Zo bespaar je op vliegtickets

Besparen op vliegtickets kan op veel manieren. In dit artikel deel ik mijn beste manieren om te besparen op vliegtickets met je.

Flexibiliteit

Flexibiliteit is de belangrijkste factor om te kunnen besparen op vliegtickets. Als je op 13 september van Amsterdam naar Rome wil vliegen en op 17 september weer terug moet je net geluk hebben dat er een goedkoop ticket beschikbaar is. Het scheelt al als je niet perse naar Rome wil gaan. Als de bestemming je helemaal niet uitmaakt is dat natuurlijk het meest ideaal. Maar je keuze uitbreiden tot ‘Zuid-Europa’ of ‘Italië’ scheelt al enorm.

Schoolvakanties

Als je schoolgaande kinderen hebt ben je een stuk minder flexibel dan de meeste mensen. Vliegtickets zijn vaak ook knetterduur in die periodes. En toch lukt het mij al jaren om ook in die periodes betaalbare tickets te scoren. Dit doe ik op de volgende manieren.

Uitgebreide zoekmachine

Ik zoek altijd vliegtickets via Kiwi.com. Deze website biedt zeer ruime mogelijkheden om vliegtickets te zoeken. Ze tonen ook combinaties van allerlei luchtvaartmaatschappijen die ik niet altijd wenselijk vind (ivm risico overstappen of omdat het veel gedoe kan geven), maar het zet met vaak op een spoor waarmee ik verder kan zoeken. Bijvoorbeeld op de website van een luchtvaartmaatschappij.
Ook heb ik gemerkt dat Kiwi niet álle mogelijkheden toont. Zo heb ik vaak genoeg een vlucht van EasyJet voorbij zien komen op dag 1, maar niet op dag 2. Dat kan reden zijn voor een extra onderzoekje op de site van de Airline zelf.

Banner 728x90

Ruime datumselectie

Als wij een week weg willen tijdens de herfstvakantie selecteer ik de vrijdag tot en met de zondag om te vertrekken. Voor de terugweg doe ik hetzelfde. Als er een studiedag aan de vakantie geplakt is, geeft dat mogelijk extra flexibiliteit. Op deze manier ben ik zo flexibel mogelijk qua data. Dat betekent dat ik soms zes dagen op vakantie ga terwijl ik er liever zeven was gegaan. Maar als die zevende dag voor het hele gezin 800 euro meer kost is de keuze voor mij snel gemaakt.

Ruime keuze in bestemmingen

Op de site van kiwi kun je ‘overal’ invullen bij de bestemmingen. Een leuke manier om onverwachte bestemmingen voorbij te zien komen. Meestal beperk ik het zoekgebied wel. In de herfstvakantie wil ik bijvoorbeeld naar de zon, maar wel in Europa. Dan zoek ik op de (zuidelijke) steden van Spanje, Italië en Portugal. Als je alle steden in Spanje geschikt vindt, vul je gewoon ‘Spanje’ in. Wil je gerichter zoeken op enkele steden, vul dan de gewenste steden in.

Flexibele vertrekluchthaven

Voor vertrek vanuit Nederland kun je ook meerdere luchthavens aangeven. Kies voor ‘Nederland’ als het je helemaal niks uitmaakt of ‘Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven’ als je niet naar Groningen of Maastricht wil reizen. Ook kun je luchthavens in het buitenland toevoegen zoals Brussel, Keulen en Frankfurt.

De resultaten van Kiwi bekijken

Als je heel ruime criteria hebt opgegeven is de kans groot dat er niet direct een geschikt resultaat verschijnt. Het zou kunnen dat het goedkoopste ticket dat getoond wordt de volgende is:

Heen: Amsterdam-Valencia
Terug: Palermo-Brussel

Dit zal voor weinig mensen een geschikte optie zijn. Je kunt de resultaten van Kiwi verfijnen door aan te geven of je over wil stappen en zo ja hoe vaak maximaal. Ook zie je resultaten waarbij je op de heenweg met een andere luchtvaartmaatschappij vliegt dan op de terugweg. Dat vind ik zelf helemaal geen probleem, al moet je wel extra goed de bagageregels checken, maar de tijden vind ik niet altijd prettig. Dit is voor mij vaak het vertrekpunt om op de website van de airline zelf te kijken en de gunstigste vluchten qua tijd en prijs te selecteren.
Je kunt overigens wel naar Lissabon vliegen terwijl je naar de Algarve wil. Het is een paar uur rijden en je ziet tegelijk nog iets van het land. Hoewel Faro in, Faro uit misschien relaxter is, is het avontuurlijk om iets verder te reizen. En je bespaart er tegelijk veel geld mee!

Als je zelf heel flexibel bent qua datum

Stel je voor dat je naar een bijzondere, verre bestemming wil reizen, maar het niet zoveel uitmaakt wanneer je dat doet. In dat geval kun je via Kiwi de gewenste luchthavens selecteren en de datum vrij laten. In mijn testrondje vond ik een ticket naar Melbourne voor 750 euro en voor minder dan 1.000 euro naar Hawaii.
Als je ‘altijd’ invult bij de data kun je aangeven hoeveel dagen je minimaal en maximaal wil gaan. De resultaten kun je verfijnen door aan te geven hoe vaak je maximaal over wil stappen en welk type bagage je mee wil nemen.

Wat doe je met het bespaarde geld

Vliegen is leuk, maar wel vervuilend. Zelf kies ik ervoor om mijn vluchten te compenseren voor de CO2-uitstoot. Dit kost geld, maar vliegen heeft nou eenmaal impact. En hoewel ik me realiseer dat de CO2-uitstoot niet helemaal gecompenseerd kan worden, is het wel het minimale om te doen.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen