Zo scoor je -nu nog!- het STAP-budget

Het STAP-budget gaat in 2024 verdwijnen, dus dit jaar is je laatste kans om van dit mooie aanbod te profiteren. Er komt nog twee keer STAp-budget beschikbaar, namelijk op 18 september en op 15 november. Voor beide rondes is slechts 10 miljoen euro beschikbaar, terwijl dat in voorgaande rondes een veelvoud was. Wil je dus nog STAP-budget scoren in 2023, zorg dan dat je goed voorbereid bent zodat jij nog gebruik kunt maken van 1.000 euro subsidie.

Wat is het STAP-budget en waarom wordt het afgeschaft?

STAP is een afkorting van STimulering Arbeidsmarkt Positie. Deze subsidie van 1.000 euro vervangt de oude regeling waarbij je als particulier studiekosten af mocht trekken bij je aangifte inkomstenbelasting.
Het STAP-budget is vanaf de introductie in 2022 een zorgenkindje. De gekste opleidingen werden opgetuigd; van handelen in crypto tot het herkennen van geuren tot het werken met edelstenen. En heel toevallig kostten bijna al die cursussen 1.000 euro, ook als ze voorheen een stuk goedkoper waren.
Daarnaast moet er bezuinigd worden en is het aanvraagproces elke keer een roulette en vissen veel mensen achter het net. Daarom wordt het STAP-budget in 2024 alweer stopgezet. Op dit moment is het niet bekend of er een andere regeling komt waarbij je een tegemoetkoming in de studiekosten kunt ontvangen.

Waar ik mijn STAP-budget voor heb gebruikt

Zowel in 2022 als in 2023 is het mij gelukt om STAP-budget aan te vragen. Vorig jaar heb ik privéles Engels gevolgd. Dit deed ik naar aanleiding van een opdrachtgever die mij polste om in de toekomst workshops en presentaties aan expats te kunnen geven. Voor een stukje extra vertrouwen om in het Engels te presenteren volgde ik deze lessen.
In de laatste aanvraagronde, op 3 juli, scoorde ik STAP-budget voor een tweedaagse cursus Google Analytics die in september 2023 gegeven wordt. Deze cursus gaat mij helpen om te analyseren wat gebruikers op mijn website doen. Welke artikelen worden goed gelezen, klikt men verder of niet en via welke kanalen vinden bezoekers Financequeen.nl. Zeer interessant en relevant. Na de cursus hoop ik mijn content nog beter af te kunnen stemmen op de wensen van mijn gebruikers én om Financequeen.nl verder te laten groeien natuurlijk.

Hoe vind je een geschikte opleiding?

Er zijn verschillende manieren om een cursus of opleiding te vinden die in aanmerking komt voor het STAP-budget. Allereerst kun je de site van het UWV daarvoor gebruiken, maar dan vind je wel álle opleidingen die goedgekeurd zijn voor het STAP-budget waardoor het naar mijn mening wat onoverzichtelijk wordt.
Het is sowieso slim om zelf alvast na te denken in welke richting je een opleiding zou willen volgen. De keuze is reuze; van heftruckchauffeur tot webdesigner tot boekhouden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een opleiding voor die je met STAP-budget kunt aanvragen.
Je mag overigens ook opleidingen volgen die duurder zijn dan 1.000 euro. De rest moet jij, of jouw werkgever, bijbetalen.
Ik vind springest.nl een overzichtelijke website om cursussen en opleidingen te filteren. Allereerst kun je filteren op de mogelijkheid van STAP-budget. Vervolgens kun je selecteren of je een klassikale cursus zoekt of een e-learning. Ook kun je zoeken op termen die relevant zijn voor jouw gewenste opleiding.

Meld je aan voordat er STAP-budget beschikbaar komt!

Dit is een heel belangrijk punt: je moet je aanmelden voor een cursus en pas na aanmelding kun je STAP-budget aanvragen. Jouw aanmelding is dus onder voorbehoud. Als je je aanmeldt krijg je een aanmeldingsbewijs en dat bewijs heb je nodig als je het STAP-budget aan gaat vragen.
Opleidingsinstituten zijn heel meewerkend, want zij kunnen natuurlijk geld verdienen als jij STAP-budget toegekend krijgt. Maar zorg wel dat je uiterlijk in de week voor de nieuwe aanvraagronde voor het STAP-budget je aanmelding gereed hebt gemaakt. Hoe eerder je dit doet, hoe meer kans dat het probleemloos verloopt.

Zorg dat je op tijd klaar zit

Dan is het zover; de maandag van de aanvraagronde. 18 september of 15 november 2023. De budgetten worden steeds kleiner en de animo blijft onverminderd hoog. De kans dat het lukt is niet meer zo groot, maar het is wat mij betreft de moeite waard om te proberen.
De systemen gaan om 10 uur ‘s morgens open en je komt dan direct in de wachtrij terecht. Het is puur geluk of jij op een gunstige plek in de wachtrij terecht komt. Zorg ervoor dat je vóór 10 uur in de wachtrij gaat staan, anders ben je sowieso verloren.
Om je kans te vergroten kun je meerdere schermen gebruiken. Dus zet alle iPads, laptops en telefoons in die je met het internet kunt verbinden en probeer je slag te slaan!
Refresh je scherm niet! Het is niet erg als je scherm op pauzestand gaat, zolang je de pagina niet refresht blijft je plek in de wachtrij gelijk. Je kunt zelfs de dag ervoor al in de wachtij gaan. Handig zodat je zeker weet dat je het niet vergeet, maar het vergroot je kans niet.

De laatste keer heb ik meerdere schermen aangezet rond 9.30 uur. Als laatste ging ik met mijn telefoon in de wachtrij en met dat toestel had ik beet. Ik had dus succes met het apparaat dat als laatste in de wachtrij ging. Daarom denk ik niet dat het uitmaakt hoe laat je in de wachtrij stapt, als het maar voor 10 uur is.

Wat als je zelf niet (met veel apparaten) in kunt loggen?

Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om in te loggen of dat met veel apparaten te doen. Misschien helpen deze tips je ter voorbereiding. Werk je in wisseldiensten, probeer dan je dienst te ruilen als dit enigszins mogelijk is.
Moet je werken, kijk dan welke mogelijkheden er zijn om tussen 10 en 11 uur even op je telefoon te kijken. Je kunt al in de wachtrij stappen als je begint met werken, maar moet vervolgens wel checken wanneer je aan de beurt bent om de aanvraag af te ronden.
Als het mogelijk is neem dan meerdere apparaten mee naar je werk; een oude telefoon en de tablet bijvoorbeeld, dat vergoot je kansen enorm.
En als laatste mogelijkheid kun je iemand anders vragen om namens jou in de wachtrij te gaan staan. Dit moet wel iemand zijn die je echt vertrouwt omdat je Digid nodig is om de aanvraag te voltooien. Dit is dus iets waar je heel voorzichtig mee moet zijn. Voor de zekerheid kun je daarna het wachtwoord van je Digid veranderen natuurlijk.

Als het niet gelukt is om STAP-budget te scoren

Als het helaas niet gelukt is om het STAP-budget te scoren in september kun je het in november nog een keer proberen. Is het in november niet gelukt, dan is je kans helaas verkeken. Je aanmelding voor de opleiding komt automatisch te vervallen, hier hoef je niks voor te doen.

Is het wel gelukt om STAP-budget te scoren?

Yes, gefeliciteerd, het is je gelukt! Je aanmelding wordt nog gecontroleerd voordat het definitief is. Als je alles te goeder trouw hebt gedaan voorzie ik hier geen probleem en kun je binnen een paar dagen de definitieve goedkeuring verwachten.
Het opleidingsinstituut wordt ook op de hoogte gesteld en zo kun je de start van de opleiding in orde gaan maken!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen