Vaak schrijven wij over passief beleggen; ETF (Exchange Traded Funds) en indexbeleggen. Wij zijn fan omdat je op deze manier ook met een lage inleg en tegen lage kosten een goed gespreide portefeuille op kunt bouwen. Maar wat is nou precies het verschil tussen een ETF en indexbeleggen?
Passief beleggen
Eerst nog even terug; wat is passief beleggen ook alweer? Het alternatief voor passief beleggen is actief beleggen en dat betekent dat je regelmatig koopt en verkoopt en als het goed is dus ook een plan bij hebt en de markt goed in de gaten houdt.
Bij passief beleggen maak je één keer de keuze waarin je belegt, in een of meerdere fondsen, en daar blijf je structureel op inleggen. Je verkoopt pas als je het geld wil gaan gebruiken en laat het tot die tijd, lekker passief, staan.
Het voordeel is dat je er geen omkijken naar hebt, ook met een kleine inleg goed gespreid kunt beleggen en dat de kosten laag zijn. En als klap op de vuurpijl blijkt passief beleggen in het overgrote deel van de gevallen een hoger rendement op te leveren dan actief beleggen. De markt laat zich nou eenmaal slecht voorspellen.
ETF’s versus indexfondsen
Een indexfonds wordt samengesteld uit een aantal ETF’s. Hoe dat precies zit lees je hieronder.
Wat is een ETF?
Een ETF volgt een specifieke index. Een ETF wordt ook wel een indextracker genoemd. Voor dit mandje met aandelen worden aandelen van alle bedrijven gekocht die aan deze index genoteerd zijn.
Een bekend voorbeeld is de AEX, daaraan zijn de 25 grootste Nederlandse bedrijven genoteerd. Als je zelf een aandeel van alle bedrijven die genoteerd zijn aan de AEX zou willen kopen dan moet je dus 25 aandelen kopen. En dan ben je een paar duizend euro verder.
In een ETF koop je een fractie van al deze aandelen. Afhankelijk van de waarde van de totale index stijgt of daalt de koers van de ETF.
Ik noemde de AEX omdat dit een bekend voorbeeld is. Echter, alleen beleggen in de AEX geeft niet voldoende spreiding. Deze bedrijven zijn namelijk allemaal in Nederland gevestigd en daarom geografisch niet voldoende gespreid. Het kan namelijk gebeuren dat Nederland slechter presteert dan de rest van Europa of een ander deel in de wereld.
Er zijn indices in alle soorten en maten. Per land, werelddeel, sector of over de hele wereld. Je kunt bijvoorbeeld een ETF kopen die de 3000 grootste bedrijven wereldwijd volgt. Bij een koers van bijvoorbeeld 100 euro voor de ETF koop je ministukjes aandelen die je anders een enorm bedrag hadden gekost.
Ook zijn er ETF’s met obligaties. Waar je met aandelen mede-eigenaar wordt van een bedrijf leen je met obligaties geld uit aan het betreffende bedrijf. Obligaties kennen een veel lager risico dan aandelen.
Lees ook: Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?
Kenmerken van een ETF
Een ETF kan real time verhandeld worden. Je kunt ’s morgens een ETF kopen en die ’s middags verkopen. Dit past niet bij passief beleggen, maar het kan dus wel.
De koers van een ETF varieert. Stel dat je elke maand 100 euro beschikbaar hebt om te beleggen en jouw gewenste ETF kost 95 euro, dan houd je 5 euro over. En is de koers 110 euro, dan kun je niet kopen omdat je niet voldoende budget hebt.
Een ETF wordt samengesteld door een fondshuis (bijvoorbeeld Vanguard of Northern Trust) en kan meestal bij meerder brokers en banken gekocht worden.
Onvoldoende spreiding
Hoewel een ETF voor redelijke spreiding kan zorgen, is het inleggen in één ETF vaak niet voldoende om goed gespreid te beleggen. Zelfs als je belegt in een fonds dat wereldwijd gespreid is, kun je toch nog iets missen. Bijvoorbeeld omdat je alleen in de grootste bedrijven belegt terwijl iets kleinere bedrijven ook interessant kunnen zijn. Beter Bed of Wehkamp zijn bijvoorbeeld niet genoteerd aan de AEX, laat staan dat ze tot de grootste bedrijven wereldwijd gerekend worden.
Ook is het continent Afrika slecht vertegenwoordigd in de ranglijst van grootste bedrijven wereldwijd terwijl daar ook veel kansen liggen.
Daarom is het belangrijk om niet al je geld in één ETF te stoppen en een mix te maken van meerdere ETF’s.
Wat is een indexfonds
Bij een indexfonds worden meerdere ETF’s samengevoegd tot een indexfonds. Dit betekent dat je fractionele stukjes van elke ETF bezit. En een ETF bevat weer fractionele stukjes aandelen van bedrijven. Zo komen gigantisch veel kleine snippertjes van bedrijven samen in een indexfonds waar je ook met een klein bedrag kunt instappen.
Een indexfonds wordt samengesteld door een aanbieder, Brand New Day bijvoorbeeld. Je hoeft je dan niet zelf te verdiepen in de verschillende ETF’s en veel moeite te doen om tot een goede spreiding te komen.
Een indexfonds kan dus ook alleen gekocht worden bij de aanbieder van dat specifieke indexfonds. De onderliggende ETF’s kunnen mogelijk wél elders aangekocht worden.
Bij het inleggen in een indexfonds kun je zelf bepalen welk bedrag je inlegt. Er is geen vaste koers voor dit fonds, zoals bij ETF’s. Wil je 10 euro inleggen of 10.000? Het kan allemaal.
Een indexfonds kun je niet onbeperkt kopen en verkopen. Dat kan één keer per dag, week of maand bijvoorbeeld. Bij Brand New Day kun je elke dag inleggen. Je kunt overigens op elk moment inleggen, maar de order wordt een keer per dag uitgevoerd.
Een ander belangrijk verschil is dat je in een indexfonds een combinatie kunt maken van aandelen en obligaties. Bij Brand New Day worden deze combinaties vertegenwoordigd in vijf risicoprofielen. Van zeer defensief (10% aandelen en 90% obligaties) tot zeer offensief (100% aandelen).
Met een indexfonds kun je dus in een keer zorgen voor perfecte spreiding en ook nog eens het juiste risicoprofiel kiezen dat past bij jouw situatie.
Lees ook: Brand New Day verlaagt de kosten en jij wil weten hoe dat zit
Hoe bepaal je je keuze?
Hoewel beide op elkaar lijken zijn er dus verschillen, zoals je hierboven kunt lezen. Je zou kunnen zeggen dat indexbeleggen geschikter is voor beginners en beleggen in ETF’s pas geschikt is als je kennis, zin en tijd hebt om zelf fondsen te selecteren. ook heb je iets meer geld nodig om goed gespreid te beleggen in ETF’s, omdat je van alle ETF’s de volledige koers betaalt, waar je bij indexbeleggen fractionele ETF’s koopt.
Waarom Brand New Day?
Brand New Day biedt beleggen in indexfondsen aan tegen lage kosten. Je wordt hierbij ontzorgd omdat je je niet zelf hoeft te verdiepen in de onderliggende ETF’s.
Je kunt maandelijks een vast bedrag inleggen of incidenteel losse bedragen (zelfs als het maar een paar euro is!). Een grote meerwaarde is dat je je risico automatisch af kunt laten bouwen. Stel dat je begint in het profiel met het hoogste risico, dan kun je dit automatisch af laten bouwen tot het laagste risicoprofiel naarmate de einddatum dichterbij komt.
Welkomstaanbieding
Soms heeft Brand New Day een welkomstaanbieding voor nieuwe klanten. Check hier of er op dit moment een aanbieding geldt.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!
De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?
Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.