Kinderen laten beleggen is iets wat nog maar weinig gebeurt. Ook het geld dat ouders, bijvoorbeeld voor studie, opzij zetten voor hun kinderen wordt nog vaker gespaard dan belegd. Zonde, want door geld te beleggen krijg je de kans om meer rendement te maken dan op een spaarrekening. En hoe tof is het als jouw kind al van jongs af aan bekend is met beleggen en maximaal kan profiteren van zijn of haar beleggingshorizon?!
Waarom zou je je kind vertrouwd willen maken met beleggen?
Beleggen is iets dat voor veel mensen spannend is. Het is ook veelomvattend want of het gaat om speculeren op de beurs of steady investeren in indexfondsen; het wordt allemaal beleggen genoemd.
Daarom stellen veel mensen het uit om te beginnen met beleggen. En dat is jammer, want hoe langer je wacht, hoe minder tijd je geld heeft om te renderen en hoe risicovoller beleggen wordt. Dat rendement loopt hard op- je gaat namelijk rente op rente stapelen. Over het rendement uit het eerste jaar maak je in alle jaren daarna ook weer rendement. Daardoor ontstaat exponentiële groei.
Waar moet je op letten als je kind wil beleggen?
Het gaat in de basis altijd om de drie gouden regels van beleggen:
- Beleg met geld dat je lange tijd niet nodig hebt, bij voorkeur minimaal tien jaar. Dan heb je voldoende horizon om mogelijke verliezen in de eerste jaren weer goed te maken.
- Spreid je inleg over veel verschillende bedrijven die actief zijn in alle delen van de wereld en in veel verschillende sectoren. Investeren in één bedrijf kan faliekant misgaan omdat je op één paard wedt. Door je inleg spreiden over duizenden bedrijven verklein je het risico enorm!
- Let op de kosten. Als je bij partij A een half procent meer kosten betaalt dan bij partij B dan lijkt dat misschien niet veel, maar op de lange termijn hakt die 0,5% er hard in. Je maakt dan jaarlijks een half procent minder rendement en door het rente op rente-effect kan dat verschil makkelijk oplopen tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van je inleg.
Deze dingen moet je dus voor je kind in acht nemen.
Lees ook eens: Beleggen voor de studie van je kind: zo werkt het
Hoe start je kind met beleggen?
Dat is eigenlijk heel simpel; je opent een rekening, als ouder stort je het geld en het wordt belegd. Maar dat is waarschijnlijk niet wat je bedoelt ;). Allereerst kun je jezelf de vraag stellen of je het geld dat je kind zelf belegt apart wil houden van het geld dat jij eventueel voor hem of haar belegt.
Bij Brand New Day kun je meerdere rekeningen op dezelfde naam openen en dus de verschillende doelen makkelijk gescheiden houden. Brand New Day is een betrouwbare beleggingsbank waar je kunt indexbeleggen.
Indexbeleggen bij Brand New Day heeft een aantal voordelen;
- je inleg wordt automatisch gespreid over duizenden bedrijven
- je bepaalt zelf hoe groot of klein je inleg is. Dus als jouw kind 5 euro wil beleggen dan kan dat.
- De kosten zijn heel schappelijk
- Het platform is heel duidelijk en overzichtelijk
Als je het mij vraagt is dit dé manier om je kind te laten starten met beleggen. Je kind ziet dan wat er gebeurt met het geld en dat beleggen ups & downs kent. Leer je kind te vertrouwen om te beleggen voor de lange termijn.
Dit is een basis waarmee je je hele leven vooruit kunt als het gaat om het opbouwen van vermogen. Blijkt jouw kind enorm geïnteresseerd te zijn in beleggen en zich er verder in te willen verdiepen? Dan kan hij of zij er vanaf de achttiende verjaardag voor kiezen om zelf verder te beleggen.
Wat spreek je met je kind af?
Zelf belegt mijn 12-jarige zoon ook al een paar jaar. Onze afspraak is dat hij 10% van al zijn inkomsten inlegt op zijn beleggingsrekening. Die inkomsten bestaan uit verjaardagsgeld, rapportgeld, zakgeld, verkocht speelgoed en geld dat hij verdient met klusjes.
Ik denk dat het heel slim is dat kinderen al jong leren om standaard geld opzij te zetten zonder dat daar een duidelijk doel aan gekoppeld is. Als volwassene moet je immers ook sparen voor ‘het onbekende’. Je legt een buffer aan voor zaken waarvan je nu nog niet weet of ze gaan plaatsvinden.
Lees ook eens: Beleg je op naam van je kind of op je eigen naam?
Hoe gaan wij hier mee om?
Omdat mijn zoon al zijn bankzaken digitaal doet heeft hij een perfect overzicht van zijn inkomsten en uitgaven. Verjaardagsgeld dat hij cash ontvangt geeft hij aan ons en wij maken dat geld over naar zijn bankrekening.
Aan zijn bankrekening heeft hij verschillende spaarrekeningen hangen en één daarvan is voor zijn beleggingsrekening. Daar stort hij steeds 10% op en na een tijdje maken we dat geld over naar Brand New Day om het daadwerkelijk te beleggen.
Toen we startten met beleggen heb ik hem aan de hand van berekenhet.nl laten zien hoeveel rendement je op de lange termijn kunt maken. Moet je die ogen eens zien als ze doorhebben dat er dan veel geld opgebouwd wordt dat je niet zelf ingelegd hebt, maar dat uiteindelijk wel voor jou is!
Conclusie
Of je hier nou groots mee aan de slag wil of nog twijfelt; je kunt dit altijd met kleine bedragen doen. Al laat je je kind maar 20 euro per jaar beleggen- de les van het beleggen wordt dan ook een beetje geleerd. Natuurlijk blijft die les beter hangen als je er structureler mee aan de slag gaat, maar iets is beter dan niets.
Los van de les over het beleggen vind ik het zelf ook heel belangrijk dat kinderen leren om standaard geld opzij te zetten. Niet alles uitgeven wat je hebt is iets waar je je hele leven profijt van hebt.
Welkomstaanbieding
Soms heeft Brand New Day een welkomstaanbieding voor nieuwe klanten. Check hier of er op dit moment een aanbieding geldt.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van. De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!