Zo kies je een geschikte zorgverzekering

Het zorgverzekeringsseizoen is in volle gang. Het is nu extra belangrijk om naar je zorgverzekering te kijken omdat de tarieven flink stijgen én vergoedingen in veel gevallen uitgekleed zijn. Met dit stappenplan selecteer jij snel een geschikte zorgverzekering.

Bedenk welke zorg je komend jaar verwacht

Denk eens na over de zorg die je komend jaar verwacht. Zit er een knie-operatie aan te komen of ben je mentaal wat wiebelig en zou je daar weleens zorg voor nodig kunnen hebben? Ben je zwanger, heeft je kind een beugel nodig- er zijn vele situaties prima te voorzien. Denk daar vast over na.
Onverwachte zorg kun je natuurlijk niet plannen. Gelukkig dekt de basisverzekering de belangrijkste zorgkosten. Dus word jij geconfronteerd met een (ernstige) ziekte of een ingrijpende operatie, dan wordt dat door de basisverzekering vergoed.



Welk type polis kies je?

Je weet vast dat zorgverzekeraars met contracten werken. Vanaf komend jaar bestaan er geen verzekeringen meer die alle zorgaanbieders gecontracteerd hebben. Je hebt dus hoe dan ook te maken met uitzonderingen in vergoedingen. En dus moet je hier nu goed op letten als je de keuze voor een zorgverzekering maakt.
Check vooraf hoe dit precies zit bij de zorgverzekering die je op het oog hebt. Via
Independer kun je goed zien welke zorgaanbieders een contract met deze verzekeraar gesloten hebben.
Polissen met de beste dekking vergoeden de zorg in alle ziekenhuizen. Erg prettig omdat je dan ook in geval van een onverwachte medische situatie de volledige vrijheid hebt om een behandeling te kiezen. (Je kunt voor goedkopere budgetpolissen kiezen waarbij je niet in alle ziekenhuizen de zorg volledig vergoed krijgt. Dit is absoluut het overwegen waard, maar maak deze keuze wel bewust! )
Voor overige zorg ligt dat anders. Denk aan fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten, psychologen en ook de apotheek. Voor dit type zorgverleners is het van belang of er een contract is.
Is er geen contract en maak je toch gebruik van de zorg, dan betaal je een deel van de kosten zelf. Dit ligt vaak tussen de 25 en 50% en verschilt per verzekeraar.

Belangrijk: voor spoedeisende zorg zijn contracten niet van belang, dit wordt altijd vergoed. Je hoeft dus niet te vrezen bewusteloos in een ambulance naar het verkeerde ziekenhuis afgevoerd te worden.

Vergelijk je Rijk banner

Kies je voor een hoger eigen risico?

Ook in 2025 is het verplichte eigen risico 385 euro. Je kunt dit vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro, een toename van 500 euro dus. Waar je voorheen een flinke korting op de premie kreeg als je voor een hoger eigen risico koos, is dat nu niet meer het geval. Komend jaar bedraagt het verschil tussen de goedkoopste verzekering met een eigen risico van 385 euro en de goedkoopste verzekering met een eigen risico van 885 euro nog maar 138 euro per jaar.
Je eigen risico neemt dus 500 euro toe en in ruil daarvoor krijg je 138 euro korting op de premie. Dit kan nog steeds interessant zijn, vooral als je het type ‘jong en nooit ziek’ bent. Én spaargeld hebt om het hogere eigen risico te betalen als dat onverhoopt nodig is.
Maar mankeer jij weleens wat of ben je niet meer de jongste, dan wordt de gok steeds groter om voor een hoger eigen risico te kiezen.

Gebruik een vergelijkingssite

Na de theorie van hierboven wordt het tijd om aan de slag te gaan. Gebruik een vergelijkingssite als Zorgkiezer of Independer om jouw wensen en de bijbehorende tarieven makkelijk in kaart te brengen.
Je voert eerst je persoonlijke gegevens in zoals je geboortedatum en postcode. Vervolgens selecteer je de gewenste hoogte van het eigen risico en welke aanvullende dekkingen je wil verzekeren. Vink eerst alles zo uitgebreid mogelijk aan. Je kunt later alles nog aanpassen in de resultaten.

Reken de vergoedingen goed door

Bekijk altijd hoeveel premie een aanvullende dekking jou kost én wat deze jou oplevert. Als je meerdere zaken wil verzekeren kan een aanvullende verzekering zeker interessant zijn. Denk aan een bril, fysiotherapie en psychologie.
Gaat het jou slechts om één ding, bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen, dan kun je heel ongunstig uitkomen. Als jij 500 euro per jaar vergoed wil krijgen op alternatieve geneeswijzen, dan kost dat je 684 euro extra aan premie! Niet interessant dus. Tenzij je bijvoorbeeld ook gebruik maakt van reizigersvaccinaties en anticonceptie.
Dit geldt ook voor veel tandartsdekkingen. Die vergoeden soms minder dan je aan premie betaalt. Ook kunnen er verschillen gehanteerd worden voor kronen, controles en vullingen.
Maak dus altijd een berekening zonder aanvullende dekkingen en een berekening per gewenste aanvullende dekking. Zo weet je precies hoeveel elke dekking jou kost. Leg daarnaast de maximale vergoedingen en bekijk of het interessant voor je is. Let tot slot goed op de voorwaarden en uitzonderingen. Die worden vrij overzichtelijk weergegeven op Independer.


Klaar om te kiezen?

Als je helder hebt welke verzekeraar het beste bij je past kun je die via een
vergelijkingssite afsluiten. Zij zorgen ervoor dat je huidige verzekering opgezegd wordt.
Wist je trouwens dat je nog de hele maand januari de tijd hebt om een nieuwe zorgverzekering te kiezen? Vergeet dan niet voor 1 januari je huidige polis op te zeggen!

Deze blogs vind je vast ook interessant

Dit is de goedkoopste zorgverzekering voor 2025
Kun je beter sparen of beleggen?
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen