Zo bereken je snel hoe je er financieel voor staat

Een regelmatige check up van je financiële situatie geeft je niet alleen heel veel inzicht, het zorg er ook voor dat je je goed kunt voorbereiden op de toekomst. Als je weet hoe je er financieel voor staat, weet je ook welke actie je eventueel moet ondernemen om je financiële situatie te verbeteren. Want het is natuurlijk wel zo fijn als je op tijd ontdekt dat je nog niet voldoende hebt geregeld voor je pensioen bijvoorbeeld. Maar hoe bereken je nou snel hoe je er financieel voor staat? Vandaag geven wij je wat handige tips.

Check je pensioenoverzicht

Met deze handige pensioenplanner kun je heel makkelijk en snel berekenen hoe het ervoor staat met jouw pensioen. Deze tool laat zien hoe groot je pensioenpotje op dat moment is, hoeveel pensioen je later nodig zult hebben en hoeveel pensioen je later zult krijgen als je niet extra in gaat leggen. Zo weet je precies hoe je er financieel voor staat én kun je eventueel actie ondernemen indien nodig.
Want zo’n berekening kan best wel eens tegenvallen. Daarom ga je, nadat je de pensioenplanner hebt ingevuld, je jaarruimte berekenen.

Jaarruimte berekenen

Je jaarruimte is de ruimte die je jaarlijks met belastingvoordeel mag benutten om zelf extra in te leggen voor je pensioen. Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over wat jaaruimte precies inhoudt.
Je kunt online heel makkelijk je jaarruimte berekenen. Heb je geen jaarruimte? Dan is dat eigenlijk best goed nieuws. Dit wil namelijk zeggen dat je al genoeg pensioen opbouwt via je werkgever. Heel fijn dus!
Maar wat als de uitslag van de pensioenplanner dan toch tegenviel? Je kunt dan nog steeds zelf inleggen voor je pensioen, bijvoorbeeld door te sparen of door een beleggingsrekening te openen. Je kunt dan alleen niet meer profiteren van belastingvoordeel.
Als je wél jaarruimte hebt, kan het heel verstandig, en misschien zelfs wel noodzakelijk, zijn om extra in te gaan leggen voor je pensioen. Hoe jonger je begint, hoe makkelijker het is. Je hoeft dan maandelijks immers minder opzij te zetten én door de langere termijn profiteer je meteen van hogere rendementen. En dankzij het belastingvoordeel waar je recht op hebt -je betaalt over je inleg binnen je jaarruimte namelijk nu geen inkomstenbelasting, maar pas als je het uit laat keren als pensioen- is het extra interessant om vroeg te beginnen met geld inleggen voor je pensioen.

Je reserveringsruimte benutten

Naast je jaarruimte, bestaat er ook nog een reserveringsruimte. Je mag je jaarruimte namelijk ook met terugwerkende kracht benutten. Het kan dus best zo zijn dat je dit jaar geen jaarruimte hebt omdat je genoeg pensioen opbouwt via je werkgever, maar dat je in voorgaande jaren wél jaarruimte had. Deze kun je dan alsnog benutten. Je mag je jaarruimte tot tien jaar terug namelijk nog benutten met terugwerkende kracht.
En je raadt het al; ook je reserveringsruimte kun je online berekenen met een handige tool van Brand New Day. Met behulp van een paar handige online tools check jij dus in no time hoe je er financieel voor staat.

Het beste moment om te beginnen is NU

Als je weet hoe je er precies financieel voor staat, is het natuurlijk tijd om actie te ondernemen. Het goed nieuws is: je bent nooit te vroeg of te laat om in te gaan leggen voor je pensioen. Hoe vroeger hoe beter, maar je kunt de tijd niet terugdraaien als je nog niet begonnen bent, dus dan is het beste moment om te beginnen met geld inleggen voor je pensioen toch echt NU. Wacht dus niet langer en ga hier snel mee aan de slag, want je toekomstige zelf zal je hier echt heel dankbaar voor zijn.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Zo zorg je voor voldoende geld om met pensioen te gaan
Dit zijn de verschillen tussen pensioenopbouw voor ZZP’ers en mensen in loondienst
Dit is het geheim van succesvol beleggen
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen