Zo ontdek je of jij recht hebt op ‘vergeten geld’

Stel je voor: een onbekend familielid laat je een aanzienlijk bedrag na, een vergeten bankrekening blijkt nog op jouw naam te staan, of er blijkt een pensioenfonds waar jij recht op hebt. Op verschillende plaatsen ligt er een aanzienlijk bedrag aan ‘vergeten geld’ te wachten op de rechthebbenden. Maar hoe kun je ontdekken of jij een van hen bent en waar je precies recht op hebt?

Er is meer ‘vergeten geld’ dan je zou verwachten

Het lijkt een scenario rechtstreeks uit een film: een onverwachte erfenis van een onbekende verwant. Toch komt dit in werkelijkheid soms voor. Het Ministerie van Financiën bewaart namelijk miljoenen euro’s, wachtend tot de rechtmatige eigenaren zich melden. Echter, veel van deze eigenaren zijn zich niet bewust van hun recht op dit geld in de zogenaamde ‘consignatiekas’.

Wat is de consignatiekas?

De consignatiekas fungeert als een soort grote spaarrekening waar voornamelijk notarissen, curatoren en advocaten geld in storten. Dit geld is vaak afkomstig van situaties waarbij de rechthebbende onbekend is of waarbij het onzeker is of de rechthebbende het bedrag wil claimen. Deze gelden blijven minimaal twintig jaar in de consignatiekas zitten.

De herkomst van het geld in de consignatiekas kan van alles zijn. Bijvoorbeeld in situaties waar iemand overlijdt zonder bekende nabestaanden tot de zesde graad in de bloedlijn. In dergelijke gevallen kan jij mogelijk als erfgenaam worden aangemerkt, maar vaak weet je niet eens wie deze verre verwanten zijn. Hierdoor blijft het geld vaak ongeclaimd. Ook geld dat afkomstig is uit faillissementen, schuldsaneringen, of als bedrijven of particulieren worden uitgekocht door de overheid, belandt in de consignatiekas.

In 2019 werd onthuld dat de consignatiekas een bedrag van meer dan 152 miljoen euro bevatte. Dit komt neer op gemiddeld 2.300 euro per rechthebbende. Een aanzienlijk bedrag dus, dat in veel gevallen niet bij de rechtmatige eigenaar terechtkomt, omdat het geld na twintig jaar zonder claim automatisch eigendom wordt van de staat. Voor nalatenschappen van vóór 1980 geldt een langere bewaartermijn, namelijk van 60 jaar.

Hoe kom je erachter of je recht hebt op geld uit de consignatiekas?

Het is helemaal niet zo moeilijk om erachter te komen of je recht hebt op geld uit de consignatiekas. Je kunt gebruikmaken van het zoekformulier van de consignatiekas. Als je naam in de database voorkomt en je kunt aantonen dat je recht hebt op een uitkering van een bepaald bedrag, kun je een claim indienen.

Lees ook eens: Overlijdensrisicoverzekering vergelijken: zo lucratief is dat

Andere plekken met ‘vergeten geld’

Naast de consignatiekas is er ook ‘vergeten geld’ te vinden bij banken en verzekeraars. Dit gaat vaak om geld van verhuisde, overleden, of vergeten klanten. Hierbij kan het gaan om reguliere betaalrekeningen, maar ook om beleggings- en verzekeringspolissen. Sommige banken zoeken actief naar hun klanten, maar na een jaar geven ze het meestal op en parkeren ze het tegoed totdat de rechtmatige eigenaar zich uit zichzelf meldt.

Als erfgenaam kun je aanspraak maken op banktegoeden via het loket Slapende Tegoeden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Als de aanbieder niet meer bestaat, is deze waarschijnlijk opgegaan in een andere bank of verzekeraar. De opvolgers van oude maatschappijen zijn te vinden bij De Nederlandsche Bank.

Ook pensioenfondsen beschikken over ‘vergeten geld’

Daarnaast liggen er bij pensioenfondsen ook ‘vergeten gelden’ te wachten. Hoewel ook de pensioenfondsen proberen om de rechthebbenden te achterhalen, lukt dit niet altijd. Het kan bijvoorbeeld gaan om personen die enkele jaren pensioen hebben opgebouwd en vervolgens naar het buitenland zijn geëmigreerd, waardoor ze moeilijker te vinden zijn.

Als je wil achterhalen of je nog recht hebt op pensioentegoeden, kun je contact opnemen met de Pensioen Federatie. Daarnaast kun je ook een overzicht van je pensioentegoeden vinden op mijnpensioenoverzicht.nl. Hierin zie je precies bij welke aanbieders jij pensioen hebt opgebouwd en hoeveel.

Vergeten verzekeringsgeld

Vergeten geld kan ook voorkomen bij levens- en uitvaartverzekeringen. Als iemand verhuist en het nieuwe adres niet aan de verzekeraar doorgeeft, of als nabestaanden niet op de hoogte zijn van een uitvaartverzekering, kan een polis verloren raken. Het is daarom belangrijk om deze zaken goed te regelen en met je partner of familieleden te bespreken. Verzekeraars ontvangen helaas geen bericht bij overlijden en hebben geen toegang tot de bevolkingsadministratie. Als je als nabestaande er niet achteraan gaat, krijg je dus ook geen geld.

Gelukkig kun je ook in dit geval op zoek gaan naar verloren polissen. Nabestaanden kunnen een aanvraag indienen bij het Verbond van Verzekeraars. Het verbond informeert alle betrokken verzekeraars zodra nabestaanden zich melden, waarna er in de administraties gezocht wordt.

Verzekeraars gaan ook zelf op zoek zonder bericht van nabestaanden, bijvoorbeeld als het vermoeden bestaat dat de rechthebbende is overleden (bijvoorbeeld 110 jaar na de bekende geboortedatum). Hiervoor raadplegen ze de gemeente van het laatst bekende adres of doorzoeken ze openbare bronnen.

Voordat je een verzoek indient bij het Verbond van Verzekeraars, is het belangrijk om zelf het een en ander uit te zoeken over eventuele polissen. Dit kan tijdrovend zijn, maar enkele tips kunnen helpen: doorzoek oude schoenendozen en administratiemappen en raadpleeg andere nabestaanden. Is er ooit gesproken over een verzekering? Was dat destijds gebruikelijk in de familie? Als er weinig bekend is, kun je uiteindelijk een aanvraag indienen.

Laat jouw ‘vergeten geld’ niet liggen!

Kortom, ‘vergeten geld’ ligt op verschillende plekken te wachten op de rechtmatige eigenaren. Door actief te zoeken en gebruik te maken van de beschikbare informatiebronnen, kun je wellicht aanspraak maken op een onverwachte financiële meevaller, hoe lekker zou dat zijn?

Deze blogs vind je vast ook interessant

Overlijdensrisicoverzekering: zo werkt verpanding aan je hypotheek
Overlijdensrisicoverzekering vergelijken: zo lucratief is dat
7 Tips bij overlijden
Dit gebeurt er met je pensioen als je vroegtijdig overlijdt

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen