Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is een belangrijke term als het gaat om de opbouw van je pensioen. De jaarruimte is namelijk het maximale bedrag dat je in mag leggen om extra pensioen op te bouwen. Althans; het maximale bedrag waarover je aftrek kunt krijgen voor de inkomstenbelasting. En je wil echt niet inleggen zonder belastingvoordeel. Het kan dan gebeuren dat je alsnog belasting betaalt bij de uitkering over een deel dat je niet hebt afgetrokken en dat wil je uiteraard voorkomen. Als je meer geluk hebt kun je je inleg terugvragen via een ingewikkeld proces waarbij je onder andere toestemming moet vragen aan de Belastingdienst. Hoe dan ook voorkom je dit alles liever natuurlijk.  Je bent natuurlijk niet verplicht de volledige jaarruimte te gebruiken, als je het maximum maar niet overschrijdt.

Voordat ik precies uitleg wat jaarruimte is geef ik je eerst wat achtergrond. In mijn eerdere blog schreef ik al over de drie pijlers van pensioen. Je bouwt dus al pensioen op in de eerste pijler (AOW) en eventueel in de tweede pijler (werkgeverspensioen) en daarom staat de overheid geen onbeperkte pensioenopbouw toe. Als er een tekort is in de eerste en tweede pijler samen ontstaat er ruimte in de derde pijler. Er is dus een maximum verbonden aan het bedrag dat je mag aftrekken van de inkomstenbelasting om je pensioen aan te vullen. Dit maximum is de jaarruimte.

Wat is jaarruimte?

De jaarruimte is het maximale bedrag dat je van de inkomstenbelasting mag aftrekken om extra pensioen op te bouwen. De jaarruimte is gekoppeld aan je inkomen en pensioenopbouw in een specifiek jaar. Als jij inkomen hebt staat daar in principe jaarruimte tegenover. Als je pensioen opbouwt via je werkgever wordt de jaarruimte weer beperkt, simpelweg omdat je al aan pensioenopbouw doet. Alleen als je niet volledig pensioen opbouwt via je werkgever ontstaat er ruimte om zelf je pensioen aan te vullen met fiscaal voordeel. Dit is overigens bij het overgrote deel van de werknemers het geval. En je moet dus wel inkomen hebben om jaarruimte te creëren.

Hoe bereken je de jaarruimte?

De berekening van jaarruimte is nogal ingewikkeld, daar zal ik je niet mee belasten. Het is ook helemaal niet nodig, want je kunt de jaarruimte heel simpel berekenen op de website van Brand New Day.

Wat heb je nodig om de jaarruimte te berekenen?

Om de jaarruimte te berekenen heb je je bruto jaarinkomen van het afgelopen jaar nodig en de factor A. De factor A vind je op je Uniform Pensioen Overzicht (UPO). De UPO is een samenvatting van de opbouw van je werkgeverspensioen, de tweede pijler. De factor A staat voor de pensioenaangroei in het vorige kalenderjaar. Ondernemers hebben dus geen factor A. Als je de gegevens ingevoerd hebt komt vanzelf de hoogte van je jaarruimte uit de berekening rollen.

De jaarruimte is dus alleen maar gekoppeld aan jouw pensioenopbouw in een specifiek jaar. Stel dat jij 20 jaar geen pensioen op hebt gebouwd en vervolgens een 100% perfecte pensioenregeling hebt dan is je jaarruimte 0, terwijl je echt wel een pensioentekort hebt. Dit kun je (deels) opvangen door de reserveringsruimte. 

Wat is reserveringsruimte?

De reserveringsruimte, ook wel inhaaljaarruimte genoemd, staat toe dat je tot maximaal 7 jaar terugkijkt om pensioen op te bouwen. Als je hier gebruik van wil maken neem je van de afgelopen 7 jaar je bruto inkomen en de factor A per jaar. Die gegevens vul je in in deze tool en dan wordt jouw reserveringsruimte getoond.

Goed om te weten is dat de reserveringsruimte lager is dan de 7 losse jaarruimtes bij elkaar opgeteld. Dus als je maximaal pensioen aan wil vullen kun je beter zorgen dat je gelijk blijft lopen met de jaarruimte.

Een ander belangrijk punt is dat je de reserveringsruimte niet ineens hoeft te gebruiken. Als jij een reserveringsruimte hebt van 7.000 euro en je hebt maar 1.000 beschikbaar om in te leggen, dan schuift de rest van de reserveringsruimte door naar volgend jaar. De fiscus trekt de reserveringsruimte altijd af van het oudste jaar.

Pensioenaanvulling

Als je je jaarruimte jaarlijks gebruikt om extra pensioen op te bouwen weet je zeker dat je pensioenopbouw in lijn blijft lopen met je inkomen. Door het belastingvoordeel en beleggingsrendement kun je een flink pensioenbedrag opbouwen.
In mijn blog ‘Sparen voor je pensioen: dit zijn de opties’ neem ik je uitgebreid mee naar de opties om pensioen op te bouwen.

Waarom Brand New Day?

Ik beleg bij Brand New Day voor mijn pensioen omdat ik het een fijne partij vind. Ze hanteren lage kosten en toch een zeer goede service. Of je ze nou belt of informatie op de website zoekt; het is behulpzaam en overzichtelijk. Net als je persoonlijke online omgeving. Daar wordt heel helder weergegeven hoeveel geld je hebt opgebouwd, wat je rendement is en wat je aan opbouw in de toekomst kunt verwachten. En uiteraard zijn hun behaalde rendementen goed.

Welkomstaanbieding

Soms heeft Brand New Day een welkomstaanbieding voor nieuwe klanten. Check hier of er op dit moment een aanbieding geldt.

Deze blog heb ik geschreven in samenwerking met Brand New Day. Dit betekent dat ik vergoeding ontvang voor elke rekening die via mijn linkje geopend wordt. De inhoud is uiteraard voor 100% van mij. Ik beleg zelf ook voor mijn pensioen bij Brand New Day en ben een tevreden klant.

Dit is de derde blog uit een serie van vier over pensioen. Eerder verschenen al de blogs: Sparen voor je pensioen: dit zijn de opties en Kun je beter sparen of beleggen (voor je pensioen)?

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen.nl?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de community van Financequeen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen