Zo werkt beleggen via risicoprofielen

Bij passief beleggen is het handig om te beleggen via risicoprofielen. Door te beleggen via risicoprofielen kun je eenvoudig een samenstelling van aandelen en obligaties maken die bij jouw specifieke situatie en wensen past. Hoe beleggen via risicoprofielen werkt en hoe je de juiste keuze maakt lees je in deze blog.

Wat is passief beleggen?

Je kunt zowel actief als passief beleggen. Actief beleggen betekent in het kort dat je geregeld handelt, dus koopt en verkoopt, en dat je zelf bepaalt in welke specifieke bedrijven je wel of niet wil investeren.
Passief beleggen betekent dat je niet vaak handelt. Je besluit hoe je wil beleggen en blijft die strategie volgen. Ondanks positief of negatief economisch sentiment, spectaculaire resultaten van bepaalde bedrijven of een veranderende rentestand bijvoorbeeld.
Je kunt passief beleggen via indexfondsen en ETF’s.
Het idee is dat je belegt voor de lange termijn en daarbij ‘de markt volgt’. Over de afgelopen 100 jaar zijn wereldwijd gespreide aandelen gemiddeld 8% per jaar in waarde gestegen. Let op: dit is het gemiddelde, de resultaten variëren van 30% in de plus naar 20% in de min.
Bij actief beleggen ben je veel actiever in het verzamelen van informatie én veel actiever met handelen. Daardoor lopen de kosten op, kost het meer tijd en, grappig genoeg, zijn de rendementen meestal lager dan bij passief beleggen. Dat laatste komt omdat de markt lastig te voorspellen is.

Gouden regels beleggen

Om verantwoord te beleggen zou je altijd deze drie gouden regels moeten volgen.

  1. Let op de kosten. Een klein verschil in kosten maakt op de korte termijn niet zoveel uit. Op de lange termijn echter wel. Kosten drukken je rendement en als je ieder jaar een stukje rendement misloopt door de hogere kosten werkt het rente op rente effect minder goed voor je.
  2. Spreid je beleggingen. Wedden op één paard is risicovol. Door te investeren in duizenden bedrijven beperk je het risico aanzienlijk. Spreiden doe je door in veel bedrijven te investeren die verspreid zijn over de hele wereld en in verschillende branches actief zijn. Ook is het slim om op verschillende momenten in te leggen. Dan koop je soms tegen iets hogere koersen en soms tegen iets lagere en uiteindelijk tegen de gemiddelde koers.
  3. Zorg voor voldoende horizon. Beleggingen kunnen flink op en neer gaan en als de koersen hard naar beneden gaan, net nadat jij ingestapt bent heb je tijd nodig om dat verlies goed te maken.

Aandelen en obligaties

Je kunt met meer en minder risico beleggen. Je kunt beleggen in een combinatie van aandelen en obligaties. Aandelen zijn risicovol en de koersen kunnen hard omhoog en omlaag gaan waardoor jouw geld in korte tijd flink in waarde kan stijgen of dalen. Daar staat tegenover dat aandelen op de lange termijn vaak een hoog rendement geven.
Obligaties zijn minder risicovol, daardoor bewegen obligaties vaak niet zo hard als aandelen als aandelen. Soms stijgen obligaties zelfs als er paniek is! Door de veilige status van obligaties is het verwachte rendement wel lager dan van aandelen.
Kortom; aandelen geven je een hogere kans om je doel te bereiken terwijl obligaties een stabielere factor kunnen zijn met minder uitschieters naar boven en naar beneden.

verdeling obligaties en aandelen

Hoewel dit plaatje al een paar jaar oud is zie je heel goed het verschil tussen aandelen en obligaties. Bij aandelen zie je een enorm verschil tussen de beste en slechtste jaren. Terwijl het slechtste jaar voor obligaties ‘maar’ 8,09% verlies bracht.

Risicoprofielen

Als je kiest voor modelbeleggen bij Brand New Day dan beleg je volgens risicoprofielen. In alle 5 risicoprofielen beleg je in fondsen die uit honderden aandelen of obligaties bestaan. Zo hoef je zelf niet meer te spreiden.
In risicoprofiel ‘zeer offensief’ beleg je alleen in de aandelenfondsen en in risicoprofiel ‘zeer defensief’ beleg je voor maar 10% in aandelenfondsen en 90% in obligatiefondsen.

risicoprofielen brand new day

In principe kun je stellen dat je bij een lange horizon heel offensief kunt beleggen en bij een korte horizon beter defensiever kunt beleggen.
Los van de horizon kun je ook kijken naar het belang van het doel. Stel dat je over acht jaar een boot wil kopen, maar het niet erg is als het pas over twaalf jaar kan, dan kun je meer risico nemen omdat het doel niet zo ‘hard’ is.
Uiteraard is het ook van belang hoeveel risico bij jouw persoonlijke situatie en karakter past.
Als je een rekening opent bij risicoprofielen Brand New Day worden je een paar vragen gesteld. Op basis daarvan geeft Brand New Day een suggestie voor een risicoprofiel. Dit kun je overigens op ieder moment wijzigen.

Voordelen van risicoprofielen

Niet alle aanbieders van beleggingsrekeningen werken met risicoprofielen. Vaak maak je zelf een keuze uit verschillende beleggingsfondsen.
Het voordeel aan risicoprofielen is dat je je niet hoeft te verdiepen in de samenstelling van en het risico per fonds, maar dat je alleen bepaalt hoeveel risico je in totaal wil lopen. Als een aanbieder niet met risicoprofielen werkt kun je proberen zelf een risicoprofiel na te bootsen door een combinatie van aandelen- en obligatiefondsen te maken.

Risicoprofiel bepalen

Als je gaat beleggen vraag je dan vooral af over hoeveel tijd je het geld verwacht nodig te hebben en dus wat het doel is waarvoor je belegt. Ik noem hier wat voorbeelden van beleggingsdoelen, maar bepaal ze vooral voor jezelf!

Studie van je kind(eren), aflossen hypotheek, aanvulling pensioen, eerder stoppen met werken of vrij vermogen zonder specifiek doel of einddatum.

Als je voor deze doelen wil beleggen gelden bijvoorbeeld de volgende horizons. Let op: uiteraard hangt alles af van bijvoorbeeld jouw leeftijd en de leeftijd van je kinderen.

Studie van kind 1: 8 jaar
Studie van kind 2: 10 jaar
Studie van kind 3: 15 jaar
Aflossen hypotheek: 18 jaar
Eerder stoppen met werken: 20 jaar

Denk voor jezelf eens goed na wat je doelen en wensen in het leven zijn. Natuurlijk kun je het later altijd weer aanpassen. Filosofeer er nu eens lekker op los. Maak vervolgens een staatje zoals hierboven, met de looptijd erbij. Dat is de basis om te kunnen bepalen hoe je vermogen gaat opbouwen en hoeveel risico je wil nemen.
Bij het openen van een rekening doet Brand New Day een voorstel voor een risicoprofiel. Dit voorstel wordt gebaseerd op jouw antwoorden op een paar vragen.

Natuurlijk kun je van het voorstel van Brand New Day afwijken. Wees je alleen bewust van het risico. Als je in een te offensief risicoprofiel belegt loop je risico op verlies dat je niet meer goed kunt maken. Op sommige momenten duikt de beurs keihard omlaag zoals bijvoorbeeld na de aanslag op de Twin Towers. Vooral de offensievere risicoprofielen worden dan hard geraakt. Als dit vlak voor jouw einddatum gebeurt heb je een groot probleem omdat je misschien niet meer de tijd hebt om het verlies goed te maken. Beleggen in een te hoog risicoprofiel kan betekenen dat je overmoedig bent. Dit kun je prima doen, maar ben je bewust van het risico dat je neemt en zorg voor een back up plan.

Beleggen voor meerdere doelen tegelijk

Een groot voordeel van Brand New Day is dat je geen kosten betaalt voor het aanhouden van een rekening. Hoe het precies zit met de kosten van beleggen bij Brand New Day lees je hier.
Je kunt dus meerdere beleggingsrekeningen aanhouden. Bijvoorbeeld voor elk doel een aparte rekening, met ieder een eigen risicoprofiel omdat de horizon anders is. Of een rekening samen met je partner en één voor jezelf.
Als je voor meerdere doelen belegt kan het veel overzicht geven door verschillende beleggingsrekeningen te gebruiken. Maar misschien beleg je liever voor alle kinderen samen op één rekening in plaats van dit gescheiden te houden. Kies natuurlijk wat jij prettig vindt!

Lees ook: Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind

Brand New Day

Bij Brand New Day beleg je in indexfondsen. Je kiest één keer je risicoprofiel en hoeft vervolgens nergens meer naar om te kijken als je dat niet wil. Je kunt alles automatiseren al hoeft dat natuurlijk niet. Er geldt geen minimale inleg en je kunt je geld altijd vrij opnemen (tenzij je kiest voor pensioenbeleggen met belastingvoordeel)
De kosten zijn laag en worden niet per rekening berekend- ideaal als je voor verschillende doelen wil beleggen en ze van elkaar gescheiden wil houden. Meer informatie over beleggen bij Brand New Day vind je hier.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van. De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen