Zo word je rijk zonder sober te leven

Rijk willen we allemaal wel worden, maar je wordt het niet zomaar en we willen natuurlijk niet te sober moeten gaan leven om dit doel te bereiken. Het idee om financiële vrijheid te bereiken zonder daarbij een sober leven te leiden, is dan ook voor heel veel mensen aantrekkelijk. Het goede nieuws is dat dit prima mogelijk is, zolang je hier maar bewust mee bezig bent. Hier zijn acht dingen die je kunnen helpen bij het opbouwen van rijkdom zonder concessies te doen aan je levensstijl.

1. Minimaliseer je schulden

Probeer schulden te vermijden of tot een minimum te beperken. De hoge rente die je betaalt op schulden kost je een godsvermogen. Hoe eerder je eventuele schulden hebt afgelost, hoe eerder je het geld dat je nu aan rente kwijt bent op een veel slimmere of leukere manier kunt besteden.

2. Creëer passieve inkomsten

Ga op zoek naar manieren om passieve inkomsten te genereren. Dit kan op allerlei manieren; uiteindelijk door te leven van je beleggingen.
Maar ook op korte termijn zijn er veel manieren om passief inkomen te genereren, zoals affiliatemarketing en het maken van schaalbare producten. Schaalbare producten zijn dingen die je één keer maakt, maar oneindig vaak kunt verkopen. Hierbij kun je denken aan een boek, cursus of templates bijvoorbeeld.

Passieve inkomsten zijn dé weg naar een rijk leven, zonder heel veel tijd in te ruilen voor geld of te besparen op je uitgaven. Sandra van Ik ben Jan Modaal heeft hier veel interessante blogs over geschreven.

Banner 728x90

3. Pas op voor leefstijlinflatie

Naarmate je inkomen groeit, kan de neiging ontstaan om ook je uitgaven mee te laten stijgen. Dit heet ook wel leefstijlinflatie. Probeer leefstijlinflatie te vermijden door je bewust te blijven van je uitgavenpatroon en jezelf niet te overladen met onnodige luxe als je meer geld gaat verdienen. Dit extra geld kun je namelijk beter investeren en voor je aan het werk zetten, om zo nog rijker te worden.

4. ‘Pay yourself first’

Jezelf eerst betalen is heel belangrijk als je rijker wil leven en worden. Als je jezelf eerst betaalt en dus leeft volgens het ‘pay yourself first’-principe, betekent dit dat je, zodra je salaris gestort wordt, eerst geld voor jezelf opzij zet. Dit geld kan naar een spaarrekening gaan, of naar een beleggingsrekening, of je investeert het op een andere, slimme manier. Op deze manier kan je vermogen groeien.
Als je hiermee wacht tot het einde van de maand en je dan het geld belegt of spaart dat je over hebt, is de kans groot dat dit een veel kleiner bedrag zal zijn dan wanneer je meteen aan het begin van de maand al opzijzet wat je verwacht te kunnen missen.
Een handig hulpmiddel hierbij is het Track your Finance-pakket.

5. Automatiseer je financiën

Maak gebruik van automatische overschrijvingen om je financiën te beheren. Automatiseer spaartegoeden en beleggingen, zodat een deel van je inkomen regelmatig wordt belegd zonder dat je er steeds aan hoeft te denken. Op deze manier groeit je vermogen vanzelf!

6. Creëer meerdere inkomstenstromen

Wist je dat een miljonair gemiddeld zeven verschillende inkomstenbronnen heeft? Met alleen je baan ga je het waarschijnlijk niet redden. En bovendien, als je maar één inkomstenbron hebt en deze valt weg, dan heb je er meteen geen meer! Ga dus naast je hoofdinkomen op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. Dit kan zijn via freelance werk, investeringen, een side-business, of het genereren van inkomsten uit je passies of hobby’s.

7. Leer onderhandelen

Of het nu gaat om salarisonderhandelingen, aankopen of contracten en abonnementen, zorg ervoor dat jij de beste onderhandelingsvaardigheden ontwikkelt. Investeer eventueel in een goede training of cursus, lees er boeken over en zorg dat jij alle skills onder de knie krijgt om sterk te kunnen onderhandelen. Wie goed kan onderhandelen kan meer geld verdienen en minder uitgeven, waardoor je rijker kunt leven zonder ook maar ergens op in te leveren.

8. Geduld en discipline

Rijk worden kost tijd. Er zijn geen quick fixes die succesvol zijn op de lange termijn en vrijwel alle selfmade miljonairs hebben hier langere tijd keihard voor moeten werken. Heb dus geduld en blijf met discipline aan je financiële doelen werken. Het hoeft niet in één keer, zeker niet als je niet te veel in wil leveren op je levensstijl. Rijk worden zonder sober te leven kan prima, zolang je je hier maar consistent voor in blijft zetten.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Zo betaal je minder belasting over je vermogen
Lucratief: besparen op vaste lasten
Zo helpt je agenda je geld besparen
Besparen op je mobiele telefoon

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Mogelijk ontvangt Financequeen hier een vergoeding voor, uiteraard kost dit jou niks extra.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen