Zo breng je het brandstofverbruik van je auto omlaag

Met autorijden verbruik je brandstof, zo simpel is dat. Maar wist je dat je flinke invloed hebt op je brandstofverbruik? Zeker als je flinke ritten rijdt, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie, is het extra interessant om deze tips om je brandstofverbruik te verlagen toe te passen!

Plan je route van tevoren

Als je goed voorbereid bent voorkom je mogelijk file, verkeerd rijden en wegafsluitingen. En dat scheelt je uiteraard tijd en brandstof.

Rijd zo constant mogelijk

Je brandstofverbruik blijft het laagst als je zo constant mogelijk rijdt. Dus vermijd remmen en optrekken zoveel mogelijk. Op de snelweg ondersteunt de cruise control hier heel goed bij.

Zorg voor een goede bandenspanning

Dit is een makkelijke manier om flink te besparen op je brandstofverbruik. Zeker voor een lange (vakantie)rit loont het de moeite om je banden op de juiste spanning te brengen. Als je met de juiste bandenspanning rijdt bespaar je 2 tot 5% op je brandstofverbruik. Ook rijd je natuurlijk veiliger en beperk je de kans op een lekke band. Daarnaast slijten je banden sneller als je met te zachte banden rijdt met alle gevolgen van dien.
De juiste bandenspanning voor jouw wielen vind je vaak aan de binnenkant van je tankklepje en/of aan de binnenkant van de deur. Als de auto zwaar beladen is, zoals tijdens vakanties, mag de bandenspanning overigens wat hoger.

Schakel de motor uit als je moet wachten

Sta je langer dan één minuut stil? Dan loont het om de motor uit te zetten en zo te besparen op je brandstofverbruik.

Airconditioning

Gebruik de airconditioning alleen als het echt nodig is, omdat het brandstofverbruik toeneemt.

Minder gewicht is minder brandstofverbruik

Hoe zwaarder de auto beladen is, hoe meer brandstof het verbruikt. Denk dus goed na of al die spullen echt mee moeten op vakantie. En laat zware spullen natuurlijk niet onnodig lang achter in de auto liggen.

Laat je auto uitrollen

Als je remt verbruik je ook brandstof, dus als het even kan laat dan de auto uitrollen. Het is een van de vele kleine gewoontes die je helpen je brandstofverbruik te verminderen.

Heb je echt een dakkoffer nodig?

Een dakkoffer zorgt voor flinke weerstand en is daarmee een brandstofslurper. Volgens de ANWB zorgt een dakkoffer voor een extra brandstofverbruik van twee liter per 100 gereden kilometers, bij een snelheid van 130 km per uur. Is jouw rit 1.000 kilometer enkele reis dan verbruik je dus 2 keer 20 liter extra brandstof.

Rijd in de juiste versnelling

Rijden in de juiste versnelling betekent dat je bij een lage snelheid in een lage versnelling rijdt en bij een hoge snelheid in een hoge versnelling. De vuistregel is dat je doorschakelt bij 2.000 toeren.

Rijd achter een vrachtwagen

Een tip voor de geduldige mensen onder ons! Door achter een vrachtwagen te blijven rijden op de snelweg word de weerstand flink verminderd en het brandstofverbruik dus ook. Doe je dit veilig, dan houd je 50 meter afstand en bespaar je 5% op je brandstof.

Heb je tips om te besparen op je brandstofverbruik? Laat het me weten via Instagram!

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen