Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen: misschien heb je er weleens van gehoord. Maar wat is indexbeleggen precies? We leggen uit wat het verschil is tussen actief en passief beleggen en zetten ook de voordelen van indexbeleggen op een rij.

Wat is een index?

De index van de 25 meest verhandelde Nederlandse bedrijven is de AEX (Amsterdam Exchange indeX). Als die bedrijven beter presteren dan verwacht gaat de AEX omhoog. En bij een mindere prestatie uiteraard omlaag.
Een index is altijd opgebouwd uit een specifieke groep aandelen of obligaties. Zo is de samenstelling van de AEX opgebouwd uit aandelen van meerdere bedrijven die stuk voor stuk volgens een bepaalde weging in de AEX zijn opgenomen. Niet elk bedrijf weegt even zwaar in de index, simpelweg omdat het ene bedrijf een hogere waarde heeft dan het andere. Het is dus naar rato verdeeld.
De index van de grootste Nederlandse bedrijven is de AEX, de gradatie daaronder is de AMX- de midcap- en daaronder de AMS- de smallcaps. Je kunt het vergelijken met de eredividie, eerste divisie en tweede divisie in de sport. Bedrijven kunnen ook promoveren en degraderen tussen deze indexen, afhankelijk van hun waarde.
Indexen (officieel indices trouwens, maar wát een woord) komen dus in alle soorten en maten; van grote bedrijven, kleine bedrijven, bepaalde landen, werelddelen, bepaalde sectoren en ook wereldwijd gespreid. Het principe van een index met bijbehorende weging werkt overal hetzelfde.

Wat is een indexfonds?

Je kunt niet direct in een index beleggen, maar wel in een fonds dat die index ‘volgt’. Zo’n fonds belegt het geld dan in de bedrijven die zijn opgenomen in de index die gevolgd wordt. Het fonds koopt aandelen van alle bedrijven die aan de index genoteerd zijn, naar rato van de weging. Als je belegt in een indexfonds dat de AEX volgt, beleg je dus in de 25 grootste bedrijven die in Nederland aan de beurs genoteerd zijn, in precies dezelfde weging als de AEX. Dus bijvoorbeeld voor 11% in Shell, voor 6% in Philips, etcetera.* Beleggen in indexfondsen wordt ook passief beleggen genoemd.

* De weging van index wisselt van tijd tot tijd.

Wat is een passief fonds?

Door te beleggen in een indexfonds ‘volg’ je dus als het ware de markt. Je kiest geen specifieke aandelen om in te beleggen, maar belegt gewoon in een hele markt tegelijkertijd. Je vermogen groeit mee met de trend van de (wereld)economie.

Beleggen in een indexfonds wordt daarom ook wel passief beleggen genoemd. Het is geschikt voor lange termijn vermogensopbouw. Omdat het breed gespreid en passief is staat indexbeleggen bekend om het constante rendement.

Wat is een actief fonds?

Je kunt zelf actief beleggen door aandeel A of aandeel B te kopen. Je stelt dan je eigen portefeuille samen. Of je stapt in een actief beheerd beleggingsfonds. Dit betekent dat de fondsmanager bedrijven selecteert waarvan hij of zij verwacht dat ze beter gaan presteren dan de markt. Fondsmanagers selecteren op basis van grondige analyses en onderzoeken, bijvoorbeeld door jaarverslagen te lezen en aandeelhoudersvergaderingen te bezoeken. Zo proberen zij de parels te selecteren en de rotte appels te vermijden.

Het blijkt echter keer op keer dat de markt zich lastig laat voorspellen. Het ironische is dan ook dat het zelden gebeurt dat actief beheerde fondsen beter presteren dan vergelijkbare indexfondsen.

Waarom verslaan actieve fondsen zelden de index?

1. De beurs laat zich niet voorspellen

Los van de bedrijfsprestaties zijn er veel meer factoren die van invloed zijn op de beurskoers van een bepaald bedrijf. Hoe draait de economie in de wereld of in de specifieke regio waarin je belegt? En zijn er politieke spanningen, is er een epidemie of een natuurramp?
Dit zijn slechts een paar factoren die zich heel slecht laten voorspellen. Zo veroorzaakte oliemaatschappij BP in 2010 een milieuramp toen door een olielek bij het bedrijf vele miljoenen liters olie de Golf van Mexico in stroomden. En Volkswagen kwam heel negatief in het nieuws met sjoemelsoftware waarmee ze testresultaten beïnvloedden. Zo zijn er legio voorbeelden te verzinnen van scenario’s die fondsmanagers niet vooraf hadden kunnen voorzien.

2. Kosten

Een actief beheerd fonds is een stuk duurder dan een passief beheerd fonds. Om actief te beheren moet er veel onderzoek gedaan worden, er is een heel team aan personeel mee bezig. Daarnaast wordt er veel gehandeld wat veel transactiekosten met zich meebrengt.
Dus zelfs als een actief beheerd fonds beter presteert dan de markt is er kans dat je minder rendement behaalt omdat de kosten het rendement drukken.

Wat zijn de voordelen van Indexbeleggen?

1. Lage kosten

Zoals ik eerder al schreef maken actieve fondsen kosten voor een fondsmanager, een onderzoeksteam en voor de transacties die ze doen. Indexfondsen hebben die kosten niet (of veel minder). En dat scheelt een hoop. Hoe minder kosten je maakt, hoe meer rendement je overhoudt.
En vergis je niet in een klein verschil in kosten. Een klein verschil, herhaald over een lange periode kan veel verschil maken!

Voorbeeld:

Stel dat je 30 jaar lang 100 euro per maand belegt. Je rendement na kosten is gemiddeld 6,1% per jaar. Na 30 jaar heb je €149.577 opgebouwd.
Als het fonds precies hetzelfde presteert maar het rendement door kosten gedrukt wordt tot 5,8% kom je in precies dezelfde omstandigheden uit op €141.673.

Een verschil van €7.904! Er zijn dagen dat ik dat niet verdien 😉

Hoe groter het verschil tussen de percentages, hoe hoger het bedrag is dat je inlegt en hoe langer de looptijd is: hoe groter het verschil wordt. De exponentiële groei kan dan steeds beter zijn werk doen.

Lees ook: Rente op rente berekenen: zo doe je dat

2. Een brede spreiding

Al je geld op één paard zetten is nooit slim. Dat geldt voor gokken, maar zeker ook voor beleggen. Stop je al je geld in één aandeel, of in aandelen uit één land, werelddeel of sector? Dan baal je als juist die bedrijven slecht presteren. Daarom is het slim om een brede spreiding aan te brengen, zowel in sectoren, geografie en aantal bedrijven. Spreiding verlaagt het risico.
Als je zelf losse beleggingen zou aankopen is het nogal duur om goed te spreiden. Je moet dan namelijk van elk bedrijf een volledig aandeel of obligatie kopen. Via een indexfonds koop je van al die bedrijven kleine stukjes. Daardoor kun je ook met een lage inleg goed gespreid beleggen.
Stel dat de waarde van jouw fonds €55 is, dan beleg je voor dat bedrag in alle (mogelijk duizenden) bedrijven die door dat indexfonds vertegenwoordigd worden.
Als je de juiste fondsen kiest, beleg je tegelijkertijd in aandelen van bedrijven uit verschillende landen, werelddelen en sectoren. Let er wel op dat niet ieder indexfonds automatisch een brede spreiding heeft.
Als je bijvoorbeeld belegt in een indexfonds dat de AEX volgt, beleg je maar in 25 bedrijven die allemaal in Nederland aan de beurs genoteerd zijn. Dat zijn dan wel verschillende sectoren, maar geografisch niet gespreid.
Je kunt dit ondervangen door in meerdere indexfondsen te beleggen. Of kies voor een wereldwijd gespreide indextracker van Brand New Day.

Waarom ik beleg via Brand New Day

Natuurlijk zijn er mensen die de touwtjes volledig zelf in handen willen hebben en/of het leuk vinden om heel actief met hun beleggingen aan de slag te zijn.
In mijn ervaring geldt dat slechts voor een klein deel van de bevolking. Zelfs ik, nogal geïnteresseerd in financiën, heb daar geen zin in. Bovendien kost het veel tijd als je dat goed wil doen.
Ik beleg bij Brand New Day omdat dit een partij is dat mij alles uit handen neemt. Elke maand wordt een vast bedrag automatisch geïncasseerd en belegd. En als ik meer wil beleggen maak ik het geld over naar mijn persoonlijke rekeningnummer bij Brand New Day en dan wordt ook dat bedrag automatisch belegd. Ik hoef er niet eens voor in te loggen bij Brand New Day!
Daarnaast heb ik natuurlijk op de kosten gelet, zoals ik eerder schreef zijn die superbelangrijk. En de kosten bij Brand New Day zijn gewoon laag.
En last but not least; Brand New Day is een fijne partij. De online omgeving is heel overzichtelijk en je stelt in een paar kliks de portefeuille samen die bij jou past. En als je vragen hebt bel je de helpdesk en word je snel en vriendelijk te woord gestaan.

Er volgen meer blogs in samenwerking met Brand New Day, die zullen vooral gaan over pensioenbeleggen. Want los van vrij indexbeleggen kun je bij Brand New Day ook beleggen voor je oude dag. Mét belastingvoordeel. Hoe dat werkt vertel ik je in volgende blogs. Wat zou jij daarover willen weten? Laat het me weten!

Dit artikel is geschreven op basis van een samenwerking met Brand New Day en bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen.nl een vergoeding ontvangt als jij besluit een rekening te openen via mijn linkjes, uiteraard zonder dat het jou iets (extra) kost.
De inhoud is 100% van Financequeen.nl. Ik zal nooit partijen en producten promoten waar ik niet helemaal achter sta.

 

 

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de besloten Facebookgroep van Financequeen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen