Zo verlaag je je energieverbruik tijdens het koken

De energierekening is een van de grootste kostenposten van de vaste lasten. Je kunt het bedrag dat je hieraan betaalt natuurlijk verlagen door elk jaar te switchen van energieleverancier. Maar je gedrag heeft uiteraard ook grote invloed op de hoogte van de rekening. Lees hier eenvoudige handelingen om energie en water te besparen tijdens het koken. Dat is fijn voor je portemonnee en het klimaat.

Koken

Tijdens het koken kun je verschillende dingen doen om energie te besparen.

  • Zet de pan op de juiste pit. Als de pit te groot is verlies je onnodig warmte.
  • Door de deksel op de pan te doen tijdens het koken blijft de warmte veel beter behouden en is het eten sneller gaar.
  • Doe niet meer water in de pan dan nodig is.
  • Overweeg een pan met verschillende mandjes te gebruiken. Dan kun je verschillende dingen tegelijk koken in dezelfde pan. Ook handig voor mealprepping!
  • Zet de filters van de afzuigkap af en toe in de vaatwasser. Vette aanslag zorgt voor meer energieverbruik.
  • Het is zuiniger om water te laten koken in een waterkoker dan op gas. Als je op gas kookt, kook water voor de pasta dan liever in de waterkoker.

Koelkast en Vriezer

  • Ontdooi je vriezer als je een laagje ijs bespeurt. Ijs belemmert de vriezer om goed z’n werk te doen en dan verbruik je dus meer stroom.
  • Als je eten uit de vriezer wil ontdooien, zet het dan bij voorkeur een dag vantevoren in de koelkast zodat het daar langzaam kan ontdooien. Je koelkast hoeft dan minder hard te werken om het koel te houden, dus je bespaart energie.
  • Laat warme porties eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer zet.
  • De temperatuur van koelkasten staat vaak niet goed ingesteld. De ideale temperatuur is 3 a 4 graden celcius. In de handleiding van je koelkast staat op welke stand je de koelkast in moet stellen om deze temperatuur te verkrijgen. Je kunt natuurlijk ook een koelkastthermometer gebruiken.

Lees ook: met deze simpele tips bespaar je op je energierekening

Vaatwasser

 • Gebruik de ecostand van de vaatwasser. Het duurt dan langer voordat de vaat schoon is, maar wel met minder energie en water.
 • Zorg dat de vaatwasser helemaal vol is als je ‘m aanzet.

Oven

 • Terwijl de oven voorverwarmt kun je het gerecht al prima in de oven zetten om gebruik te maken van de eerste warmte. Ook zet ik de oven altijd iets eerder uit want de warmte blijft nog een hele tijd hangen.
 • In het ideale geval combineer ik dingen. Ik maak regelmatig zelf een voorraadje granola en als het even uitkomt zet ik dat in de oven nadat ik de oven voor iets anders heb gebruikt.

Waterkoker

De waterkoker is een echte stroomvreter. Kook daarom niet onnodig veel water. Voor elk kopje thee een liter water koken, een groot gedeelte af laten koelen en later weer volledig laten koken is echt zonde! Pas het iets meer af of overweeg een (geïsoleerde) theepot of insulated dopper.

Lees ook: minder voedsel verspillen- zo doe je dat

Water

Zoals eerder beschreven; gebruik niet onnodig veel water tijdens het koken en in de waterkoker. De grootste winst daarbij zit in de energiebesparing. De kosten voor het waterverbruik zelf vallen reuze mee dus daar valt niet makkelijk op te besparen.
Toch zie ik hier wel milieuwinst. Niet onnodig water laten stromen om iets af te spoelen bijvoorbeeld. En als mijn kinderen een halve fles water mee terug nemen uit school gooi ik dat restje water in de gieter in de vensterbank. Als iedereen in Nederland een paar kleine waterbesparingen doorvoert is het toch een enorme hoeveelheid in totaal denk ik altijd maar.

Wat doe jij om energie te besparen? Ik hoor graag jouw tips!

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen