Zo betaal je minder belasting over je vermogen

1 januari is zoals gebruikelijk de peildatum om je vermogen vast te stellen. Deze uitkomst wordt gebruikt om de hoogte bepalen van de eventueel te betalen vermogensbelasting. Ook is 1 januari de toetsdatum van je vermogen voor sommige toeslagen.
Het is elk jaar weer een leuke sport om de belastingheffing in box 3 omlaag te brengen. In deze blog lees je een paar manieren om dat te doen.

Los af op je hypotheek

Als het rentepercentage van jouw hypotheek hoger is dan het rentepercentage op spaargeld, kan het interessant zijn om af te lossen op je hypotheek. Door af te lossen op je hypotheek verlaag je je vermogen in box 3. Als je extra wil aflossen, wacht dan niet te lang, soms heeft de bank nog wat tijd nodig om dit administratief te verwerken.

Stort geld voor aanvullend pensioen

Geld dat je in een product voor aanvullend pensioenopbouw stopt, telt niet mee als box 3-vermogen. Dit is een interessante mogelijkheid als je een pensioentekort hebt. Het opbouwen van aanvullend pensioen kan om een aantal redenen heel interessant zijn, maar realiseer je dat je het geld dat je hierin stopt ‘kwijt’ bent tot je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
Alle blogs over de opbouw van aanvullend pensioen lees je hier.

Betaal je zorgverzekering vooruit

Als je je zorgverzekering voor het hele jaar vooruit betaalt krijg je meestal korting op de premie. Dit varieert van 0,5 tot 3% korting. Als je de premie voor 1 januari betaalt levert dit extra voordeel op, je verlaagt immers je box 3-vermogen. Check snel welke
zorgverzekering het beste bij jouw situatie past!

Vraag het e-book over zorgverzekeringen gratis aan!

Los consumptieve leningen af

Als je een consumptieve lening hebt betaal je (veel) meer rente dan je voor je spaargeld ontvangt. Daarnaast kun je je box 3-schulden nooit helemaal wegstrepen tegen je bank- en andere box 3-tegoeden. Voor schulden wordt namelijk een drempel gehanteerd, in 2023 was die drempel 3.400 euro per persoon. Dus als je 100.000 euro spaargeld hebt én 100.000 euro schulden, betaal je alsnog vermogensbelasting.
Als je voldoende spaargeld hebt, kun je consumptieve leningen beter aflossen en zo een negatief saldo op je bankrekening of creditcard voorkomen.

Betaal al je openstaande rekeningen voor 1 januari

Dit is misschien een inkoppertje, maar wel een belangrijke; betaal alle rekeningen die je hebt liggen voor 1 januari. Betalen moet je toch en door dat voor 1 januari te doen verlaag je je box 3-vermogen weer.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen