Extra pensioen opbouwen kan heel interessant zijn door het belastingvoordeel dat je hierover krijgt. Hoe dat belastingvoordeel precies werkt leg ik uit in deze blog.
Hoe werkt (extra) pensioenopbouw?
Naast je AOW en eventuele werkgeverspensioen kun je zelf aanvullend pensioen opbouwen met belastingvoordeel. Voor ondernemers is dit overigens de enige manier om pensioen op te bouwen met belastingvoordeel. Het principe is precies hetzelfde.
Je bouwt pensioen op via een spaar- of beleggingsrekening met een pensioenclausule erop. Dit betekent dat je fiscaal voordeel hebt. In ruil daarvoor krijg je met wat beperkingen te maken. Zo kun je niet vrij over het geld beschikken. En als jouw pensioenpot gaat uitkeren na je pensioendatum dan wordt dit bedrag periodiek op je rekening bijgeschreven. Je kunt het bedrag wel ineens ontvangen, maar dat is heel ongunstig. Je betaalt dan 52% belasting + 20% boete. Moet je niet willen.
Belastingvoordeel tijdens de opbouw van je pensioen
Zoals ik hierboven beschreef zijn er wat nadelen, maar gelukkig zijn er ook voordelen. En die zijn flink!
Het bedrag dat je inlegt kun je namelijk aftrekken van de inkomstenbelasting. Je betaalt 37,07 of 49,5% belasting en dat is ook het percentage dat je terugkrijgt over je pensioeninleg.
Leg je 100 euro in en betaal je 37,07%, dan krijg je 37,07 euro terug en bij 49,5% ontvang je 49,50 euro. Hoe hoger je belastingpercentage, hoe groter je voordeel dus.
De inkomstenbelasting werkt met verschillende schijven. In 2022 betekent dit dat je over je inkomen tot ruim 69.000 euro 37,07% belasting betaalt. Over het deel dat in de tweede schijf valt betaal je 49,5% belasting.
Vermogensbelasting
Een ander belastingvoordeel bij pensioenopbouw is dat het vrijgesteld is van vermogensbelasting. Dit geldt zowel tijdens de opbouw- als de uitkeringsfase.
Aftrekposten
Aftrekposten kunnen jouw inkomen op papier verlagen. Een bekende is de hypotheekrente-aftrek. En dit geldt dus ook voor aanvullende pensioenopbouw. Andere aftrekposten kunnen ziektekosten, giften aan goede doelen of premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn.
Als je totale inkomsten onder de 69.000 euro blijven betaal je hoe dan ook 37,07% belasting en is dat ook het percentage belastingvoordeel dat je kunt behalen op je aftrekposten.
Valt je inkomen boven de 69.000 euro, dan kan het zijn dat je een deel van je aftrekposten tegen 49,5% af kunt trekken. Als je inkomen vervolgens op papier onder de 69.000 euro komt heb je nog recht op 37,07% aftrek.
Een voorbeeld:
Je inkomen is 85.000 euro en je betaalt 12.000 euro hypotheekrente.
De hypotheekrente trek je af tegen 49,5% en op papier is je inkomen nu 73.000 euro.
Als je 10.000 euro inlegt voor je pensioen krijg je over 4.000 euro 49,5% belastingvoordeel en over de overige 6.000 euro 37,07%.
Het kan slim zijn om dit in de gaten te houden en alleen het bedrag in te leggen waarover je 49,5% belastingvoordeel krijgt. Houd natuurlijk wel goed in de gaten of je dan voldoende pensioen opbouwt voor jouw wensen.
Als je inkomen wisselt kan het interessant zijn om in een jaar met een hoog inkomen een grote storting in je pensioen te doen zodat je maximaal profiteert van de 49,5% belastingvoordeel. In een jaar waarin je inkomen lager ligt stort je dan niet in je pensioen of een lager bedrag.
Dit is een mooie zijsprong, maar voor de meeste mensen geldt dat ze jaarlijks of maandelijks hetzelfde bedrag inleggen. Bovendien moet je rekening houden met de jaarruimte.
Jaarruimte
De jaarruimte is een formule die bepaalt hoeveel geld je in mag leggen op je pensioenrekening. De belastingdienst begrijpt namelijk dat het een heel dure grap wordt als men onbeperkt geld mag aftrekken.
In deze formule wordt gerekend met de hoogte van je inkomen en de eventuele pensioenopbouw bij je werkgever. Het bedrag dat uit deze berekening rolt is het maximumbedrag dat je af mag trekken als inleg op je pensioenrekening. Hoe dit precies werkt leg ik uit in deze blog.
De pensioenuitkering
Als je de pensioendatum bereikt koop je met het opgebouwde geld een pensioenuitkering aan. Op dat moment kies je voor de periode waarover je het geld wil ontvangen. Dit is minimaal 5 en maximaal 30 jaar.
Als je de uitkering ontvangt betaal je inkomstenbelasting over het geld dat je ontvangt. Je inkomsten bestaan dan uit een totaal van AOW, werkgeverspensioen en je aanvullend pensioen. Uiteraard kunnen hier nog inkomsten uit arbeid bij komen.
Over het totaalbedrag betaal je inkomstenbelasting. Tot ongeveer 35.000 euro (bedrag geldt voor 2022, dit stijgt mee met de inflatie) betaal je 19,17% inkomstenbelasting. Dit is dus een heel groot verschil met de 37,07 of 49,5% belastingvoordeel die je hebt genoten tijdens de opbouwfase.
Komt je totale inkomen boven de 35.000 euro uit, dan betaal je dezelfde tarieven als voor je pensioendatum. Namelijk 37,07 en 49,5%.
Belastingaangifte
Het is natuurlijk belangrijk om je inleg af te trekken van de inkomstenbelasting. Als je dit vergeet wordt het ingewikkeld. Met veel gedoe is er soms iets mogelijk om het recht te trekken. Maar als je pech hebt heb je geen voordeel bij de opbouw en betaal je wel bij de uitkering. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil, dus vergeet dit niet!
Als je de belastingaangifte van het afgelopen jaar invult kun je aangeven hoeveel geld je ingelegd hebt voor pensioenopbouw. Het bedrag dat je voor dit deel ontvangt wordt verrekend met de rest van je belastingaangifte. Zou je al geld terugkrijgen, dan krijg je meer terug. Moet je betalen, dan wordt het te betalen bedrag lager.
Bij de uitkering wordt automatisch belasting ingehouden, net als bij salaris. Omdat je na je pensionering meestal met meerdere inkomstenbronnen te maken hebt is het belangrijk om belastingaangifte te doen. Omdat de heffingskorting maar bij één inkomstenbron toegepast mag worden is de kans groot dat je in totaal teveel belasting betaalt. Als je teveel betaalt krijg je dat terug bij de belastingaangifte.
Brand New Day
Ik bouw aanvullend pensioen op bij Brand New Day door te beleggen. In deze blog beschrijf ik de verschillen tussen sparen en beleggen.
Brand New Day is een fijne partij die lage kosten rekent maar toch alles goed voor elkaar heeft. Een duidelijk online omgeving waarin je stap voor stap begeleid wordt door het aanvraagproces en de keuzes die je hierbij kunt maken.
Voor pensioenopbouw heeft Brand New Day een geweldige optie; de automatische risico-afbouw. Dit betekent dat je kunt starten met hoog risico beleggen en dat dit stapje voor stapje afgebouwd wordt naarmate de einddatum dichterbij komt.
Door voor automatische risico-afbouw te kiezen hoef je letterlijk nooit in te loggen in je online omgeving als je dat niet wil. Je kiest dan voor pensioenopbouw zonder er naar om te hoeven kijken, wat ik ideaal vind.
Wil je meer weten over pensioenopbouw of beleggen bij Brand New Day, klik dan hier.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je klikt op een linkje van Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!