Zo koop je minder nieuwe spullen en hou je geld over

Het kopen van spullen neemt vaak een forse hap uit je budget. En de impact op het milieu is natuurlijk ook enorm. Gelukkig zijn er heel veel opties om minder spullen te kopen of op een andere manier aan die spullen te komen. Lees hier mijn tips om minder nieuwe spullen te kopen en geld over te houden.

Voorkom impulsaankopen

Ben je online aan het shoppen geslagen, laat de items dan eens een nachtje (of 3) in je online winkelmandje zitten en bekijk vervolgens of je het nog steeds zo graag wil hebben. Dikke kans dat je alweer vergeten was wat er in dat mandje zat.

En bekijk een winkel als de Action eens als een grote vuilnisbelt in wording. Vrijwel alles wat daar te koop is belandt binnen afzienbare tijd op de vuilstort. Vraag je af wat je écht nodig hebt uit deze winkel. Wist je dat door middel van hersenscans wordt getest onder welk bedrag een product moet blijven om geen ‘pijn’ te veroorzaken? Maar uiteindelijk tikken al die kleine aankopen die geen pijn doen toch aan, zowel voor je portemonnee als het milieu.

Vermijd verleidingen

Plak een Ja/nee sticker op de deur. Dat scheelt een flink pak papier dat je door hoeft te worstelen en af te voeren. En je wordt niet verleid om vanalles te kopen dat je ‘écht nodig hebt’. Als je naar iets specifieks op zoek bent kun je alle folders online vinden of via een Folder-app.

Schrijf je uit voor nieuwsbrieven van winkelketens. Zoveel relaxter en overzichtelijker en dag verleiding!

Laat je spullen repareren

Laat spullen repareren voordat je ze vervangt. De kleermaker, schoenmaker, de vrijwilligers in het repair cafe- ze helpen je allemaal graag!

Tot 50% korting op refurbished producten

Leen of huur spullen

Leen zoveel mogelijk spullen (uit) of huur ze. Gewoon in je vriendenkring of via de website Peerby. Echt niet iedereen hoeft een boormachine, hogedrukreiniger, galajurk en complete kampeeruitrusting te hebben. En dat geldt ook voor een kast vol gezelschapsspelletjes en bijzondere keukenspullen.

Je auto kun je prima verhuren via SnappCar zodat je tegelijk wat extra inkomsten genereert. Of je huurt een auto via SnappCar of Greenwheels.

Hergebruik afval

We gooien zoveel spullen weg die nog prima hergebruikt kunnen worden of waar je iemand anders blij mee kunt maken. Kijk eens een weekje wat je allemaal in de vuilnisbak laat verdwijnen en bedenk er een andere toepassing voor.
Ter inspiratie: tijdschriften geef ik door aan een vriendin, kranten worden inpakpapier, plastic verpakkingen hergebruik ik als afvalzak of om m’n Vinted-verkopen te versturen.

Kijk eens of je een instelling blij kunt maken met spullen. Ik heb de school van mijn kinderen een stuk of 85 pennen gegeven die ik bij een flinke opruimronde in huis verzamelde. En ik heb een klein tasje waar ik alle stuiterballen en andere kinderprullaria in verzamel. Die gebruikt school voor de verjaardagsbak of de grabbelton op het jaarlijkse zomerfeest.

Lees ook: Met deze simpele tips bespaar je op je energierekening

Verminder afval

Investeer in herbruikbare producten zodat je minder wegwerpproducten hoeft te kopen. Bijvoorbeeld herbruikbare wattenschijfjes, Dopper, Menstruatiecup of metalen rietjes.

Maak verpakkingen goed leeg. Knip de tube tandpasta en zonnebrand open en gebruik ook de laatste restjes. En met een flessenlikker en spatel maak je potten en flessen in de keuken echt goed leeg. Ik dagdroom er graag over dat iedereen in Nederland dit doet en dat we met z’n allen miljoenen potten pindakaas, flessen ketchup en tubes dagcrème minder hoeven te kopen. En dan hoeven ze dus ook niet geproduceerd, verpakt en vervoerd te worden.

Zeg nee tegen gratis producten. Hoeveel pennen, notitieboekjes en opvouwbare tasjes wil je nog hebben?

Koop tweedehands

Ik heb sinds kort Vinted ontdekt, het alternatief voor Marktplaats, waar ik overigens ook fan van ben. Vinted is vooral goed om heel overzichtelijk kleding te shoppen bijvoorbeeld. Waarom zou je nog alles nieuw kopen?

Elektronische apparaten kun je perfect refurbished kopen. Dit zijn retourartikelen waar je gewoon garantie op krijgt. En uiteraard een flinke korting.

De kringloopwinkel en lokale Facebookgroepen zijn ook goudmijnen voor goede tweedehands items.

Lees ook: Met deze 9 tips verkoop je je spullen het best via Marktplaats

Houd overzicht

Hoe vaak kopen we geen spullen om er vervolgens achter te komen dat we iets soortgelijks al hebben. Of we kunnen het simpelweg niet vinden. De oplossing; ruim je huis flink op. Marie Kondo je hele huis, verkoop de boel, bijvoorbeeld via Vinted en geniet van de rust en het overzicht dat je hebt gecreëerd.
Neem elke week een kast, lade of plank onder handen en werk systematisch je huis door.

 

Dit waren mijn tips om minder nieuwe spullen te kopen. Heb je nog aanvullende tips? Ik hoor ze graag!

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen