Zo beleg je met de kinderbijslag

Het is weer zo ver: de kinderbijslag is gestort! Voor veel mensen is het begin van het nieuwe kwartaal dan ook een fijn moment omdat er een leuk financieel extraatje binnenkomt. Met dat geld kun je van alles doen. Waar je misschien niet direct aan denkt is om de kinderbijslag te beleggen voor je kinderen. Om je te laten zien wat je het je oplevert als je de kinderbijslag zou beleggen, hebben wij even wat rekensommetjes voor je op een rijtje gezet.

Waar is de kinderbijslag voor bedoeld?

De kinderbijslag bestaat al ontzettend lang en het is een bijdrage vanuit de overheid om de kosten voor de opvoeding en verzorging van je kind te kunnen dekken. Kinderen zijn nog steeds belangrijk om in de toekomst onze economie en maatschappij draaiende te houden. Dit is dan ook de reden waarom de kinderbijslag ooit in het leven is geroepen.

Vergelijk je Rijk banner

Hoeveel kinderbijslag krijg je?

Iedereen die in Nederland woont of werkt en kinderen onder de 18 jaar heeft, heeft recht op kinderbijslag. De hoogte van het bedrag dat je ontvangt is afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren) en kan dus ook per kind verschillen.

Op dit moment gelden de volgende bedragen:
– Kinderen tot 6 jaar: 279,49 euro.
– Kinderen van 6 tot 12 jaar: 339,38 euro.
– Kinderen van 12 tot 18 jaar: 399,27 euro.

Met de huidige bedragen ontvang je dus 24.555,14 euro in totaal aan kinderbijslag per kind. Dat geld kun je natuurlijk voor allerlei doeleinden gebruiken, zoals kleding, sport, onderwijs, voedsel, verzorging, een nieuwe fiets, noem maar op. Maar wat als je dit bedrag van het begin af aan voor je kind belegd zou hebben? Wat levert het je dan na 18 jaar op?
Dit betekent natuurlijk niet dat je het hele bedrag opzij moet zetten. Zie het als inspiratie en kijk welk deel van de kinderbijslag jij eventueel opzij zou kunnen zetten.

Rendement op sparen

Er zijn veel ouders die de kinderbijslag niet meteen opmaken maar voor hun kind apart zetten op een spaarrekening. Laten we eerst eens kijken tot welk bedrag die 24.555,14 euro na 18 jaar gegroeid zou zijn als je dit geld telkens voor je kind gespaard had.
Stel, je zou dit geld gedurende die 18 jaar op de ING Groeigroter rekening storten, tegen de 1,6% rente die zij bieden. Dan zou het bedrag na 18 jaar met een rendement van 14,78% gegroeid zijn tot een bedrag van 28.185,43 euro.
De ABN heeft de Kindertoekomst rekening. Hierop bieden ze 1,65% rente. Als je voor deze rekening kiest, staat er na 18 jaar 28.309,98 euro op de rekening, met een rendement van 15,29%.
De Rabo Regenboog rekening biedt een rente van 2%. Van deze drie spaarrekeningen groeit het bedrag aan kinderbijslag hierop het hardst, namelijk tot 29.202,33 euro na 18 jaar. Het totale rendement is in dit geval 18,93%.

De verschillen tussen deze spaarrekeningen zijn dus niet gigantisch, maar de kleine renteverschillen tellen over een periode van 18 jaar toch wel op.

Als je het geld spaart op een rekening met een rente boven de 3%, zoals via Raisin, loopt het rendement veel verder op.

Rendement op beleggen

Het sparen van de kinderbijslag levert, zoals je hierboven kunt zien, best een leuke spaarpot voor je kind op. Maar stel dat je dat geld niet spaart, maar belegt, hoeveel zou het dan zijn na 18 jaar?
Stel, je stort het geld op een beleggingsrekening tegen een gemiddeld rendement van 6% per jaar- wat heel voorzichtig is. Dan is die 25.555,14 euro na 18 jaar uitgegroeid tot een bedrag van maar liefst 42.618.41 euro!

Beleggen levert dus fors meer op dan sparen. Dit komt door de samengestelde rente. Ook als je kiest voor een beleggingsrekening waar je geld automatisch voor je belegd wordt en je hier dus zelf helemaal geen kennis en ervaring voor hoeft te hebben, is het verwachte rendement al stukken hoger dan wanneer je ervoor kiest de kinderbijslag 18 jaar lang te sparen voor je kind.

In deze blog lees je meer over beleggen voor de studie van je kind. En in deze blog lees je wat de voor- en nadelen zijn van sparen of beleggen op naam van je kind of op je eigen naam.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Waarom je voor je kind zou moeten beleggen (ipv sparen)
7 dingen die je kind moet leren over geld
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen