Als je zonnepanelen hebt kun je inmiddels al jaren profiteren van de salderingsregeling. Dankzij de salderingsregeling wordt alle stroom die wordt opgewekt door je zonnepanelen, maar die je niet direct verbruikt, verrekend met periodes waarin je te weinig stroom opwekt om je verbruik te kunnen dekken. Je levert de overtollige stroom terug aan het net en vervolgens wordt dit saldo verrekend met de stroom die je verbruikt op de momenten dat je zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken. Dat is voornamelijk ‘s nachts en in de winter. Het is echter de bedoeling om deze salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen, maar welke gevolgen heeft dat dan voor mensen met zonnepanelen?
Stapsgewijze afbouw salderingsregeling
In 2025 wil de overheid starten met het afbouwen van de salderingsregeling. Let op; dit plan moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer!
Ze trekken hier tot en met 2031 de tijd voor uit en doen dit dus stapsgewijs. Tot 2025 kun je dus nog 100% van je te veel opgewekte stroom salderen, maar dit wordt in de jaren daarna steeds minder, kijk maar mee:
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0%
Komt er iets voor de salderingsregeling in de plaats?
In het wetsvoorstel staat dat mensen met zonnepanelen een vergoeding zullen gaan krijgen voor de stroom die ze straks niet meer kunnen salderen. Tot 2027 is deze vergoeding minimaal 80% van het leveringstarief dat je betaalt aan je energieleverancier, exclusief belastingen en heffingen. Na 2027 zal de minister elke twee jaar de vergoeding die energieleveranciers minimaal aan hun klanten moeten uitkeren opnieuw vaststellen.
Waarom wordt de salderingsregeling afgeschaft?
Je zou zeggen dat het leggen van zonnepanelen goed is voor het milieu, en dat de overheid dan vast wel een handje wil helpen om dit nog wat aantrekkelijker te maken. De afgelopen jaren hebben dan ook al heel veel huishoudens zonnepanelen op hun dak gelegd. Vaak niet eens zozeer voor het milieu, maar omdat de energiekosten zo hoog opliepen, dat niet iedereen die nog makkelijk op kon hoesten. De hoge energiekosten en het voordeel van de salderingsregeling maakten het leggen van zonnepanelen dan ook extra interessant.
De overheid is ervan overtuigd dat het leggen van zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling nog steeds interessant is. Je zult vast begrijpen dat de salderingsregeling de overheid en het bedrijfsleven veel geld kost. Daarom wil de overheid hier graag vanaf. De overheid loopt door de salderingsregeling namelijk belastinginkomsten mis en de energieleveranciers maken door de salderingsregeling extra kosten, die zij vervolgens weer doorberekenen aan hun klanten. De overheid denkt dat dit de energieprijzen opdrijft en hoopt daar iets aan te kunnen doen door de salderingsregeling af te schaffen.
Is het nog wel rendabel om zonnepanelen te leggen?
Ook zonder de salderingsregeling is het nog interessant om zonnepanelen te leggen. Zonnepanelen zijn het laatste jaar namelijk flink in prijs gedaald én worden steeds beter, waardoor ze per paneel steeds meer stroom op kunnen wekken. Hierdoor wordt de terugverdientijd steeds korter. Momenteel kun je zonnepanelen in zo’n 6 tot 7 jaar terugverdienen, terwijl ze zo’n 25 jaar mee zouden moeten gaan.
Daar komt nog eens bij dat we steeds meer stroom gaan verbruiken, doordat er steeds meer dingen overgaan van gas naar elektrisch. Denk aan elektrisch koken, elektrisch verwarmen en natuurlijk de opkomst van elektrische auto’s. Als je steeds meer stroom gaat gebruiken, kun je je zonnepanelen dus ook sneller terugverdienen.
Wat moet je straks met die overtollige stroom?
Meer stroom opwekken dan je verbruikt wordt dus steeds minder interessant en is na 2031 zelfs helemaal niet meer interessant. Toch zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om nog zo veel mogelijk profijt te hebben van je zelf opgewekte stroom.
Je verbruik anders timen
Als je niet meer kunt salderen zul je dus zoveel mogelijk van je zelf opgewekte stroom moeten verbruiken op het moment zelf. Dit zijn natuurlijk momenten waarop de zon schijnt. Zet apparaten zoals de vaatwasser, wasmachine en droger overdag aan in plaats van ‘s nachts, wat je misschien nog wel gewend bent van het besparen met een hoog en laag tarief. Daarnaast moet je dan natuurlijk vooral je elektrische auto opladen op momenten dat de zon schijnt. Zo benut je je zelf opgewekte stroom zo optimaal mogelijk.
Stoom opslaan voor later
Zolang de salderingsregeling nog bestaat en de thuisbatterij nog in de kinderschoenen staat, is het nog niet zo interessant om een thuisbatterij te plaatsen. Maar de techniek staat niet stil, dus thuisbatterijen zullen ongetwijfeld meer en meer in normale huishoudens toegepast worden. Een thuisbatterij is een ideale manier om je zelf opgewekte stroom op een later tijdstip te kunnen gebruiken, zodat deze niet verloren gaat en je geen extra stroom hoeft in te kopen.
Duurzame maatregelen aanschaffen
Ken je HomeQgo al? Dit is een platform dat jou gratis helpt in kaart te brengen welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen. In een paar klikken krijg je te zien wat de kosten zijn, hoeveel energie je bespaart én kun je offertes aanvragen. Je ziet zo ook direct welke maatregelen het meest interessant zijn in jouw situatie. Aanrader!
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.