Zo spaar je automatisch

Voor veel mensen is het best lastig om consequent te sparen, terwijl dat heel veel voordelen heeft. Het is belangrijk om een realistisch bedrag opzij te zetten, dat je ook daadwerkelijk kunt missen. Op deze manier voorkom je namelijk dat je aan het eind van de maand geld tekort komt en het bedrag dat je gespaard hebt weer terug gaat boeken naar je lopende rekening. Dit is iets wat veel mensen doen, maar het zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Sparen automatiseren kan je helpen consequenter én meer te sparen.

Het nut van sparen

Door voldoende te sparen, kun je een buffer opbouwen of sparen voor een grote aankoop, verre reis of misschien wel de aankoop van een woning. Ook geeft sparen de ruimte om te beginnen met beleggen of je inleg te verhogen als je al bezig bent met beleggen. Daarom is het ook als je geen specifiek doel hebt toch verstandig om genoeg geld opzij te zetten.
Bovendien wen je aan het bedrag dat je te besteden hebt. Dus door elke maand automatisch een bedrag te sparen, raak je gewend aan het bedrag dat overblijft. Indien je inkomen om wat voor reden dan ook daalt, dus bijvoorbeeld omdat je minder gaat werken of van baan wisselt, zul je hier een stuk minder last van hebben en hoef je alleen maar minder te gaan sparen. Door consequent te sparen verklein je dus de kans op leefstijlinflatie.

Lees ook eens: Beleggen voor beginners; een stappenplan

Hoeveel moet je sparen?

Hoeveel je moet sparen is afhankelijk van een heleboel factoren, zoals je inkomen, je gezinssituatie, je leeftijd en je uitgaven. Daarom is het belangrijk om eerst een goed beeld te krijgen van je inkomsten en uitgaven. Hier kun je hele handige excelsheets voor gebruiken, waarmee dit klusje een stuk leuker en eenvoudiger wordt.

Als je weet hoeveel er elke maand binnenkomt en wat je vaste lasten zijn, is de volgende stap om te bepalen welke variabele vaste lasten je hebt. Hieronder vallen kostenposten zoals boodschappen, benzinekosten, verjaardagen, etc.

Als je al je inkomsten en uitgaven op een rijtje hebt, weet je hoeveel je overhoudt. Zorg dat er genoeg ruimte is om van te leven, leuke dingen te doen en natuurlijk moet er ook iets overblijven voor onvoorziene kosten. De rest zou je moeten kunnen sparen.

Banner 468x60

Pay yourself first

Als je automatisch gaat sparen, is het heel verstandig om te handelen volgens het ‘pay yourself first’-principe. De term zegt het al: je betaalt jezelf eerst. Als je salaris gestort wordt, begint jouw financiële maand. Op dat moment maak je direct een bedrag over naar je spaarrekening en betaal je dus meteen jezelf. Kies een datum waarvan je zeker weet dat je salaris binnen is en stel een automatische opdracht in om een bedrag naar je spaarrekening over te boeken op die dag. Op die manier hoef je er zelf niet meer aan te denken en zal je spaarpot ongemerkt steeds groter worden.
Houd je aan het einde van de maand nog wat geld over? Stort ook dat bedrag dan alsnog handmatig op je spaarrekening. Zo zal het sparen extra hard gaan. Als je merkt dat je elke maand structureel geld overhoudt, kun je je spaarbedrag natuurlijk gaan verhogen.
Kom je geld tekort en moet je regelmatig geld terugboeken? Dan is het spaarbedrag wellicht wat te hoog gegrepen en kan het verstandig zijn dit te verlagen of eens kritisch naar je uitgaven te kijken.

Lees ook eens: Profiteren van de hogere spaarrente met een depositoladder

Sparen bij een andere bank

Automatisch sparen zorgt ervoor dat je ongemerkt spaart, zonder dat dit je enige moeite kost. Maar als je het jezelf nog wat makkelijker wil maken om het sparen vol te houden, kan het verstandig zijn om een spaarrekening bij een andere bank (uiteraard met hogere rente) te openen.

Door je spaargeld op een rekening bij een andere bank te zetten, heb je er geen zicht op en ‘vergeet’ je als het ware dat je dit geld ook nog hebt. Hierdoor ben je veel minder geneigd het geld terug te boeken naar je lopende rekening, om het vervolgens gewoon op te maken. Door te sparen bij een andere bank kun je dus én meer rente krijgen én harder sparen doordat je het minder makkelijk terugboekt.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Dit is het verschil tussen pensioenbeleggen en gewoon beleggen
Hoeveel moet je sparen voor je persoon?
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Geld verdienen door cashback

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen