Zo kies je de juiste spaarrekening

De afgelopen jaren was het helemaal niet zo aantrekkelijk om veel spaargeld te hebben. Je moest immers wel belasting betalen, maar je kreeg niet of nauwelijks rente op je spaargeld. Nu de rentes stijgen, wordt sparen ook weer aantrekkelijker. Met verschillende banken en financiële instellingen die diverse spaaropties aanbieden, kan het lastig zijn om de juiste spaarrekening te kiezen. We geven je daarom vandaag tips die je helpen de juiste spaarrekening te kiezen, zodat jij het meeste uit je geld haalt.

Rentes vergelijken

De eerste en meest voor de hand liggende stap bij het kiezen van een spaarrekening is het vergelijken van de rentetarieven. De rente die je ontvangt, bepaalt immers hoeveel je geld zal groeien. Banken als Bunq en Raisin bieden momenteel hele aantrekkelijke rentetarieven, die hoger zijn dan die van traditionele Nederlandse banken. Dit maakt deze partijen aantrekkelijke opties wie op zoek is naar een beter rendement op zijn spaargeld. Ook zijn er interessante rentes te behalen bij beleggingspartijen zoals brokers.

Sparen bij brokers

Steeds meer beleggingspartijen richten zich op spaargeld. Hier zijn verschillende vormen van die op het eerste gezicht op elkaar lijken, maar uiteindelijk toch flink verschillen. Peaks biedt bijvoorbeeld een renterekening. Je ontvangt tot 3,63% rente. Dit is echter geen klassieke spaarrekening, maar een belegging in obligaties. Een zeer behouden en stabiele belegging als je het mij vraagt, maar de Belastingdienst merkt dit wel aan als beleggen. Als jouw vermogen in box 3 boven de vrijstelling komt is dit niet gunstig. Als je vermogen onder de vrijstelling blijft kun je dit prima overwegen.

Een ander verhaal is het bij Trade Republic. Zij bieden 4% rente op het gelddeel van hun beleggingen. Als je belegt heb je vaak een geldrekening waar je geld kunt stallen dat je gebruikt om beleggingen aan te kopen. Vaak wordt er rente vergoed op dit gelddeel en bij Trade Republic is dit momenteel zelfs 4% tot een bedrag van 50.000 euro. Dit geld rekent de Belastingdienst als spaargeld, ondanks dat het bij een broker staat.
Helemaal prima dus! Enige nadeel is dat je geld bij een broker staat en dat je wellicht verleid wordt om te beleggen terwijl dat niet je bedoeling was.

Banner 728x90

Beschikbaarheid en toegankelijkheid

Een ander belangrijk aspect is de beschikbaarheid en toegankelijkheid van je spaargeld. Met Bunq heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je geld op elk moment op te nemen, zonder boete of wachttijd.
Raisin is ene platform dat bemiddelt tussen spaarders en aanbieders van spaarrekeningen. Alle banken waar zij mee samenwerken vallen onder het Europese depositogarantiestelsel. Het gaat hierbij om buitenlandse banken en dat betekent dat de voorwaarden verschillen. Hoe dat precies zit lees je in deze blog.

Raisin biedt, naast vrij opneembare spaarrekeningen, ook termijndeposito’s met vaste looptijden. Dit houdt in dat je je geld gedurende die periode niet kunt opnemen. Het is heel belangrijk om te overwegen welke mate van toegang tot je spaargeld het beste bij je financiële doelen past.

Bij Trade Republic kun je het geld, dat je spaart op het gelddeel van je beleggingsrekening, op ieder moment opnemen.

Kosten en voorwaarden

Naast de rentetarieven moet je ook de kosten en voorwaarden van een spaarrekening meenemen in je overwegingen. Sommige banken brengen kosten in rekening voor het openen of beheren van een spaarrekening, terwijl andere dit gratis aanbieden. Daarnaast kunnen er eisen zijn zoals een minimum spaarbedrag of andere voorwaarden die van invloed zijn op je spaargedrag. Het is belangrijk om alle kleine lettertjes goed door te lezen voordat je een beslissing neemt.

Veiligheid

Natuurlijk is het heel belangrijk dat je spaargeld veilig is. Gelukkig zijn zowel Bunq als Raisin solide financiële instellingen. Datzelfde geldt voor Trade Republic. Ze voldoen aan de Europese richtlijnen voor depositogarantiestelsels, wat betekent dat je spaargeld tot een bepaald bedrag beschermd is in geval van faillissement van de bank. Dit zorgt er toch voor dat je wat lekkerder slaapt.

Diversificatie van je spaargeld

Een andere overweging die je mee moet nemen bij het kiezen van de juiste spaarrekening is de diversificatie van je spaargeld. Het kan verstandig zijn om niet al je geld bij één bank te hebben staan, zeker als het om grotere bedragen gaat. In dit geval kun je overwegen om een deel van je spaargeld bij Bunq en een ander deel bij Raisin en/of Trade Republic onder te brengen. Dit minimaliseert het risico en geeft je de kans om te profiteren van verschillende rentetarieven en voorwaarden.

Lees ook eens: Dit is de hoogste spaarrente van dit moment

Online of offline?

Zowel Bunq als Raisin zijn online banken, wat betekent dat al je transacties en communicatie met deze banken via internet verlopen. Dit biedt gemak en flexibiliteit, maar het kan van persoonlijke voorkeuren afhangen of je dit ook prettig vindt. Sommige mensen geven de voorkeur aan de persoonlijke service die fysieke bankkantoren bieden. In dat geval is een lokale bank met een bezoekadres voor jou misschien een betere keuze.

Dit houdt overigens niet in dat online banken geen goede klantenservice bieden. Zowel Bunq al Raisin hebben prima reviews en helpen je in het geval van vragen of problemen gewoon op afstand. Overweeg dus vooral wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Duurzaamheid

Duurzaam bankieren wordt steeds belangrijker voor veel mensen. Als je het belangrijk vindt om je steentje bij te dragen en duurzaam te investeren, kan duurzaamheid een belangrijke rol spelen in het kiezen van de juiste spaarrekening. Sommige banken, zoals bijvoorbeeld Bunq, richten zich op duurzaamheid en bieden mogelijkheden voor duurzaam beleggen.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Dit is het verschil tussen pensioenbeleggen en gewoon beleggen
Wat is het verschil tussen indexbeleggen en actief beleggen?
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Wat is het verschil tussen Meesman en Brand New Day?

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen