Het is een essentiële vaardigheid als je het mij vraagt; je kind goed met geld om leren gaan. In de kindertijd maakt het misschien nog niet zoveel uit, maar als volwassene zal je kind je dankbaar zijn. In deze blog deel ik hoe ik mijn zoon van 10 jaar goed met geld om leer gaan en hem financieel voorbereid op de middelbare school.
Starten met zakgeld
Mijn kinderen kregen zakgeld vanaf hun zesde verjaardag. En dat deed ik, heel bewust, contant. Op die leeftijd kunnen ze meestal nog niet goed rekenen en zeggen digitale cijfers op een bankrekening ze nog weinig. Ik startte met 1 euro per week omdat dat een heel overzichtelijk bedrag is waar ze makkelijker mee kunnen leren rekenen dan met een bedrag als 1,25 euro.
De ene week krijgen ze 5 muntjes van 20 cent en de volgende week 2 keer 50 cent. En als de spaarpot gevuld is kunnen ze ruilen tegen een biljet. Dat vinden ze magisch! En dan ook de eeuwige twijfel; een berg muntjes of liever een biljet?
Digitaal leren bankieren
Toen Kai echt goed kon rekenen stapten we over op digitaal bankieren. Bij hem was dat in groep 6. Vanaf dat moment maakte ik elke week automatisch zijn zakgeld over naar zijn rekening. En stap voor stap bouwen we zijn verantwoordelijkheden en mogelijkheden uit.
Alle facetten van digitaal bankieren
Ik vind het belangrijk dat hij alle facetten van bankieren leert. Zo schieten wij weleens iets voor hem voor, bijvoorbeeld als hij iets in een game koopt dat alleen met creditcard betaald kan worden. Hij betaalt terug door zelf geld over te schrijven vanaf zijn mobiel bankieren app. Of ik stuur hem een tikkie. En als het even kan betaalt hij zijn aankopen met zijn eigen pinpas.
Fraude herkennen
Helaas hebben we steeds meer te maken met digitale fraude, dus vind ik het belangrijk om mijn kinderen daar op voor te bereiden. Ik laat bijvoorbeeld frauduleuze smsjes zien die ik ontvang. Ook wijs ik hem op valse linkjes. En misschien wel de belangrijkste les; als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook. Dat komt geregeld ter sprake als hij Pokemonkaarten op Marktplaats bekijkt bijvoorbeeld.
Sparen in potjes
Kai heeft best wat verschillende inkomsten; zakgeld, rapportgeld, hij verkoopt soms speelgoed dat hij niet meer gebruikt en hij krijgt geld voor zijn verjaardag. Ik heb wat regels gesteld voor wat hij met zijn inkomsten mag doen. Het begon redelijk simpel en nu is het tijd om het iets uit te breiden.
Sparen voor iets leuks
De afspraak is dat hij van al zijn inkomsten 10% opzij zet om te sparen voor een groter doel zoals een mobiele telefoon. Dat doel mag hij zelf bepalen, maar dit geld is niet bedoeld voor een impulsaankoop.
Beleggen
Ook zet hij 10% van al zijn inkomsten opzij om te beleggen. Dit doe ik om twee redenen. Het belangrijkste vind ik dat hij leert geld opzij te zetten voor een onbekend doel. Geld opzijzetten voor een spelcomputer is één ding, maar voor het onbekende gaat een stap verder. En dat vind ik voor volwassenen ook een belangrijke skill.
Het andere voordeel is dat hij zo op jonge leeftijd al leert dat je met geld rendement kunt maken en dat dat met pieken en dalen gaat. Disclaimer: beleggen kent risico’s, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Vrij te besteden
De overige 80% mag hij vrij besteden. Sparen voor een Playstation mag en heel veel pop its kopen mag ook. Hierdoor leert hij keuzes te maken. De verleiding op de korte termijn en de grote wens op de lange termijn. Vorige week kocht hij een pakje Pokemonkaarten. Daar had hij later spijt van. Natuurlijk omdat er dit keer geen geweldige kaarten in zaten. Maar ook omdat hij later een betere deal voor Pokemonkaarten zag. Ik bemoei me niet teveel met zijn keuzes. Ik vind dat kinderen hun eigen fouten moeten kunnen maken. Wij hoeven het ze niet te vertellen, het gaat erom dat ze door ervaring leren. Wij willen zelf ook kunnen bepalen of we ons geld besteden aan kleding of gadgets. Die autonomie vindt een kind ook fijn.
Extra uitdagingen
Nu gaan we een stapje verder met de financiële opvoeding. Kai krijgt te weinig zakgeld naar de maatstaven van het Nibud. Enerzijds is het er niet echt van gekomen om zijn zakgeld te verhogen. En aan de andere kant krijgt hij heel veel geld voor zijn verjaardag. We hebben een grote vriendenkring, dus verjaardagen worden drukbezocht en dat levert hem een flinke som geld op. Eerlijk gezegd vind ik dat hij iets teveel geld tot zijn beschikking heeft.
Horeca
En toch ga ik zijn zakgeld nu verhogen om hem extra uitdagingen te geven.
Ten eerste komt er wat ruimte om geld uit te geven in de horeca. In de voetbalkantine bestelt hij maar wat graag een tosti na de wedstrijd. Maar wel als ik ‘m betaal. Vanaf nu mag hij die keuze zelf maken. Bestel je de tosti of maak je ‘m thuis zelf en gebruik je het bespaarde geld voor iets anders? Met het oog op de middelbare school vind ik dit een belangrijk element. Dan is er op school permanent een kantine beschikbaar en anders wel een snackbar om de hoek of ze plunderen met z’n allen de lokale supermarkt.
Door hem nu al te laten kennismaken met dit soort overwegingen denk ik dat hij dat over twee jaar beter kan overzien.
Geld weggeven
De andere toevoeging die ik maak is het reserveren van geld om weg te geven. Als hij uitgenodigd wordt op een verjaardagspartijtje van een vriendje betalen wij nu het cadeau. Straks betaalt Kai elke keer een euro mee aan het cadeau, de rest betalen wij.
Ook moet hij geld opzij zetten om te sparen voor cadeaus voor de verjaardagen van ons en van zijn zusje.
Een deel mag hij besteden aan een goed doel naar keuze. Dat kan zijn als er een actie voorbij komt, denk aan een sponsorloop op school, maar het mag ook bewust een doel zijn waar hij zelf geld naartoe overmaakt.
Waarom geld weggeven?
Deze visie ontdekte ik in het boek ‘de glimlach van een kind’ van David de Cock van 365 dagen succesvol. Een gratis download van dat boek vind je hier.
Zij beschrijven, ook in hun boeken en methodes voor volwassenen, dat het belangrijk is voor je eigen geluk om te leren weggeven.
Ik kan dat alleen maar onderschrijven. Ik draag graag bij aan een mooiere wereld door weg te geven en probeer mijn kinderen dat ook te leren.
Daarnaast is dit een prachtig middel om hem te leren plannen. Verjaardagen komen soms vlak achter elkaar en dan weer een tijd niet. Net zoals bepaalde rekeningen bij volwassenen. Door elke week of maand een bedrag te reserveren ben je voorbereid op grote bedragen ineens.
Voordelen ABN AMRO
ABN AMRO begrijpt ook heel goed dat het belangrijk is om kinderen een goede financiële opvoeding te geven. Daarom hebben zij de Jongerengroeirekening ontwikkeld. Bij ABN AMRO is de kindertijd in twee periodes opgedeeld. Van 0-11 jaar en van 12-18 jaar. Als ouder heb je zelf invloed op de mogelijkheden die je kind geboden worden. Zo bepaal je als ouder onder andere of je kind toegang krijgt tot mobiel bankieren en betalen via iDeal. Dit kun je zelf instellen.
ABN AMRO deelt een aantal tools om zowel kinderen als ouders te helpen het kind goed met geld om te leren gaan. Zo zijn er allerlei tips en statistieken beschikbaar. Bijvoorbeeld hoeveel kleedgeld je aan je kind zou kunnen geven en hoe je dit praktisch doet. Ook is er informatie over bijbaantjes en mobiele telefoons beschikbaar.
Ik hoop dat ik je heb weten te overtuigen van het belang van een goede financiële opvoeding. ABN AMRO is een partij die dit onderstreept en daar actief mee bezig is. En dat kan ik alleen maar toejuichen natuurlijk!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN AMRO. De inhoud is uiteraard 100% van Financequeen.nl.