Zo bouw je vermogen op met het sneeuwbaleffect

Sparen en beleggen klinken misschien als saai en voor mannen in grijze pakken, maar er is een concept dat het veel interessanter maakt dan je misschien verwacht. Het heet het ‘sneeuwbaleffect’. Het sneeuwbaleffect is als een soort magische truc die je helpt je vermogen te laten groeien en je financiële doelen te bereiken zonder al te veel moeite.

Wat is het sneeuwbaleffect?

Laten we beginnen met de basis: Wat is het sneeuwbaleffect? Het is eigenlijk een heel ‘cool’ concept. Het betekent simpelweg dat je rente verdient over rente die je eerder ontving. Dus, als je geld hebt dat groeit, zal het sneeuwbaleffect ervoor zorgen dat het proces versnelt en je vermogen dus sneller groeit.

Het sneeuwbaleffect doet wonderen voor zowel sparen als beleggen, en het is een essentieel hulpmiddel om je geld voor je aan het werk te zetten.

Beleggen met het sneeuwbaleffect: een rekenvoorbeeld

Stel dat je 1.000 euro hebt om in aandelen te beleggen en je kunt jaarlijks een bescheiden rendement van 7% behalen. Dit is hoe het sneeuwbaleffect je vervolgens zal helpen:

Jaar 1: Je begint met je 1.000 euro. Aan het einde van het jaar is dit al 1.070 euro waard (1.000 + 7% rente).
Jaar 2: Dit jaar verdien je 7% rente op je nieuwe totaal van 1.070 euro, wat neerkomt op 74,90 euro. Aan het einde van jaar 2 heb je dus 1.144,90 euro (1.070 + 74,90).
Jaar 3: Het sneeuwbaleffect gaat door. Dit keer verdien je 7% rente op 1.144,90 euro, wat 80,14 euro oplevert. Je hebt nu 1.225,04 euro, enzovoort.

Dit blijft zich elk jaar herhalen, en na 10 jaar zou je initiële investering van 1.000 euro zijn gegroeid tot 1.967,15 euro. Dat lijkt bijna magie, toch?

Banner - Broker - 728x90

Sparen met het sneeuwbaleffect

Het sneeuwbaleffect kan ook worden toegepast op sparen. Stel dat je elke maand 100 euro spaart met een rentetarief van 2% per jaar. Hier is hoe dat werkt:

Maand 1: Je begint met je eerste 100 euro. Aan het einde van de maand heb je 100,17 euro (100 + 2% rente).
Maand 2: In de tweede maand verdien je 2% rente op je nieuwe totaal van 100,17 euro, wat neerkomt op 2 euro. Aan het einde van de maand heb je nu 202,17 euro (100,17 + 2,00).
Maand 3: Het sneeuwbaleffect gaat door. Deze keer verdien je 2% rente op 202,17 euro, wat 4,04 euro oplevert. Je hebt nu 306,21 euro, enzovoort.

Lees ook eens: Beleggen voor de studie van je kind: zo werkt het

Compound interest en financiële groei

Het sneeuwbaleffect wordt aangedreven door samengestelde rente, in het Engels: compound interest, wat niets meer is dan het rente-op-rente effect. Samengestelde rente, ook wel het achtste wereldwonder genoemd, zorgt ervoor dat je rente krijgt over zowel het oorspronkelijke bedrag als de rente die in voorgaande perioden is verdiend. Het is een cyclisch proces waarbij je vermogen zich exponentieel vermenigvuldigt na verloop van tijd. En hoe meer tijd er verstrijkt, hoe groter het effect van samengestelde rente zal zijn.

Het rente-op-rente effect zorgt ervoor dat je niet alleen je oorspronkelijke kapitaal beschermt tegen inflatie, maar ook aanzienlijk hogere rendementen behaalt dan je zou krijgen met enkelvoudige rente, die alleen uitgekeerd wordt over het initiële bedrag.

De voordelen van het sneeuwbaleffect

Het sneeuwbaleffect is een krachtig instrument voor het opbouwen van vermogen en financiële zekerheid. Of je nu wil sparen voor je pensioen, een huis wil kopen of gewoon financiële zekerheid wil opbouwen; onderschat nooit de kracht van het sneeuwbaleffect. Het kan een wereld van verschil maken in je financiële toekomst en je vermogen laten groeien terwijl jij lekker doet waar zin in hebt. Het enige wat je hoeft te doen is beginnen en consistent door blijven gaan. Het sneeuwbaleffect doet de rest.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Dit zijn de grootste misverstanden over beleggen
Dit is de hoogste spaarrente van dit moment
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Kun je beter sparen of beleggen (voor je pensioen)?

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen