Zo werkt sparen via de Peaks Renterekening

Als je op zoek bent naar een manier om je geld te laten groeien met een laag risico, is sparen via de Peaks Renterekening een van de mogelijke opties. Via de Peaks Renterekening kun je beleggen combineren met een relatief laag risico, waarbij jouw geld wordt geïnvesteerd in een indexfonds (ETF) dat wordt bewaard bij Deutsche Bank. Hierdoor profiteer je van de rente die Europese banken elkaar bieden, een tarief dat direct gerelateerd is aan de beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Wanneer de ECB de depositorente aanpast, verandert de rente op de Peaks Renterekening automatisch mee.

Betrouwbaarheid en risico’s

Sparen via de Peaks Renterekening is erg betrouwbaar. Deze betrouwbaarheid ligt in de stabiliteit van het indexfond dat gebruikt wordt en het lage risico dat deze manier van beleggen met zich meebrengt. Je belegt dus wel echt je geld, het is geen gewone spaarrekening. Maar dankzij de goede spreiding van het indexfonds waar je geld in belegd wordt, blijven de risico’s toch laag. Toch is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat de Peaks Renterekening wel degelijk een vorm van beleggen is en ook zo door de belastingdienst zal worden aangemerkt.

Gevolgen voor de belasting

Dat de Peaks Renterekening wordt aangemerkt als een belegging heeft zoals je kunt verwachten gevolgen voor de belastingheffing. Beleggingen worden namelijk belast in box 3, waardoor beleggingen zwaarder belast worden dan spaargeld. Dit geldt echter wel alleen als je boven het vrijstellingsbedrag uitkomt. De eerste 57.000 euro per persoon aan beleggingen zijn vrijgesteld, maar zijn je beleggingen meer waard dan dat, dan moet je hierover dus belasting betalen.

Banner 728x90

Mogelijke alternatieven

Als je dus voor een leuk bedrag aan beleggingen hebt, kan het zeker de moeite waard zijn om wat alternatieve opties te verkennen. Het is namelijk zonde als je gebruik kunt maken van alternatieven die vergelijkbare rendementen opleveren, maar die worden aangemerkt als spaargeld, waardoor je aanzienlijk minder belasting zou hoeven betalen. We zetten daarom wat interessante alternatieven voor je op een rijtje.

Sparen bij Trade Republic

Trade Republic biedt een hele interessante optie voor wie liever wil sparen dan beleggen. Bij Trade Republic ontvang je namelijk rente op het geld dat je stalt op het gelddeel van je beleggingsrekening. Dit gelddeel wordt beschouwd als spaargeld en valt daarom niet onder de belastingheffing in box 3. Op deze manier voorkom je dus dat je extra belasting moet betalen. Bovendien biedt Trade Republic op dit moment een hogere rente dan de Peaks Renterekening, waardoor het extra aantrekkelijk kan zijn voor iedereen die op zoek is naar een groter rendement op zijn of haar spaargeld, zonder te beleggen.
In deze blog lees je alles over Trade Republic.

NL Savings 728x90

Raisin: sparen in het buitenland

Wil je je geld liever helemaal niet bij een beleggingsoptie onderbrengen? Dan kan sparen via Raisin ook een interessant alternatief zijn. Raisin opent de deuren naar sparen in het buitenland door toegang te geven tot diverse Europese banken. Met Raisin kun je kiezen uit spaarrekeningen en deposito’s bij verschillende banken in verschillende landen, met diverse rentetarieven en looptijden. Dit geeft je een bredere keuze aan spaaropties, die kunnen passen bij verschillende financiële doelstellingen en risicoprofielen. Het sparen in het buitenland via Raisin kan dus heel aantrekkelijk zijn voor iedereen die het liefst niet wil beleggen, maar wel een hoger rendement wil behalen dan door gewoon te sparen via een standaard bank.
Alles over sparen in het buitenland lees je in deze blog.

Bunq: lekker dichtbij

Houd jij je geld liever dichter bij huis? Bunq is een Nederlandse online bank die hogere rentetarieven biedt dan de meeste regulieren banken. Een ideale optie dus voor mensen die vertrouwen hebben in de stabiliteit en service van Nederlandse financiële instellingen. Dat Bunq hogere rentetarieven kan bieden is heel simpel te verklaren: de bank heeft geen fysieke vestingen, waardoor zij hun kosten vele malen lager kunnen houden dan de klassieke, meer bekende banken in Nederland.

Conclusie

Waar je ook voor kiest, blijf in ieder geval niet hangen bij een magere spaarrente bij je huisbank! Op deze pagina vind je alle blogs over sparen die eerder verschenen op Financequeen.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Spaarrente vergelijken loont; dit is waar je op moet letten
Besparen op tv en internet
Dit zijn de verschillen tussen pensioenopbouw voor ZZP’ers en mensen in loondienst
Geld besparen met herbruikbare producten

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen