Beleggen kan op veel verschillende manieren en misschien heb je weleens gehoord van de termen actief en passief beleggen. Ook die twee komen in meerdere vormen voor. Ik zet de kenmerken en voordelen van actief en passief beleggen voor je op een rij in deze blog.
Gouden regels beleggen
Om het risico op verlies te beperken is het belangrijk om je te houden aan de drie gouden regels bij beleggen. Ten eerste is het belangrijk dat je je inleg spreidt. Je kunt al je geld investeren in één bedrijf, maar als dat bedrijf onverhoopt slecht presteert is jouw hele portefeuille in één klap veel minder waard. Door je inleg te verdelen spreid je je risico. De ene belegging presteert wellicht slecht maar wordt gecompenseerd door de goede prestatie van de andere.
Bij een goede spreiding houd je ook rekening met regio’s en sectoren. De luchtvaart werd bijvoorbeeld harder dan gemiddeld geraakt tijdens de coronacrisis en soms presteren bedrijven in Azië veel beter dan die in Europa of Amerika of andersom. Door ook over sectoren en regio’s te spreiden beperk je je risico verder.
Daarnaast is het essentieel dat je een ruime horizon hebt. Op de korte termijn is het lastig te voorspellen wat de koersen doen, maar op de lange termijn kun je bij sommige manieren van beleggen een prima voorspelling doen. Dat gebeurt op basis van het verleden en hoewel dat geen garantie geeft voor de toekomst is het wel relevante informatie. Zo zeggen de rendementen van de afgelopen 100 jaar op fondsbeleggingen wel iets over de verwachting voor de toekomst. In het verleden zijn er namelijk ook oorlogen en crises geweest. Door dus te investeren in bijvoorbeeld de 1000 grootste bedrijven ter wereld geven de resultaten uit het verleden wel enige indicatie voor de toekomst.
Dit gaat niet op voor de resultaten van één bedrijf, want ook ‘betrouwbare bedrijven’ als Unilever of Shell kunnen te maken krijgen met (boekhoud)schandalen of andere onverwachte situaties die de koers extreem laten dalen, of het bedrijf zelfs failliet laten gaan.
Tot slot is het belangrijk om op de kosten te letten. Een half procent verschil maakt op korte termijn misschien maar een paar euro verschil, maar op de lange termijn kan dit oplopen tot honderden zo niet duizenden euro’s.
Voorbeeld
Je legt 100 euro per maand in over een periode van 20 jaar. Als je door 0,5% extra kosten geen 7% rendement maakt, maar slechts 6,5% is dit het verschil in totale opbrengst:
Met 7% rendement heb je na 20 jaar 51.041 euro opgebouwd.
Met 6,5% bouw je na 20 jaar 48.215 euro op.
Dat is een verschil van 2.826 euro! En dat verschil loopt verder op als het verschil in kosten en de inleg groter worden en/of de looptijd langer is.
Wil je deze berekening een keer zelf maken met jouw eigen inleg? Probeer dan eens deze beleggingstool.
Fondsen
Beleggen in fondsen betekent dat je investeert in een mandje met aandelen en/of obligaties. Door in fondsen te investeren hoef je zelf geen of weinig tijd te besteden aan het selecteren van bedrijven en kun je met minder kennis toch een relatief veilige start maken met beleggen. Daarnaast zorgt dit direct voor spreiding omdat je in meerdere bedrijven belegt. Het is dan wel belangrijk dat een fonds in meerdere regio’s en sectoren belegt of dat je in meerdere fondsen investeert.
Actief beleggen
Actief beleggen kun je doen door in actieve fondsen te beleggen of door zelf actief te beleggen. Een actief fonds wordt beheerd door een fondsmanager die probeert de beste bedrijven te selecteren voor het fonds, iedere dag weer. Dit betekent dat hij of zij vaker handelt; dus aandelen koopt en verkoopt en op die manier de juiste bedrijven op het juiste moment in de portefeuille op te nemen.
Het nadeel van actieve fondsen is dat de kosten een stuk hoger zijn dan voor passieve fondsen. De fondsmanager is namelijk veel tijd kwijt aan het analyseren van bedrijven om tot de beste keuze te komen. Daarnaast kosten de transacties voor koop en verkoop geld.
Je kunt ook zelf actief beleggen. Dan neem je zelf de beslissing of je in bedrijf A of B investeert en wanneer je koopt of verkoopt. Deze manier van beleggen kost tijd en je hebt er kennis voor nodig. Althans, als je het op een goede manier wil doen. Een bericht in de krant in combinatie met jouw gevoel bij een bedrijf is een beperkte basis om in een bedrijf te willen investeren. Als je dit goed wil doen verdiep je je uitgebreid in een bedrijf, bijvoorbeeld door het jaarverslag te lezen, en maak je analyses om te bepalen wat de juiste koers is om in te willen stappen.
Als je zelf actief wil beleggen en je inleg wil spreiden heb je wat meer geld nodig. Een koers van 100 euro voor één aandeel is niet gek, soms kosten ze zelfs een veelvoud hiervan. Meestal is het niet mogelijk om halve aandelen te kopen.
Passief beleggen
Passief beleggen doe je door in passieve fondsen te investeren, bijvoorbeeld via indexbeleggen. Passief betekent dat er niet of nauwelijks gehandeld wordt. Een indexfonds is een samenstelling van honderden bedrijven. Elk fonds volgt een bepaalde index. Indexen komen in alle soorten en maten voor; er is bijvoorbeeld een index voor de grootste bedrijven ter wereld, de grootste bedrijven van Amerika, Nederland en de Benelux. Door in meerdere indexen te investeren spreid je automatisch je inleg.
Passief beleggen betekent dat je je niet laat leiden door economische ontwikkelingen; je blijft beleggen volgens jouw plan. Of dat nou 100 euro per maand is of elk jaar 500 euro. Je blijft stug volhouden en verkoopt niet tot het moment dat je het geld nodig hebt of je doel bereikt is. Er wordt dus weinig gehandeld en dus voorkom je transactiekosten.
De lage kosten van indexbeleggen komen dus deels door minder transactiekosten. Daarnaast is er geen fondsmanager fulltime bezig om te kiezen welke bedrijven gekozen worden. Een computer kan hier het werk doen want het is al bekend in welke bedrijven geïnvesteerd wordt. Dat is namelijk al bepaald toen voor bepaalde indexen gekozen werd.
Passief of actief beleggen?
Als beginnende belegger is er wat mij betreft maar één logische keuze en dat is passief beleggen. Passief beleggen heeft namelijk een aantal voordelen:
- Je hebt er weinig kennis voor nodig
- Het kost niet of nauwelijks tijd
- De kosten zijn laag
- Je kunt met kleine bedragen beleggen (vanaf 10 euro!)
- Je belegt goed gespreid
En het mooiste is: het rendement van passieve fondsen is in 90% van de gevallen hoger dan het rendement van actieve fondsen. De markt is grillig en laat zich simpelweg slecht voorspellen, ook door professionals. Dus de kosten zijn lager en het rendement is meestal hoger. Bijna te mooi om waar te zijn!
Heb je de smaak te pakken en wil je je verdiepen in beleggen en daar actief mee aan de slag, dan kun je altijd nog besluiten om (ook) zelfstandig actief te beleggen. Ik weet dat de meeste mensen daar geen interesse in hebben en het is dus ook helemaal niet nodig. Zelf houd ik het in ieder geval bij indexbeleggen omdat ik de toegevoegde waarde, en lol, er niet van zie om me hier actief mee bezig te houden. Het kost veel tijd, gedoe en het is maar de vraag of het meer rendement oplevert.
Indexbeleggen bij Brand New Day
Dat indexbeleggen doe ik al jaren via Brand New Day. Niet alleen bieden zij indexbeleggen aan tegen schappelijke kosten, het is ook een prettige partij om je beleggingen onder te brengen. Zo is de online omgeving heel overzichtelijk en heb je een rekening binnen een paar minuten geopend.
En ze bieden twee geweldige toevoegingen om je helemaal te ontzorgen: automatisch herbalanceren en automatische risico-afbouw. Als je langere tijd belegt veranderen de omstandigheden soms. Door het rendement dat je maakt en omdat de einddatum dichterbij komt. Met automatisch herbalanceren en risico-afbouw tackel je deze twee issues al bij de start. In deze blog leg ik deze twee termen uitgebreid uit.
Zo hoef je in principe nooit in te loggen in de online omgeving van Brand New Day om je met je beleggingen bezig te houden. Je hoeft alleen maar te kijken als je nieuwsgierig bent naar de voortgang.
Wil je meer weten over beleggen bij Brand New Day kijk dan op hun website. Wist je dat je vrijblijvend een belafspraak kunt plannen om persoonlijk jouw vragen aan een Brand New Day-medewerker te stellen?
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij natuurlijk geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!