Veel mensen hebben overwaarde op hun woning, zeker nu de huizenprijzen de afgelopen jaren zo ontzettend gestegen zijn. Omdat de overheid graag wil stimuleren dat je die overwaarde weer in je nieuwe woning stopt, is er de bijleenregeling. Het kan heel goed zijn dat je nog nooit van de term ‘bijleenregeling’ gehoord hebt, maar waarschijnlijk heb je weleens gehoord over overwaarde inbrengen in je nieuwe woning. Nadat je dit artikel gelezen hebt weet je in ieder geval precies hoe de bijleenregeling in elkaar steekt.
Ben je verplicht je overwaarde in je nieuwe woning te steken?
Nee, je bent niet verplicht om de overwaarde van je huidige woning in je nieuwe woning te steken. Je mag je overwaarde ook gebruiken om een auto van te kopen, op wereldreis te gaan of apart te zetten voor je pensioen later. Maar de overheid wil wel heel graag dat iedereen zijn overwaarde in zijn nieuwe huis stopt en dus zijn er regelingen in het leven geroepen die dit moeten stimuleren.
Hoe werkt de bijleenregeling?
Als je de overwaarde van je huidige woning niet in je nieuwe woning stopt, is het gedeelte van je nieuwe hypotheek ter grootte van de overwaarde die je had niet meer aftrekbaar.
Om een duidelijk beeld te geven zullen we een voorbeeld noemen:
Stel, je verkoopt je woning voor 400.000 euro, terwijl er een hypotheek op zat van 300.000 euro. De overwaarde bedraagt in dit geval 100.000 euro. In dit voorbeeld koop je daarna een woning van 500.000 euro.
Je hebt dan dus een ton overwaarde (400.000 – 300.000). Ook als je de 500.000 euro van de nieuwe woning volledig zou kunnen lenen, kun je ervoor kiezen die ton bij dat nieuwe huis te leggen, zodat je nog ‘maar’ 400.000 euro hypotheek nodig hebt. Maar je kunt er ook voor kiezen dit geld ergens anders voor te gebruiken en een hypotheek van 500.000 euro af te sluiten.
Voordat de bijleenregeling bestond gebruikten mensen, uit dit voorbeeld, die 100.000 euro voor andere zaken om vervolgens 500.000 euro te financieren mét behoud van rente-aftrek.
Door invoering van de bijleenregeling ben je nog steeds niet verplicht om deze 100.000 euro in de nieuwe woning te steken, maar dan heb je over dat deel geen recht meer op rente-aftrek.
Waarom werd de bijleenregeling geïntroduceerd?
Zoals in het voorbeeld hierboven genoemd, gebruikten mensen hun overwaarde om andere dingen mee te doen. Voor hun volgende woning sloten ze een hypotheek af waar ze weer hypotheekrente-aftrek over kregen. Rente-aftrek kost de overheid natuurlijk geld, dus daar werd een stokje voor gestoken.
Daarnaast wil de overheid liever dat je een lagere schuld hebt ten opzichte van de waarde van de woning. Als het economisch slechter gaat zijn dan de risico’s voor jou persoonlijk, maar ook voor banken en dus voor de hele Nederlandse economie, een stuk kleiner. De bijleenregeling is de belangrijkste maatregel om dit te realiseren en zorgt ervoor dat het sneller financieel aantrekkelijk is om je overwaarde in je nieuwe woning te stoppen.
Je overwaarde in je nieuwe woning steken is niet altijd gunstiger
Doordat de hypotheekrente nu relatief laag is, en dat zeker in de afgelopen jaren was, én doordat de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd, is het niet in alle gevallen per definitie gunstiger om je overwaarde in je nieuwe woning te stoppen.
Als je een lage hypotheekrente hebt en je je overwaarde slim zou beleggen, kan het zijn dat dit financieel aantrekkelijker is dan de overwaarde in je nieuwe woning stoppen. Of het ook verstandiger is, is natuurlijk een andere vraag. Beleggen brengt meer risico’s met zich mee dan aflossen op je hypotheek. Tegelijk geeft het veel meer flexibiliteit dan al je geld in je huis stoppen. Bespreek met je hypotheekadviseur wat dit voor jouw situatie betekent en of dit interessant is.
De bijleenregeling vervalt na drie jaar
Als jij je woning met overwaarde verkoopt, maar geen nieuwe koopwoning koopt, kun je dat geld natuurlijk niet in de nieuwe woning steken. In dat geval is de bijleenregeling drie jaar van toepassing. Als je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt, geldt de bijleenregeling waarbij je recht op rente-aftrek vervalt als je de overwaarde niet inbrengt in de nieuwe woning. Na drie jaar heb je dus weer recht op rente-aftrek.
Dit bericht op Instagram bekijken
Deze blogs vind je vast ook interessant
Enquêtewebsites, welke zijn goed?
10 tips om te besparen op boodschappen
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!
Disclaimer
In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.