Zo kies je de juiste zorgverzekering voor orthodontie

Veel kinderen hebben een beugel (nodig) en dat is een dure grap. Helaas worden zorgverzekeringen steeds meer uitgekleed en zijn de vergoedingen ook steeds magerder. Tijd voor uitgebreide toelichting en tips voor de vergoedingen van zorgverzekeringen voor orthodontie voor jongeren.

Hoeveel kost een beugel?

Natuurlijk lopen de tarieven enorm uiteen want het ene gebit is het andere niet. Volgens Orthodontie Amsterdam liggen de totale kosten gemiddeld tussen de 2.000 en 4.500 euro. Uiteraard kun je een bezoekje met een orthodontist plannen om een inschatting van de kosten te laten maken gebaseerd op jouw specifieke situatie.

Wat vergoedt de zorgverzekering?

Sommige zorgverzekeringen vergoeden orthodontie vanuit de aanvullende verzekering. Als ouder sluit je die af en jouw minderjarige kind kun je gratis aan deze polis toevoegen. Er geldt altijd een maximale vergoeding voor orthodontie. Dit varieert van 500 tot 2.000 euro en is eenmalig per kind.
Let goed op of er 100% van dit maximale bedrag vergoed wordt of 75%, zoals ook vaak het geval is.
De meeste verzekeraars vergoeden orthodontie niet uit een tandartsverzekering, maar uit een reguliere aanvullende dekking. In dat geval wordt orthodontie bijvoorbeeld gecombineerd met vergoedingen voor fysiotherapie en anticonceptie.
Verzeker daarom altijd jouw kind bij de ouder die sowieso al van plan was een aanvullende verzekering af te sluiten voor andere klachten en gebruik een vergelijker om te kijken welke verzekeraar het beste bij jullie situatie past.
Vind je het lastig om meerdere soorten zorg met elkaar te vergelijken? Lees dan eens dit artikel.

Wachttijd

Voor de meeste aanvullende dekkingen die orthodontie vergoeden geldt een wachttijd van een jaar. Dit betekent dat je een volledig jaar premie betaalt en pas in het tweede jaar kunt claimen.
Een enkele verzekeraar vergoedt orthodontie zonder wachttijd, maar dan is het maximum 75% van 500 euro. 375 euro- een klein bedrag dus voor een beugel. Zeker omdat je al minimaal 336 euro voor je aanvullende verzekering betaalt.

Een verzekering met wachttijd zal dus meestal de enige realistische mogelijkheid zijn. Met als grote nadeel dat je een vol jaar fors extra premie betaalt. Een ander nadeel is natuurlijk dat je vooruit moet plannen. Vraag dus al vroeg aan je tandarts of hij of zij een beugel voor jouw kind verwacht én op welke leeftijd dat ongeveer het geval zal zijn. Je zal niet de eerste zijn die voor haar negenjarige kind het advies krijgt om al met een beugel te starten.

Vergelijk je Rijk banner

Zo bereken of een aanvullende verzekering interessant is

Door de wachttijd is het niet altijd interessant om een aanvullende verzekering af te sluiten omdat je twee jaar veel premie betaalt. Reken daarom goed door of het interessant voor je is.

Als eerste kijk je naar de premie voor de aanvullende dekking. Dit maandbedrag vermenigvuldig je met 24 maanden. In werkelijkheid zal het nog iets meer worden omdat de kans groot is dat de premie volgend jaar stijgt. Door deze rekensom weet je hoeveel deze verzekering je kost.
Leg dit bedrag naast de maximale vergoeding en bepaal of het interessant voor je is.

Deze verzekeraar is het interessantst voor orthodontie

Als je alleen interesse hebt in orthodontie en geen behoefte hebt aan andere aanvullende zorg is er één verzekeraar die het meest interessant is. Deze verzekering werkt anders dan andere verzekeringen. Als ouder sluit je namelijk een basisverzekering af en jouw kind van 10 t/m 17 jaar kiest een tanddekking. Deze dekking kost voor een jongere 20,45 euro per maand. (490,80 euro voor twee jaar in verband met wachttijd van een jaar). Daarnaast is deze verzekering niet de goedkoopste basisverzekering, dat kost je nog eens 15 euro per maand (360 euro voor twee jaar) Het goede nieuws: deze polis vergoedt 2.000 euro orthodontiekosten!

Let op: deze verzekering vind je niet voor dit tarief via vergelijkingssites! 

Zo ga je te werk bij deze zorgverzekering

  1. Vul je persoonlijke gegevens in
  2. Kies een basisverzekering. Je hebt keuze uit drie opties. De orthodontiedekking kun je alleen bij de twee duurste polissen toevoegen. Wat verschilt is bij hoeveel zorgverleners je de volledige vergoeding ontvangt.
  3. Bepaal de hoogte van het eigen risico. Het eigen risico gaat over de basisverzekering en staat dus los van de orthodontievergoeding. Kies alleen voor het hogere eigen risico als je geen zorgkosten verwacht én geld achter de hand hebt om onverhoopte extra kosten op te vangen.
  4. Kies de betaaltermijn; per maand of per jaar in ruil voor wat korting op de premie.
  5. Kies een aanvullende verzekering als je daar behoefte aan hebt. Het gaat hierbij niet om de orthodontie, maar wel om andere vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie. Ook reguliere tandartskosten worden door sommige aanvullende dekkingen vergoed.
  6. Kies een tandartsverzekering. De ‘Tandverzorgd 750’ vergoedt orthodontie en overige tandartskosten. Deze dekking geldt alleen voor de persoon waarvoor je betaalt terwijl de aanvullende dekkingen uit stap 5 automatisch voor alle personen gelden. Voor een jongere kost deze dekking 20,45 euro per maand.

Omdat deze verzekering niet de goedkoopste basisverzekering heeft en een wachttijd kent betaal je dus ruim 850 euro aan extra premie, verspreid over twee jaar. Maar de vergoeding van 2.000 euro voor orthodontie is ongeëvenaard!

Samenvatting

  • Check al vroeg bij je tandarts of hij of zij verwacht dat jouw kind een beugel nodig heeft en zo ja op welke termijn ongeveer.
  • Verdiep je vroegtijdig in zorgverzekeringen die orthodontie vergoeden. Houd rekening met een wachttijd van een jaar.
  • De basisverzekering staat los van de vergoeding voor orthodontie. Je kunt hiervoor dus overwegen om hier voor een hoger eigen risico te kiezen om de kosten te drukken.
  • Als je ook andere aanvullende zorg wil verzekeren, vul dan jouw wensen in op een
    vergelijkingssite.
  • Heb je geen behoefte aan overige aanvullende zorg, dan is de verzekeraar zoals hierboven beschreven hoogstwaarschijnlijk de beste keuze.
  • Zet alvast geld opzij op een spaarrekening. Dit kun je gebruiken voor de extra hoge premie en de orthodontiekosten die niet vergoed worden.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Enquêtewebsites, welke zijn goed?
Side hustles: hoe vind je iets wat bij je past?
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen