Wat is het verschil tussen Meesman en Brand New Day?

Meesman en Brand New Day zijn twee partijen die indexbeleggen aanbieden. Het zijn allebei goede, betrouwbare partijen die veel overeenkomsten hebben. Maar er zijn ook veel verschillen. Afhankelijk van jouw situatie en voorkeur vind je de verschillen tussen Meesman en Brand New Day groot of klein Daarom maak ik een uitgebreid vergelijk tussen Brand New Day en Meesman met daarin de overeenkomsten en verschillen.

Wat zijn de overeenkomsten tussen Brand New Day en Meesman?

Zowel Brand New Day als Meesman biedt indexbeleggen aan. Je kunt indexbeleggen voor je pensioen en/of voor je vrije beleggingen. In dit artikel schrijf ik over de verschillen en overeenkomsten bij vrij beleggen. Hier lees je meer over pensioenbeleggen.
Beide partijen zijn prettige partijen die tegen schappelijke tarieven jouw beleggingen beheren. Bij zowel Brand New Day als Meesman kun je automatisch je geld beleggen, dus zonder er omkijken naar te hebben.
Ook kun je bij beide partijen kiezen voor een verdeling tussen aandelen en obligaties waardoor je het risico aan kunt passen zoals je wil al werkt dit bij Meesman wel iets anders dan bij Brand New Day, daarover later meer.

De verschillen tussen Brand New Day en Meesman

Fondsen en Risicoprofielen

Bij Brand New Day kun je kiezen voor ‘modelbeleggen’. Dit betekent dat een specialist een selectie van fondsen heeft gemaakt. Dit zijn obligatie- en aandelenfondsen.
Binnen modelbeleggen kies je uit vijf risicoprofielen; van zeer defensief met voornamelijk obligaties tot zeer offensief met voornamelijk aandelen.
Naast modelbeleggen kun je bij Brand New Day ook kiezen voor ‘vrij beleggen’ waarbij je zelf fondsen kiest. Het grootste deel van de mensen kiest voor modelbeleggen. Wat ik heel logisch vind want dat is de verdeling die een beleggingsspecialist heeft gemaakt. Ik denk dat je heel goede redenen en/of kennis moet hebben om liever zelf de fondskeuzes te maken dan het advies van de specialist te volgen.
Als je besluit om voor modelbeleggen te gaan kun je de rekening binnen 10 minuten openen. Je hoeft maar een paar keuzes te maken die heel overzichtelijk zijn en goed toegelicht worden.
Bij Meesman maak je zelf een combinatie van één of meerdere fondsen. Je hebt de keuze uit twee aandelen- en twee obligatiefondsen. Je maakt zelf een combinatie van deze vier fondsen. Dit betekent dat je je iets meer moet verdiepen in de aangeboden fondsen en de hoogte van het risico omdat de keuze bij jou ligt. Het lijkt daarmee meer op het vrij beleggen van Brand New Day.

Rendementen

Omdat Brand New Day en Meesman op verschillende manieren werken kun je het rendement niet één op één vergelijken. Bij Meesman zal elke klant een andere combinatie maken van de aangeboden fondsen. Bij Brand New Day kies je als klant voor één van de risicoprofielen als je voor modelbeleggen kiest.
Brand New Day heeft de rendementen tot 2010 gepubliceerd. Meesman doet dit tot 2019, als ze dat fonds toen al aanboden.
In onderstaande tabel vind je de rendementen van zowel Meesman als Brand New Day. Voor Brand New Day geldt een rendement per risicoprofiel waarbij profiel 1 zeer defensief is en voornamelijk uit obligaties bestaat. Profiel 5 is zeer offensief en bestaat uit aandelen.
Voor Meesman worden de rendementen per fonds getoond. Het uiteindelijk rendement hangt af van de mix van fondsen die gekozen wordt.

rendementen brand new day en meesman

Dit zijn de rendementen na aftrek van kosten. Bij Meesman komen hier nog wel transactiekosten bij.

Kosten

De kosten worden bij deze partijen op een andere manier berekend. Meesman rekent 0,4% kosten per jaar voor Aandelen Wereldwijd Totaal en 0,5% per jaar voor het andere aandelenfonds en de twee obligatiefondsen. Daarnaast rekent Meesman 0,25% transactiekosten. Die betaal je bij aan- en verkoop én als je switcht tussen de verschillende beleggingen. Vanaf 500.000 belegd vermogen veranderen de kosten bij Meesman.
Brand New Day rekent voor modelbeleggen 0,34% per jaar. Kies je voor vrij beleggen dan zijn de kosten 0,44% per jaar. Daarnaast betaal je kosten binnen de fondsen. Binnen modelbeleggen variëren deze tussen 0,15 en 0,17%. Bij vrij beleggen heb je de keuze uit 14 fondsen en variëren de fondskosten. Brand New Day rekent geen transactiekosten.
Afhankelijk van het bedrag dat je inlegt, de fondsen die je kiest en het aantal keren dat je switcht (transactiekosten) weet je het precieze bedrag aan kosten.
Het lijkt erop dat de kosten van Meesman lager zijn. Maar let op met de kosten voor het switchen.

Automatische risico-afbouw en automatisch herbalanceren

Brand New Day heeft twee belangrijke voordelen ten opzichte van Meesman waarmee je gemak en zekerheid kunt inbouwen.

Automatische risico-afbouw

Als je een lange horizon hebt kun je nog veel risico nemen en (vrijwel) volledig in aandelen beleggen. Naarmate de einddatum dichterbij komt is het verstandig om je risico af te bouwen. Dat doe je door je vermogen steeds minder in aandelen en steeds meer in obligaties te beleggen.
Bij een grote crisis (corona of een vliegtuig in de Twin Towers om maar twee voorbeelden te noemen) kunnen aandelen in korte tijd 20% dalen. Omdat obligaties minder risicovol zijn is het slim hier op te focussen in de jaren voor de einddatum. Daarmee bescherm je je vermogen tegen grote dalingen.
Bij Meesman doe je dit door een stukje uit je aandelenportefeuille te verkopen en dat stukje te beleggen in een obligatiesfonds. Hiervoor betaal je transactiekosten.
Bij Brand New Day kun je ervoor kiezen dit te doen door middel van de automatische risico-afbouw. Het is zo simpel als het zetten van een vinkje. Als je hiervoor kiest schuift jouw risicoprofiel langzaam op van offensief naar defensief zonder dat je je er zelf mee bezig hoeft te houden.
De automatische risico-afbouw is een keuze en zeker niet verplicht. Je kunt het ook altijd later aan- of uitzetten. Deze optie werkt alleen als je met een einddatum werkt. Afhankelijk van je beleggingsdoel kun je ervoor kiezen om wel of geen einddatum in te stellen. Overigens betekent het instellen van een einddatum níet dat je niet bij je geld kunt. De einddatum gaat over jouw intentie en dus zit je nergens aan vast.

Automatisch herbalanceren

Als je belegt kies je een bepaald risicoprofiel. Bij Brand New Day doe je dit letterlijk door een keuze te maken uit een van de vijf risicoprofielen. Bij Meesman creëer je in feite zelf je risicoprofiel door je vermogen te verdelen over aandelen en obligaties.
Stel dat je 50% in aandelen belegt en 50% in obligaties, dat is risicoprofiel 3 bij Brand New Day, dan wil je natuurlijk dat die verhouding in balans blijft. Omdat de aandelen en obligaties in jouw portefeuille elk een ander rendement zullen maken verschuift de 50/50-verhouding.

Een extreem voorbeeld ter verduidelijking:

Je belegt 1.000 euro in risicoprofiel 3, dus 500 euro in obligaties en 500 euro in aandelen.
In dat jaar verdubbelen je aandelen in waarde en de obligaties blijven exact gelijk.

Dan ziet jouw portefeuille er als volgt uit:

Aandelen: van 500 naar 1.000 euro
Obligaties: van 500 naar 500 euro
Totale waarde: van 1.000 naar 1.500 euro

Plotseling is jouw risicoverdeling 66% aandelen en 33% obligaties terwijl je eigenlijk 50/50 wilde aanhouden. Denk nog even aan dat voorbeeld van de Twin Towers waarbij de beurzen in het rood doken en het verlies bij aandelen veel groter is dan bij obligaties.
Het is belangrijk om bij het juiste risicoprofiel te blijven omdat dát is waarvoor je gekozen hebt en wat bij jouw situatie past.

Bij Brand New Day kun je kiezen voor ‘automatisch herbalanceren’ waardoor eens in de zoveel tijd een stukje van je aandelen verkocht worden om van de opbrengst obligaties aan te kopen. Of andersom. Dit gebeurt automatisch en dus heb je er geen omkijken naar. Bovendien worden hier geen kosten voor gerekend.
Bij Meesman kun je je risicoprofiel eens in de zoveel tijd herbalanceren door een stukje van het een verkopen om wat extra van het ander te kopen. Dit doe je zelf en daar betaal je transactiekosten voor.

Minimale inleg

Als je een beleggingsrekening bij Meesman opent word je geacht 10.000 euro ineens in te leggen of maandelijks 100 euro.
Bij Brand New Day geldt geen minimale inleg. Dat is heel prettig als je met kleinere bedragen wil beleggen. Daarnaast heeft het nog een ander voordeel; bij Brand New Day kun je meerdere rekeningen openen. Natuurlijk kan dit bij Meesman ook, maar de minimale inleg werpt wel een drempel op.
Als je meerdere beleggingsrekeningen opent kun je voor elke rekening een andere risicoverdeling hanteren. Je kunt bijvoorbeeld twee beleggingsrekeningen openen voor de studie van twee kinderen. Elke rekening heeft z’n eigen horizon omdat de leeftijd van je kinderen verschilt. Daarnaast open je misschien een rekening om over 15 jaar je hypotheek af te lossen en een om de inkomsten uit je sidehustles te beleggen. Daarnaast kun je onderscheid maken tussen rekeningen op één of twee namen, voor jou alleen of samen met je partner.
Bij Brand New Day kun je vanaf 50 euro per maand kiezen voor automatische incasso. Wil je minder inleggen? Dan kun je geld overboeken naar je persoonlijke IBAN-nummer bij Brand New Day. Je kunt hiervoor een automatische overboeking in je internetbankieren instellen of dit handmatig doen als je wisselende bedragen in wil leggen.

Kun je beter Brand New Day of Meesman kiezen?

Wat de beste keuze is kan ik niet zeggen. Het zijn beide prima partijen waarbij de kosten bij Meesman iets lager lijken (afhankelijk van je precieze keuzes) terwijl je bij Brand New Day veel meer ontzorgd wordt. Bij Brand New Day kies je een risicoprofiel waarbij je kunt kiezen voor automatische herbalancering en automatische risico-afbouw. Je hoeft daarom letterlijk alleen maar 10 minuten te besteden aan het openen van de rekening om vervolgens jarenlang niet in te loggen. Als je iets wil wijzigen aan je inleg, dan kun je dit binnen internetbankieren van je bankrekening regelen.
Vind je het prima om je te verdiepen in de verschillende fondsen, het verloop af en toe in de gaten te houden én voldoe je aan de minimuminleg van Meesman, dan zijn Meesman en Brand New Day beide goede opties.
Wil je het graag simpel en overzichtelijk houden en er niet lang over nadenken? Dan is Brand New Day waarschijnlijk de betere optie.

Waar beleg ik zelf?

Ik beleg al jaren bij Brand New Day. Al lang voordat ik Financequeen startte en Meesman nog niet bestond. Ik blijf bij Brand New Day beleggen om een aantal redenen.
Ik vind het heel prettig dat er geen minimumbedrag aan inleg is. Ik heb dan ook meerdere rekeningen waar ik op inleg. En die voldoen niet aan de minimuminleg die Meesman hanteert.
Daarnaast vind ik het de automatische risico-afbouw en herbalancering enorm prettig. Ik zou het niet erg vinden om me vooraf te verdiepen in de fondskeuze zoals bij Meesman of vrij beleggen van Brand New Day. Maar tussentijds in de gaten houden hoe het met mijn beleggingen gaat, in verband met de risico-afbouw en het herbalaneren, vind ik wel een probleem. Ten eerste omdat ik nu al weet dat ik dat niet op het juiste moment zal doen. (Chapeau voor de mensen die het lukt om hun agenda en reminders voor jaren in de toekomst goed uit te voeren) Daarnaast weet ik nu al dat ik, als ik zo’n reminder al uitvoer, me elke keer weer afvraag hoe het ook alweer zit en wat ik precies moet doen. Natuurlijk kun je dit in een notitie bijhouden en dan is het zo gepiept waarschijnlijk. Maar in dit geval kies ik voor gemak en dus voor Brand New Day.
Hoewel ik het grootste deel beleg bij Brand New Day. Doe ik ook aan een paar andere vormen van vermogensopbouw.

Disclaimer

Dit artikel heb ik op eigen initiatief geschreven en wordt dus niet gesponsord door Meesman of Brand New Day. Wel worden er affiliatelinkjes gebruikt waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij de website bezoekt.
Beleggen doe je op eigen risico en check dus of het bij jouw (financiële) situatie past.

Meer artikelen over beleggen

Via deze link vind je alle blogs die op Financequeen zijn verschenen over beleggen en investeren. Hieronder licht ik er een paar uit:

Wat is indexbeleggen?
Wat is het verschil tussen pensioenbeleggen en gewoon beleggen?
Brand New Day verlaagt de kosten en jij wil weten hoe dat zit.
Hoe bouw je pensioen op als ondernemer?
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen