Zo lucratief zijn koopzegels

Koopzegels hebben een beetje een stoffig imago, maar toch hoor je er in deze dure tijden weer steeds meer over. Supermarkten als Albert Heijn, Jumbo, Plus, Coop en enkele andere, lokale winkels hanteren allemaal een vergelijkbaar systeem. Het doel van deze supermarkten is uiteraard om klanten aan zich te binden. Maar is dat nou een beetje lucratief, het sparen van koopzegels?

Koopzegels bieden een aantrekkelijke rente

Afhankelijk van de supermarkt waar je koopzegels spaart, kan de rente op de koopzegels variëren van 4% tot maar liefst 50%. Dat is een aanzienlijk rendement, vooral als je bedenkt dat de meeste banken tegenwoordig nauwelijks tot geen rente meer bieden op je spaargeld. Bovendien is het een gemakkelijke manier om je geld te laten groeien. Je hoeft geen verstand te hebben van aandelen of beleggen en iedereen kan eraan meedoen.

Hoe werkt koopzegels sparen?

Meestal moet je een volle spaarkaart hebben om de maximale rente te ontvangen. Bij Albert Heijn kun je bijvoorbeeld ook een half boekje inleveren, maar dan is het rendement véél lager, dus dit is helemaal niet aantrekkelijk. Als je boekje of digitale spaarkaart vol is lever je deze in bij de kassa of servicebalie en vervolgens krijg je het geld contant of als korting op je boodschappen. Bij Albert Heijn kun je het bedrag tegenwoordig ook rechtstreeks op je rekening laten storten, dat is helemaal handig!

Die hoge uitschieter van 50% vind je overigens bij Plus. Daar brengen de koopzegels veruit het meeste op, terwijl andere supermarkten zo rond de 5% zitten. Een stuk minder dus, maar nog altijd vele malen hoger dan de rente die je krijgt op een spaarrekening.

Lees ook eens: Extra geld via Euroclix; zo werkt het

Voordelen van digitaal sparen

Bij sommige supermarkten, waaronder Albert Heijn en Jumbo, kun je tegenwoordig digitaal sparen. Bij winkels waar je digitaal koopzegels kunt sparen, behoort het grootste nadeel van fysieke zegels tot het verleden.

Het risico van losse zegeltjes die je kwijt kunt raken of zelfs volle spaarboekjes die je niet meer kunt vinden, is hiermee verleden tijd. Ook het likken aan die vieze plakzegels hoeft dus niet meer. Het grote voordeel van digitaal sparen is dat je het niet kunt vergeten en het ook nog eens ongemerkt gaat. Je geeft in je account eenmalig aan dat je koopzegels wilt sparen en vervolgens worden ze automatisch bij elke transactie toegevoegd.

Bij Albert Heijn spaar je met een premium abonnement zelfs twee keer zo snel, mits je deze optie activeert. In dat geval kun je voor 20 cent koopzegels kopen per uitgegeven euro in plaats van voor 10 cent.

Boodschappen bezorgen

Doelgericht sparen

Natuurlijk kun je koopzegels ‘gewoon’ kopen om een spaarpotje aan te leggen. Maar je kunt ze ook sparen voor speciale gelegenheden, zoals verjaardagen, de decembermaand of vakanties. Of misschien voor een grotere aankoop.

Het voordeel is dat je op deze manier ongemerkt spaart, in tegenstelling tot wanneer je elke week of maand fysiek of digitaal geld in je spaarpot stopt. Alle kleine beetjes die je ongemerkt spaart kunnen in een jaar tijd behoorlijk aantikken, waardoor je mooi voor dat extraatje gespaard hebt in die tijd.

Word je rijk van koopzegels sparen?

In termen van rendement bieden koopzegels aanzienlijke voordelen, meer dan de meeste banken. Maar het gaat wel om kleine bedragen. Bij Plus ontvang je bijvoorbeeld een spaarkaart ter waarde van 6 euro nadat je er 200 hebt besteed. Dat is natuurlijk geen enorm bedrag, zeker niet als je een specifiek spaardoel voor ogen hebt.

Toch is een vol boekje altijd weer een leuke meevaller en nog steeds is het sparen van koopzegels een van de gemakkelijkste manieren om je geld te laten groeien. Dus als je je de extra uitgave kunt veroorloven: doen!

De meeste winkels bieden deze manier van sparen al decennialang aan. Ook als je niet zo vaak boodschappen doet bij deze winkels kun je daarom prima koopzegels gaan sparen. Het sparen van koopzegels is iets wat (in ieder geval tot op heden) altijd door blijft lopen, dus het is geen enkel probleem als je wat langer de tijd nodig hebt om een boekje vol te krijgen.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Cashback, wat is dat eigenlijk?
Wat is Woolsocks en hoe kun je er geld mee verdienen?
De Euroclix-creditcard: goedkoop en het levert geld op!
10 tips om te besparen op boodschappen

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen