Zo verlaag je je gasverbruik tijdens het douchen

Douchen is een dagelijkse bezigheid die fijn en noodzakelijk is, maar kan ook een aanzienlijke impact hebben op ons energieverbruik. Een van de grootste boosdoeners op dit gebied is het gasverbruik dat gepaard gaat met het verwarmen van het douchewater. Gelukkig zijn er diverse manieren om hier bewuster mee om te gaan, zonder in te leveren op comfort. Hier volgen enkele handige tips om je gasverbruik tijdens het douchen te verlagen.

Korter douchen: zet de douche uit tijdens wassen en scheren

Een eenvoudige, maar effectieve manier om je gasverbruik te verminderen, is door simpelweg minder lang te douchen. Probeer je bewust te zijn van de tijd die je onder de douche doorbrengt en zet de douche eventjes uit als je bezig bent met andere dingen, zoals scheren en haren wassen. Deze dingen zijn prima te doen terwijl de douche uit staat. Zo minimaliseer je niet alleen je gasverbruik, maar bespaar je ook op water.

Lees ook eens: Zo verlaag je je energieverbruik tijdens het koken

Koud(er) douchen

Hoewel maar weinig mensen graag onder een ijskoude douche staan, kan het verlagen van de watertemperatuur aanzienlijke besparingen opleveren. Bovendien is koud douchen ook nog eens ontzettend gezond! Kouder douchen stimuleert niet alleen de bloedsomloop, maar zorgt er ook voor dat je minder warm water hoeft te gebruiken. Probeer de temperatuur geleidelijk te verlagen totdat je een comfortabele balans vindt tussen energiebesparing en comfort.

Waterbesparende douchekop

Een investering die zichzelf snel terugverdient, is het installeren van een waterbesparende douchekop. Deze douchekoppen verminderen de waterstroom, zonder dat je in hoeft te leveren op de kracht van de straal. Hierdoor gebruik je minder warm water per minuut, wat resulteert in aanzienlijke gasbesparingen.

Minder vaak douchen

Natuurlijk kun je ook minder vaak gaan douchen om op je gasverbruik te besparen. Hoewel dagelijks douchen voor veel mensen een vast onderdeel van de routine is, kan het verminderen van het aantal douches per week aanzienlijke gevolgen hebben voor je gasverbruik. Experimenteer met alternatieve methoden, zoals een snelle opfrisbeurt aan de wastafel met een washandje, om water te besparen. Vroeger was dit heel normaal en onze oma’s zijn er ook niet slechter van geworden.

Gebruik een douchetimer

Een douchetimer is een handig hulpmiddel om je bewust te maken van de tijd die je onder de douche doorbrengt. Stel een timer in voor je ideale douchetijd en probeer je hieraan te houden. Op deze manier voorkom je onnodig lang douchen en beperk je het gasverbruik. Eventueel kun je dit stapsgewijs doen, door steeds een minuutje minder te douchen, zodat je hieraan kunt wennen.

Rekenvoorbeeld: Stel je douchetijd is normaal gesproken 10 minuten. Als je deze tijd met slechts 2 minuten verkort, bespaar je 20% op je gasverbruik voor dat specifieke douchen. Dit lijkt misschien niet veel, maar op jaarbasis betekent dit 2 minuten x 365 dagen = 730 minuten, wat overeenkomt met meer dan 12 uur minder gasverbruik! Als je dat doorrekent naar meerdere gezinsleden loopt de besparing gigantisch op!

Lees ook eens: Deze producten helpen je energie besparen

Isoleer je leidingwerk

Het leidingwerk wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat om besparen op je gasverbruik tijdens het douchen. Zorg ervoor dat de leidingen die warm water naar de douche transporteren goed geïsoleerd zijn. Hierdoor behoud je de warmte beter en bereikt het warme water efficiënter de douche, wat resulteert in minder verspilling van energie. Bij de bouwmarkt koop je voor een paar euro isolatiemateriaal dat je heel simpel zelf om het leidingwerk kun aanbrengen.

Plaats een zonneboiler

Als je de mogelijkheid hebt om je warmwatersysteem een upgrade te geven, overweeg dan een energiezuinig model, zoals een zonneboiler. Een zonneboiler warmt het water op door middel van zonne-energie op momenten dat de zon schijnt.g Dit kan niet alleen je energiekosten verlagen, maar is ook nog eens beter voor het milieu.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Is het handig om nu over te stappen van energieleverancier?
Zo behaal je het meeste voordeel bij Jumbo
Met deze simpele tips bespaar je op je energierekening
Duurzaam en goedkoop: zo verminder je je waterverbruik

Disclaimer

Dit artikel kan affiliatelinks bevatten waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen