Wat is leefstijlinflatie en hoe ga je er mee om?

Een van de slimste strategieën om financieel gezond te blijven en zelfs geld te kunnen sparen, is het aanpassen van je levensstandaard. Door niet boven je financiële mogelijkheden te leven en niet constant te streven naar een luxere levensstijl, kun je ervoor zorgen dat je binnen je budget blijft en zelfs wat geld overhoudt om te sparen. Toch hebben veel menen de neiging meer geld uit te gaan geven naar mate ze meer gaan verdienen.

Het gevaar van leefstijlinflatie

Misschien heb je al eens gehoord van het begrip ‘leefstijlinflatie’. Dit fenomeen houdt in dat naarmate ons inkomen stijgt, we de neiging hebben om ook meer uit te geven. Na verloop van tijd gaan we vaak meer verdienen en daarmee groeien onze verwachtingen. Veel mensen gaan op zoek naar een ruimere woning, een duurdere auto, gaan duurdere kleding kopen en ze willen vaker op vakantie.

Natuurlijk is het normaal om dromen en wensen te hebben die je wil verwezenlijken. Dat zit nu eenmaal in onze aard. Echter, dit kan verraderlijk zijn. Wanneer je eenmaal gewend bent aan een hogere levensstandaard wordt het moeilijker om terug te keren naar een eenvoudiger levensstijl als dat ooit nodig is. Dus als de kosten van het leven stijgen, zoals vanwege de recente inflatie, of als je bijvoorbeeld je baan verliest of ervoor kiest om minder te werken om welke reden dan ook, past je uitgavenpatroon niet langer bij je inkomen. Dan kan het heel veel moeite kosten om je levensstijl aan te passen aan je nieuwe financiële situatie.

Verhoog je inkomen en verlaag je kosten

Om leefstijlinflatie te voorkomen of te beperken, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je steeds meer kunt sparen naarmate je inkomen stijgt. Elke keer dat je inkomen toeneemt, zou je moeten streven naar een groter spaarbedrag, zodat je een aanzienlijke financiële buffer kunt opbouwen voor noodgevallen en onzekere tijden. Dit biedt gemoedsrust, omdat je dan financiële tegenvallers kunt opvangen. Of je dit doet in de vorm van sparen, beleggen, of een combinatie daarvan maakt niet zoveel uit. Die keuze is geheel aan jou.

In het geval dat je inkomen daalt, bijvoorbeeld omdat je ervoor kiest om minder te werken, hoef je geen drastische veranderingen in je levensstijl aan te brengen; je kunt gewoon wat minder sparen of beleggen. Het zal nauwelijks voelbaar zijn omdat je geen concessies hoeft te doen in je dagelijkse uitgaven. Dat is toch een luxe leven?!

Wissel.nl

Hoe pas je je levensstandaard aan?

Maar hoe pas je nu precies je levensstandaard aan? Begin met een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zorg ervoor dat je een gedetailleerd beeld hebt van hoeveel er elke maand binnenkomt en hoeveel eruit gaat. Vergeet niet om ook variabele kosten mee te nemen, zoals boodschappen, brandstof, en cadeautjes bijvoorbeeld.

Als je eenmaal een goed overzicht hebt va hoe je financiën ervoor staan, weet je precies hoeveel geld je overhoudt. Hopelijk blijft er ten minste iets over. Als je echter merkt dat je elke maand moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen of zelfs tekort komt, is het hoog tijd om je uitgavenpatroon onder de loep te nemen of op zoek te gaan naar extra inkomstenbronnen.

Als je maandelijks wel wat kunt sparen, ben je al op de goede weg. Zorg ervoor dat je minstens een buffer hebt die gelijkstaat aan zes maanden van je vaste lasten. Hierdoor kun je onverwachte financiële uitdagingen het hoofd bieden. Vervolgens kun je kritisch kijken naar je uitgaven en overwegen om bepaalde posten te verminderen, zodat je meer kunt sparen of investeren.

Dromen waarmaken zonder je financiële gezondheid in gevaar te brengen

Betekent het voorkomen van leefstijlinflatie dan dat je jezelf geen extraatjes mag gunnen wanneer je meer gaat verdienen? Absoluut niet! Het is niet nodig om extreem zuinig te leven en al je pleziertjes op te geven. Iedereen heeft dromen en verlangens, en het is heel bevredigend om deze te vervullen. De sleutelzin is echter ‘geniet met mate’. Beperk je extra uitgaven, bijvoorbeeld tot de helft van je inkomensstijging.

Op deze manier kun je genieten van een verhoogde levensstandaard en tegelijkertijd meer geld opzijzetten voor je toekomst. Stel dat je maandelijks 200 euro meer gaat verdienen, zorg er dan eerst voor dat je minimaal 100 euro extra per maand gaat sparen of beleggen, zonder dat je al je extra inkomen uitgeeft. Hiermee voorkom je dat je je levensstandaard gelijkstelt aan je inkomsten, en zorg je ervoor dat je financieel flexibel blijft, zelfs in mindere tijden.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Dit is het verschil tussen pensioenbeleggen en gewoon beleggen
Kun je beter sparen of beleggen (voor je pensioen)?
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Wat is het verschil tussen Meesman en Brand New Day?

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen