
- Er kan gebruik gemaakt worden van belastingverdragen tussen landen, die voorkomen dat overheden teveel belasting op jouw dividend heffen.
- Dividendbelasting die je aan buitenlandse overheden betaalt kan worden verrekend met de dividendbelasting die je in Nederland zou moeten betalen.
Belastingverdragen
Stel dat er 30% dividendbelasting in Amerika betaald moet worden over jouw beleggingen. Dan profiteer je, via de fondsen van Brand New Day, van de speciale afspraken die gemaakt zijn tussen Nederland en de Verenigde Staten. Daardoor betaal je geen 30, maar 15% dividend.
Buitenlandse dividendbelasting verrekenen in Nederland
Je bent in het voorbeeld hierboven dus nog steeds 15% kwijt aan dividendbelasting. Want normaliter mag je belasting die je aan de Amerikaanse belastingdienst betaalt niet zomaar verrekenen met de Nederlandse belastingdienst.
Dankzij de structuur van de fondsen van Brand New Day mag dat gelukkig wél. In de volgende alinea leg ik uit hoe dat zit, maar wees gewaarschuwd; het is nogal een technisch verhaal. Als je daar niet in geïnteresseerd bent kun je het prima overslaan in de wetenschap dat Brand New Day een groot pluspunt heeft omdat vrijwel alle beleggingsfondsen dividendefficiënt zijn waar jij als belegger voordeel aan hebt.
De fondsen van Brand New Day zijn dividendefficiënt
Hoe het komt dat de fondsen van Brand New Day dividendefficiënt zijn is een heel technisch verhaal. Ben je geïnteresseerd? Lees dan verder? Zo niet; onthoud dan dat het een belangrijk voordeel van de fondsen van Brand New Day dat ze dividendefficiënt zijn en lees lekker verder bij de volgende alinea.
Ok, daar komt het technische verhaal! De fiscale structuur van het fonds van Brand New Day en de fondsen waarin zij beleggen moet goed zijn. Het is een fiscale beleggingsinstelling wat inhoudt dat de ingehouden dividendbelasting verrekend mag worden met de dividendbelasting die ingehouden moet worden op het uitgekeerde dividend van de rekeninghouders.
Ook hebben vrijwel alle fondsen waarin Brand New Day belegt een fiscaal-efficiënte structuur. Ze zijn namelijk zelf een fiscale beleggingsinstelling en lossen het dividendlek dus op. Of ze hebben een fiscaal transparante status. Met die fiscaal transparante status mag het fonds waarin belegd wordt uitgaan van de Nederlandse belastingverdragen. Ook mag het fonds de dividendbelasting die alsnog wordt ingehouden verrekenen doordat het fonds die transparante structuur heeft.
Je mag de 15% dividendbelasting terugvragen bij jouw Nederlandse belastingaangifte, ondanks dat je die aan de Amerikaanse belastingdienst hebt betaald. Zo gaat er geen dividend verloren.
Dividendefficiënte fondsen
Brand New Day werkt dus met dividendefficiente fondsen waardoor jouw rendement zo hoog mogelijk blijft en niet negatief beinvloed wordt door het weglekken van dividend. Dankzij het dichten van het dividendlek behaal je bij Brand New Day jaarlijks zo’n 0,5% meer rendement ten opzichte van partijen waarbij je wel last hebt van dividendlekkage.
0,5% verschil lijkt misschien niet veel, maar vergis je niet! Op de lange termijn heeft 0,5% verschil per jaar een enorme invloed door het rente-op-rente effect! In de afbeelding hieronder zie je dat ook duidelijk terugkomen.
Bestaat er dan helemaal geen dividendlekkage bij Brand New Day?
Zoals ik eerder beschreef zijn vrijwel alle fondsen van Brand New Day dividendefficiënt. Maar ook bij Brand New Day kan het dividendlek niet altijd voor 100% gedicht worden. In Finland wordt bijvoorbeeld ook 30% dividendbelasting geheven, maar dat land heeft niet zo’n gunstig verdrag als Amerika met Nederland. Dat betekent dat er 15% van het Finse rendement verloren gaat. Finse bedrijven en vergelijkbare bedrijven en fondsen zijn maar voor een piepklein deel opgenomen in de portefeuilles waardoor de impact minimaal is.
Dividendbelasting terugvragen
Als particulier kun je de Nederlandse dividendbelasting, die je eventueel betaalt, terugvragen bij de aangifte inkomstenbelasting. Als het goed is staat dit al vermeld in de vooraf ingevulde aangifte, maar het is altijd goed om dit te dubbelchecken zodat je geen geld laat liggen.
Conclusie
Bij indexbeleggen hoef je je zelf niet bezig te houden met dividend, dit wordt allemaal voor je geregeld. Wel is het belangrijk om je te realiseren dat dividendlekkage een negatieve impact kan hebben op het rendement en dus is het slim om hierop te letten als je onderzoekt welke beleggingspartij het beste bij je past.
Als je belegt via Brand New Day krijg je jaarlijks een overzicht van de dividendbelasting die namens jou betaald is. Ook wordt dit netjes doorgegeven aan de Belastingdienst waardoor jij het ook terugziet op je vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting. Zo vergeet jij niet om de dividendbelasting terug te vragen.
Welkomstaanbieding
Soms heeft Brand New Day een welkomstaanbieding voor nieuwe klanten. Check hier of er op dit moment een aanbieding geldt.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van. De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!