Zo maak je van je hobby een side hustle

Side hustles zijn helemaal hot. En dat is niet zo gek want iedereen kan wel wat extra geld gebruiken. Bovendien ben je met één of meerdere side hustles minder afhankelijk van je baan én geeft een side hustle je de kans om nieuwe vaardigheden te leren.
Hoe leuk is het dan om geld te verdienen met je hobby?  Voor veel mensen klinkt het als een droom om van je hobby een side hustle te maken en met een beetje inspiratie is dat helemaal niet zo onhaalbaar als je misschien denkt.

Ontdek je passie

Om van je hobby een side hustle te kunnen maken moet je om te beginnen weten welke passies je hebt. Niet elke hobby leent zich er goed voor om er geld mee te verdienen dus is het belangrijk om goed bij jezelf na te gaan welke passies je allemaal hebt en waar je dus graag je vrije tijd in steekt.
Zolang je iets kiest wat je graag doet en waar je je vrije uurtjes graag aan wil spenderen zal het niet echt als werk gaan voelen. Als je iets doet wat je echt leuk vindt, is een side hustle heel lang vol te houden naast een drukke baan bijvoorbeeld.

Track your finance

Waar liggen je talenten?

Je kunt ergens een passie voor hebben, voor meerdere dingen zelfs, maar je hebt natuurlijk ook nog wat talent nodig. Want je kunt heel gepassioneerd aan de slag gaan met pottenbakken, maar als jij er helemaal niks van bakt ;), dan is de kans klein dat pottenbakken een hobby is waar jij geld mee kunt verdienen.

Verdienmodellen zoeken

Stel, je bent wel heel goed in pottenbakken (of fotografie, of je weet alles van het verzorgen van cincilla’s, noem maar op), hoe ga je dan geld verdienen met die hobby? Je zal op zoek moeten naar een paar passende verdienmodellen.
Om bij pottenbakken te blijven: je kunt je creaties gaan verkopen. Dat is een voor de hand liggend verdienmodel met deze hobby.  Het is natuurlijk fantastisch als jij iets leuks weet te maken dat je kunt verkopen, zo kost je hobby in ieder geval geen geld.
Zo is er een vrouw die kettinkjes maakt met keramieken croissantjes eraan. Deze zijn zo leuk dat een paar grote influencers en bekende Nederlanders met haar hangertjes rondlopen. Ze maakt ze in verschillende varianten en steeds zoveel als haar oventjes er tegelijkertijd aankunnen. Ze is elke keer compleet uitverkocht.
Omdat de hangertjes zo klein zijn, kan ze veel verkopen uit één bakronde halen. En dat is heel slim want zo kan ze veel producten in een enkele batch maken. Door er een goudkleurig kettinkje aan te hangen, kan ze voor één item net zoveel vragen als dat ze voor een grote vaas zou kunnen doen. Terwijl ze voor een vaas veel meer materialen nodig heeft en het veel meer tijd zou kosten om die te maken.
Dit voorbeeld staat hier natuurlijk niet omdat je nu óók aan de slag moet gaan met het maken van keramieken croissantjes -verzin iets origineels dat bij jou past in plaats van dit bestaande idee te kopiëren- maar om je te laten zien wat een slim verdienmodel zou kunnen zijn.

Eén verdienmodel is niet genoeg

Laten we nog even bij het voorbeeld van het pottenbakken blijven. Het is natuurlijk geweldig als je daarmee een succesvol handeltje weet op te zetten en via een webshop en social media je producten verkocht krijgt. Dan kun jij doen waar je passie ligt, waar je goed in bent en er ook nog eens geld mee verdienen.
Maar één verdienmodel is nog een beetje magertjes. Want als pottenbakken je hobby is, kun je ook workshops gaan geven in je eigen atelier, of een ruimte die daarvoor geschikt is. Ook kun je zelf een cursus in elkaar zetten waarin je stap voor stap uitlegt hoe pottenbakken werkt. Je begint dan met de basisprincipes, gaat verder naar het maken van bepaalde voorwerpen en eindigt met het uitleggen hoe glazuren werken bijvoorbeeld.

Lees ook eens: Lucratief: Een deel van je huis verhuren via Airbnb

Schaalbaar is beter

Schaalbare verdienmodellen hebben de potentie om oneindig veel geld mee te verdienen. Hoe gaaf is het als je iets vindt dat je maar één keer hoeft te maken, maar oneindig vaak kunt verkopen? Als je je pottenbak-cursus op locatie geeft, kun je steeds een beperkt aantal cursisten toelaten. Maar neem je hem op als video, dan kun je eindeloos cursisten helpen zonder dat het jou extra tijd kost.

En wat werkt voor een pottenbakker, werkt ook voor een fotograaf, een kapper, een schilder, een visser, noem maar op. De verdienmodellen die hierboven vermeld worden zijn toepasbaar op vrijwel alle creatieve en actieve hobby’s. Dus laat je fantasie de vrije loop en ga aan de slag om van jouw hobby een succesvolle side hustle te maken!

Deze blogs vind je vast ook interessant

Enquêtewebsites, welke zijn goed?
Side hustles: hoe vind je iets wat bij je past?
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen