Zo maak je gebruik van het STAP-budget

Vaak deel ik content over investeren en dan met name in de vorm van beleggen in aandelen. Maar een andere superhandige manier om te investeren is door jezelf te ontwikkelen. Het kan je meer inkomen opleveren en daarnaast is het natuurlijk leuk om te doen. Ook denk ik dat het goed is om jezelf te blijven ontwikkelen in richtingen die los staan van je werk. Met het STAP-budget helpt de overheid je met budget om te in jezelf te investeren.

Wat is het STAP-budget precies?

Het Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie (STAP)-budget  is Ingeroepen door de overheid om scholing en ontwikkeling te stimuleren. Het is de vervanger van de aftrekpost scholingsuitgaven die op 1 januari van dit jaar kwam te vervallen. Elke twee maanden start een nieuwe ronde om gebruik te maken van het STAP-budget. Als de pot leeg is kun je de volgende keer een nieuwe poging wagen. opnieuw. De overheid draagt maximaal 1.000 euro per persoon per jaar bij.

Wie komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Een groot van de inwoners van Nederland komt in aanmerking voor het STAP-budget. Er is een aantal voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je ontvangt nog geen AOW
  • Je hebt de Nederlandse of EU nationaliteit

Let op: Ben je nog geen 30 jaar dan mag je het STAP-budget niet gebruiken voor een studie waarvoor je ook studiefinanciering aan zou kunnen vragen. Het maakt niet uit of jij persoonlijk recht hebt op studiefinanciering of niet.

Welke cursussen komen in aanmerking voor het STAP-budget?

De cursus moet opgenomen zijn in het scholingsregister.

In dit register kun je zoeken naar opleidingen. Leuk om in rond te kijken, ook als je nog geen inspiratie hebt. Je hebt recht op maximaal 1.000 euro vergoeding vanuit het STAP-budget. Als de opleiding duurder is kun je dat verschil zelf bijbetalen. Het bedrag boven de STAP-vergoeding mag ook vergoed worden door je werkgever of vanuit een andere subsidieregeling.

Ik weet niet welke opleiding bij me past.

Je kunt natuurlijk zelf rondkijken in het scholingsregister om inspiratie op te doen. En in sommige situaties is het mogelijk om gratis loopbaanadvies ter waarde van 700 euro aan te vragen, dit wordt ontwikkeladvies genoemd.

De voorwaarden hiervoor zijn dat je minimaal 18 jaar bent en de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt hebt. Je hebt een opleiding op maximaal MBO 2 niveau afgerond. (Met afgeronde HAVO of VWO heb je hier geen recht op.) En je hebt een band tot de arbeidsmarkt. In de praktijk schijnt dit te betekenen dat je een BSN-nummer moet hebben.

Lees ook: Unieke kans: gratis check door verzekeringsadviseur

Hoe moet je de subsidie aanvragen?

Via stapuwv.nl vraag je de subsidie aan door in te loggen met je DigiD. Er is een aantal aanvraagtijdvakken. In 2022 kun je STAp-budget aanvragen op 1 maart, 2 mei, 1 juli, 1 september en op 1 november. Dus elke twee maanden. In 2023 start dit budget vanaf 1 januari.

Wanneer moet de opleiding starten?

De opleiding start minimaal 4 weken na de aanvraagdatum en maximaal 3 maanden na afloop van het aanvraagtijdvak.

Voorbeeld:

Op 2 mei start het aanvraagtijdvak dat tot 1 juni loopt. Op 3 mei dien je de aanvraag in. De opleiding start tussen 5 juni en 1 september.

Wie ontvangt het STAP-budget?

De opleider ontvangt de subsidie. Dit is een voorschot. Pas bij bewijs van deelname wordt het een definitieve toekenning. Zelf vind ik dit een mooie stok achter de deur om de opleiding daadwerkelijk te volgen. Vooral bij online zelfstudies is dat nog weleens een uitdaging.

Wat zijn de voorwaarden voor bewijs van deelname?

Je kunt je bewijs van deelname aantonen door middel van een diploma, certificaat of bewijs dat je tenminste 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Als je aan de voorwaarden voldoet wordt het voorschot omgezet in definitieve toekenning.

Heeft de subsidiepot een bodem?

Jazeker! In 2022 is in totaal 160 miljoen euro beschikbaar, dit loopt in de toekomst op tot 200 miljoen. Het beschikbare bedrag wordt verdeeld over het aantal aanvraagtijdvakken in het jaar.

In maart 2022 was het eerste aanvraagtijdvak en lag de site al direct plat. Het budget was snel op. Als je te laat bent heb je twee maanden later weer een nieuwe kans.

Zorg dus dat je er snel bij bent! Oriënteer je op tijd en zet een melding in je agenda bij de start van een aanvraagtijdvak. Dan heb je de grootste kans op succes!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen