Zo houd je de kosten voor Sint- en Kerstcadeaus binnen de perken

De feestdagen zijn een tijd van vreugde en samenzijn, maar ook van cadeaus geven en ontvangen. December kan dan ook een dure tijd zijn met cadeaus en luxe etentjes waardoor de kosten snel oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de kosten voor Sint- en kerstcadeaus binnen de perken te houden, zonder dat de feestvreugde daaronder hoeft te lijden.

Wacht niet tot het laatste moment

Een van de belangrijkste tips om de kosten voor Sinterklaas- en kerstcadeaus binnen de perken te houden, is om niet tot het laatste moment te wachten. Als je op het laatste moment cadeaus moet kopen, loop je het risico om impulsieve aankopen te doen en meer uit te geven dan je had gepland. Begin op tijd met het kopen van je cadeaus, zodat je de tijd hebt om koopjes te vinden en aanbiedingen in de gaten te houden.

Vraag wat iemand graag wil hebben

Soms willen we graag originele cadeaus bedenken, maar uiteindelijk is het belangrijkste dat de ontvanger blij is met wat hij of zij krijgt. Een slimme manier om de kosten binnen de perken te houden, is simpelweg vragen wat iemand graag wil hebben. Dit voorkomt dat je geld verspilt aan cadeaus die uiteindelijk niet worden gewaardeerd. Het laat ook zien dat je om de wensen van de ontvanger geeft.

Beauty Banners

Bespreek het budget

Een open gesprek voeren over het budget voor cadeaus kan veel onnodige stress en financiële druk wegnemen. Misschien vinden de mensen waarmee je de feestdagen viert ook wel dat de kosten binnen de perken moeten blijven. Door vooraf duidelijke afspraken te maken over het budget, kun je voorkomen dat je jezelf in de schulden werkt of onnodige financiële stress ervaart. Dat maakt de feestdagen een stuk relaxter namelijk!

Koop tweedehands

Tweedehands cadeaus zijn een hele goede manier om geld te besparen en tegelijkertijd duurzaam te zijn. Omdat niet iedereen hier blij van wordt is het wel handig om dit te overleggen. Mag het gebruikt zijn? Of is alleen een ‘nieuw tweedehands cadeau’ acceptabel? Er zijn verschillende platforms waar je tweedehands items kunt kopen. Bij Vinted denk je misschien meteen aan kleding, maar hier vind je ook veel speelgoed en (nieuwe) beautyproducten. Bij Boekenbalie koop je tweedehands boeken voor een schijntje, perfect als cadeau en ook nog eens heel duurzaam.

Maak gebruik van cashbacksites en -apps

Een andere manier om geld te besparen bij het winkelen voor cadeaus voor de feestdagen is door gebruik te maken van cashback-programma’s. Websites zoals Woolsocks, Euroclix en Cashback XL  bieden cashback aan als je via hun links iets bestelt. Je kunt zo korting krijgen op je aankopen, wat de kosten van je cadeaus verder verlaagt. In deze blog lees je alles over cashback.

Geef iets persoonlijks

Een persoonlijk tintje toevoegen aan je cadeaus kan de waarde ervan aanzienlijk verhogen, zonder dat het extra geld kost. Overweeg om zelfgemaakte cadeaus te geven, zoals zelfgebakken koekjes, handgemaakte kaarten of een foto-album vol met herinneringen. Dit laat zien dat je moeite hebt gedaan om iets speciaals te creëren, wat zeker gewaardeerd zal worden.

Geef een ervaring cadeau

Cadeaus hoeven niet altijd materialistisch te zijn. Overweeg om ervaringen cadeau te geven, zoals een avondje uit, een spa-dag of een culinaire workshop. Ervaringen kunnen vaak meer waarde hebben voor de ontvanger dan fysieke cadeaus en zijn bovendien vaak veel persoonlijker.

Lees ook eens: In deze potjes verdien ik extra inkomen

Doe aan groepscadeaus

Als je met een groep vrienden of familieleden cadeaus geeft, overweeg dan om gezamenlijk één groot cadeau te kopen in plaats van individuele geschenken. Dit kan de kosten aanzienlijk verlagen en zorgt ervoor dat de ontvanger iets krijgt waar hij of zij echt van houdt. Of leg samen geld in voor een uitje met de hele vriendengroep of familie, in plaats van elkaar cadeautjes te geven.

The gift of time

Een van de meest waardevolle geschenken die je kunt geven, is je tijd. Bied aan om te helpen met klusjes, te babysitten of gewoon quality time door te brengen met de mensen van wie je houdt. Dit is goed voor de band, wordt vaak heel erg gewaardeerd en kost je helemaal niets.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Zo haal je het meeste uit Black Friday
Dit zijn de leukste schoencadeaus
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Zo doe je al je online aankopen met driedubbele korting

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen