Zo verlaag je je vermogen voor 1 januari op een slimme manier

Op 1 januari wordt de hoogte van je vermogen gemeten voor onder de vermogensbelasting en toeslagen. Als je vermogen niet ver boven de grens voor toeslagen zit kan het slim zijn om voor 1 januari wat extra geld uit te geven zodat je vermogen op 1 januari onder de grens valt. Voor vermogensbelasting geldt hetzelfde, behalve dat je vermogen dan niet perse onder een bepaalde grens hoeft te komen om te kunnen profiteren. Maar leuk al dat uitgeven, verbrassen is natuurlijk zonde. Daarom deel ik hier tips om je vermogen op een slimme manier te verlagen voor 1 januari.

Betaal je zorgverzekering voor het hele jaar vooruit

Vaak krijg je nog een of twee procent korting ook. Als je de premie voor 1 januari betaalt telt dat geld niet meer mee op 1 januari want je hebt het al uitgegeven.
vergelijk je zorgverzekering altijd goed zodat je zeker weet dat je verzekerd bent op de manier die bij jou past én zodat je niet teveel betaalt. Kun je hulp gebruiken bij het selecteren van de juiste verzekering? Download dan mijn gratis stappenplan.

Stort geld af voor je pensioen

Extra pensioen opbouwen is in heel veel situaties een goed idee. Als ondernemer sowieso, maar ook als werknemer bouw je zelden voldoende op. Het geld dat je in een lijfrente stort is vrijgesteld voor de vermogenstoets. Hier lees je alle blogs die ik schreef over de opbouw van pensioen.

Los af op je hypotheek

Ook voor aflossen geldt dat dit geld niet meetelt voor je eigen vermogen. Als het een hypotheek voor je eigen woning is. Voor een tweede (vakantie)woning geldt dit niet. Ga niet lukraak aflossen, maar vraag je goed af of je dit geld voor zeer lange tijd kunt missen. Eenmaal afgelost komt het geld er in principe pas weer uit als je je woning verkoopt. En check of je boetevrij mag aflossen!

Schenk je geld aan personen of doelen

Heb je meerderjarige kinderen of zijn er andere mensen of (goede) doelen die je een warm hart toedraagt? Schenk voor 1 januari geld zodat jouw vermogen voor die tijd verlaagt. Dit doe je uiteraard alleen als je het geld zelf kunt missen.

Haal contant geld in huis

Je mag 560 euro contant geld in huis hebben, het meerdere word je geacht op te geven bij je belastingaangifte. Voor fiscaal partners geldt overigens het dubbele bedrag. 

Bouw tegoed op via cadeaubonnen

Cadeaubonnen vallen voor de belastingdienst onder contant geld. Je kunt bijvoorbeeld op een veilige manier geld stallen bij bol.com. Koop via Wissel.nl tegoed met 5% korting en upload de code in je bol.com-account. Elke toekomstige bestelling gaat nu van je tegoed af, totdat het op is natuurlijk. Hetzelfde geldt voor Zalando en ook Netflix kun je vooruit betalen. Geen contant geld in huis, wel je vermogen verlaagd. 

Wacht met declareren

Heb je nog bonnen liggen die je moet declareren bij je werkgever of (zorg)verzekeraar? Wacht even tot na de jaarwisseling. Scheelt toch weer.

Doe grote noodzakelijke aankopen

Ben je van plan om een grote aankoop te doen? Overweeg dat nu nog te doen zodat dat geld van je rekening is. Let wel op dat je niet te gehaast iets koopt, terwijl er straks een flinke aanbieding voorbij komt. 

Tips voor kleine uitgaven

Je kunt natuurlijk heel veel kleine uitgaven doen om je vermogen te verlagen. Haal een voorraad houdbare boodschappen in huis, vul je thuisapotheek, sla toiletartikelen in, laad passen op voor afval of bibliotheek of tank je auto vol.

Heb je nog meer tips voor nuttige uitgaven? Laat het me weten via Instagram!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen