Zo verminder je je hoeveelheid afval en draag je bij aan een circulaire economie

Het is de week van de circulaire economie. Een circulaire economie betekent dat bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd om meer waarde te creëren. Op deze manier wordt de levenscyclus van producten uitgebreid. Dat de circulaire economie deze week in de belangstelling staat is een mooie aanleiding om een lijst met tips te delen om je hoeveelheid afval te verminderen. En het mooie is dat de meeste keuzes je nog veel geld besparen ook! Een mooie investering voor een betere financiële situatie én een betere wereld.

Mondkapjes

Wereldwijd worden momenteel elke maand 129 miljoen wegwerpmondkapjes weggegooid en een flink deel daarvan belandt in de natuur. Schaf een paar herbruikbare mondkapjes aan (1 in gebruik en 1 in de was). Die investering heb je zo terugverdiend.

Wasmiddel

In plaats van gewone flessen wasmiddel of -poeder kopen zijn er meerdere alternatieven die duurzamer zijn. Je kunt het zelf heel simpel maken, op internet staan meer dan genoeg tips. (tip: bewaar alvast lege wasmiddelflessen) Leuk ook om te doen met kids. Ook kun je kiezen voor wasnoten wasnoten of een wasei.

Als je wil blijven wassen met standaard wasmiddel, kijk dan of je grotere of navulverpakkingen kunt kopen.

Lees ook: Met deze simpele tips bespaar je op je energierekening

Wattenschijfjes en wattenstaafjes

Groot fan hier! De herbruikbare wattenschijfjes stop ik na gebruik in een klein waszakje. Ik heb er 2; eentje in de was en een in de badkamerla. Ik stop ze gewoon in de droger, dus het is nauwelijks extra werk. Bij 2 wattenschijfjes per dag belanden er dus 730 wattenschijfjes minder op de afvalberg.
Wattenstaafjes idem dito. Die zijn heel makkelijk af te spoelen met water.

Roestvrijstalen koffiecups en losse theebladeren

Theezakjes bevatten vrijwel altijd plastic vezels, die je dus ook opdrinkt. Een theezeef is een goed alternatief.
Volgens de Consumentenbond is de investering van hervulbare koffiecups vanaf 52 kopjes terugverdiend. De cups zijn er bijvoorbeeld voor de Dolce Gusto en Nespresso. Ook in die reguliere cups schijnen plastic vezels te zitten.

Een ander alternatief is koffiecups van de Koffiejongens. Ik drink zelf geen koffie, maar als ik de reviews op internet lees is dat een smakelijk alternatief dat zowel duurzamer als goedkoper is.

Wasbare luiers

Mijn kinderen zijn al uit de luiers, dus ik heb hier geen ervaring mee, maar nu zou ik zeker overwegen om wasbare luiers te gebruiken. Er zit gelukkig wel een wegwerpinlegvel in zodat je de meeste derrie gewoon weggooit. Het is een investering in het begin, maar volgens Milieucentraal ben je per kind €450 goedkoper uit dan bij wegwerpluiers.
Er bestaan overigens ook wasbare billendoekjes. En een wasbare zwemluier zou al een mooie start zijn.

Tampons en maandverband

Gemiddeld gebruik je vier tampons per dag (€0,64) en bij een menstruatie van gemiddeld vijf dagen kom je uit op €3,20 per maand. Als je ervan uit gaat dat je twaalf keer per jaar ongesteld wordt, betaal je er €38,40 voor per jaar.

Ik gebruik zelf de menstruatiecup en vind dat ideaal. Veel praktischer, gezonder (geen bleekmiddelen etc), goedkoper en minder afval. Ook bestaan er wasbaar maandverband en wasbare tampons.

Groente en fruit

Gooi groente en fruit in de supermarkt los in je mandje. Wereldwijd gebruiken we per jaar 1000 miljard plastic tasjes. Als we de plastic zakjes in de supermarkt tot een minimum beperken zetten we een mooi, en heel simpele, eerste stap. En als je je boodschappentas bent vergeten kies dan voor een doos in plaats van het kopen van een plastic tas.

Shampoo- en conditionerbars

Shampoo en contioner in de vorm van een blok zeep. In de aanschaf is het wat duurder dan reguliere shampoo, maar je doet er wel veel langer mee. Het is gewoon bij de drogist verkrijgbaar en online is de keuze eindeloos.

Lees ook: Minder voedsel verspillen- zo doe je dat

Tandpasta

Tandpasta kun je duurzamer vervangen door tandpastatabletten.
Je schijnt ook zelf tandpasta te kunnen maken van kokosvet, bakingsoda en pepermuntolie. Daar moet ik zelf nog even moed voor verzamelen merk ik. Terwijl ik tegelijkertijd denk; waarom niet?!

Als je liever je reguliere tandpasta blijft gebruiken knip dan de tube eens open zodat je ‘m helemaal leeg kunt maken. Of gebruik een tandpastaknijper.

Neem geen gratis producten aan

Zo vaak krijg je (reclame)spullen in de handen geduwd. Pennen, folders en weet ik wat voor rotzooi nog meer. Tegenwoordig zeg ik altijd ‘nee’. Tenzij m’n kinderen in de buurt zijn, dan zeg ik ook ‘nee’, maar doen we meestal ‘ja’. Er blijft altijd ruimte voor verbetering 😉

Batterijen

Ik weet niet waar het punt is gekomen dat ik wegwerpbatterijen ging kopen. Bij mij thuis hadden we vroeger namelijk altijd oplaadbare batterijen en het is zo zonde dat die goede gewoonte onderweg gesneuveld is. Inmiddels heb ik weer oplaadbare batterijen in huis, met usb-oplader, ideaal.

Reclamefolders

Plak een nee/nee of ja/nee sticker op je brievenbus. Dat scheelt een enorm pak papier! Via de Folderz-app of andere online opties blijf je heel makkelijk op de hoogte van de aanbiedingen van je favoriete winkel. Scheelt niet alleen afval, maar ook tijd en geld omdat je nou eenmaal met minder verleidingen geconfronteerd wordt. De sticker is gratis verkrijgbaar op het gemeentehuis.

Water uit de kraan

Ik zie nog steeds mensen stapels keine flesjes water inslaan in de supermarkt. We hebben perfect water uit de kraan en er bestaan Doppers. Plastic wegwerpflesjes hoeven echt niet. Scheelt behalve veel geld en plastic ook heel veel kilo’s transport van water.

Soda stream

Verslind je Spa rood? Denk dan eens aan een SodaStream, je kunt er ook smaakjes aan toevoegen. Naast de hoeveelheid afval bespaar je ook veel geld en zeulen met boodschappen.

Navulverpakkingen

Koop zoveel mogelijk navulverpakkingen of zo groot mogelijke verpakkingen. Natuurlijk alleen als je het hele product op kunt maken voordat het bederft. Dit scheelt veel geld en afval. Andersom geldt hetzelfde; drink jij graag frisdrank, maar krijg je de fles nooit leeg voordat de prik er af is, stap dan over op kleine flesjes of blikjes. Per mililiter een duurdere optie, maar je bespaart doordat je minder verspilt.

 

 

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen