Zakgeld geven van jong tot oud

Het geven van zakgeld is heel belangrijk om je kind financieel vaardig te laten worden. Het leert ze keuzes maken, overzicht houden en wat de waarde van geld is. De manieren om zakgeld te geven en de voorwaarden die je daaraan kunt verbinden zijn eindeloos. Graag deel ik mijn visie hierop met je zodat het je hopelijk inspireert om je kind goed met geld te laten worden!

De start van het geven van zakgeld

Mijn kinderen kregen zakgeld vanaf hun zesde verjaardag. Ik vind dat een mooie leeftijd omdat ze dan ook leren rekenen. Ik startte met één euro per week. Inflatie of niet, ik zou nog steeds voor dat bedrag kiezen. Ik zie het namelijk als leergeld en door voor een rond bedrag te kiezen maak je het begin gewoon makkelijker.
Geef het bedrag in het begin cash! Ze moeten de waarde van de verschillende muntjes nog leren kennen en kunnen nog niet of nauwelijks rekenen.
Ik gaf dat bedrag elke week in andere grootte. De ene week twee muntjes van 50 cent en dan weer vijf muntjes van 20 cent. Soms zat er voldoende geld in de spaarpot om te wisselen voor een briefje. Dat was natuurlijk het summum, maar vaak werd er al snel weer teruggeruild naar een berg muntjes.
Dit is wat mij betreft het enige dat belangrijk is; de waarde van de muntjes leren kennen en geld leuk laten zijn!
Dit is wat mij betreft nog niet het moment om regels te stellen aan het zakgeld, dat komt later wel.

Cash geld kan lastig zijn

We gebruiken met z’n allen steeds minder cash geld en dat is voor veel mensen een reden om hun kind geen (cash) zakgeld te geven. Je kunt dit eenvoudig oplossen door te zorgen dat je een pot kleingeld in huis haalt. Als jouw muntjes op zijn, wissel je gewoon met je kind.
Als mijn kind iets wilde kopen van zijn zakgeld, betaalde ik dat meestal met mijn pinpas en kreeg later muntjes uit de spaarpot terug. Als je kind zelf betaalt moet je weer zorgen voor nieuwe muntjes, heel ingewikkeld is dat ook niet.
En dan is er nog het probleem dat je makkelijk vergeet om zakgeld te geven. Je kunt hier een reminder voor instellen in je telefoon. Doe dat op een moment waarop je vrijwel altijd thuis bent met je kind.
Ook kun je een afstreepkalender maken. Daarop schreef mijn kind, met mijn hulp natuurlijk, alle data van de zondagen van de komende maanden. Elke keer als hij of zij zakgeld kreeg werd er een vakje doorgestreept. Als we het dan toch vergaten, kon je precies zien hoeveel weken je gemist had. Ik vind dat zelf een prima toevoeging; als een kind langer moet wachten op zijn geld, wordt het vanzelf een groter bedrag ineens.

Digitaal bankieren

Vanaf groep 6/7 laat ik mijn kinderen digitaal bankieren. Eerder storten ze ook weleens geld op hun bankrekening, maar waren er nog niet actief mee bezig. Vanaf nu maak ik het zakgeld wekelijks automatisch over naar hun bankrekening.
In deze periode leren ze, als ze een telefoon hebben, betaalverzoeken te sturen en betalen, in te loggen in de bankapp, geld over te maken en te betalen met hun pinpas.
Ik vind het belangrijk dat ze dit al kunnen voordat ze naar de middelbare school gaan. Want dan komt er al zoveel op ze af, dat ik overige nieuwe verantwoordelijkheden zoveel mogelijk beperk. Bovendien is je kind vanaf de middelbare school veel meer uit jouw zicht én nemen verleidingen toe. Een kantine met lekkere dingen, nieuwe vrienden- alles wordt anders. Digitaal bankieren kunnen ze dan gelukkig al!

Extra regels aan zakgeld

Vanaf (ongeveer) deze periode stel ik ook extra regels aan het zakgeld. We switchen naar zakgeld per maand in plaats van per week. Daarnaast voeg ik de volgende regels toe:

  • 5 euro per maand zet je apart om cadeautjes te kopen. (10 euro per cadeau voor de verjaardagen van gezinsleden en vader- en moederdag. De overige 10 euro is voor cadeautjes voor vrienden waar dan 1 euro per partijtje zelf aan bijgedragen moet worden) Ik verhoog het zakgeld overigens met dit bedrag en het leert mijn kinderen budgetteren en plannen.
  • 5 euro per maand zet je apart om in te leggen op je beleggingsrekening. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen vertrouwd raken met beleggen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat zij leren geld opzij te zetten voor later. Of het nou sparen of beleggen is; zet geld opzij voor de toekomst zonder dat je precies weet wat je ermee gaat doen. Dat is als volwassene ook nodig; dan leg je een buffer aan zonder dat je precies weet waarvoor.

Lees ook eens: Zo leer je je kind van jongs af aan beleggen

De middelbare school

Inmiddels zit mijn zoon op de middelbare school en gelden nog steeds dezelfde regels. Hij ontvangt zakgeld per maand en moet elke maand geld opzij zetten voor cadeautjes en om te beleggen.
Het bedrag is wel verhoogd. Zo heeft hij nu de ruimte om af en toe een broodje te kopen op school of om bijvoorbeeld naar de bioscoop te gaan met vrienden.
Ik ben nog aan het ervaren hoe dit gaat, hij zit pas halverwege de eerste klas. Op dit moment is mijn plan om zijn zakgeld voorlopig niet meer te verhogen omdat hij komende zomer met een bijbaantje begint.
Van het loon van zijn bijbaantje ben ik van plan enige afspraken te maken wat hij daarvan moet sparen en mag uitgeven. Ik ga nog ervaren hoeveel ruimte hij mij daarvoor geeft en wat mijn mening en ervaring is tijdens dat proces. Wordt vervolgd! 🙂

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen