Zo word je tonnair

Tonnair; ik vind het een geweldig woord! Voor zover ik weet is dit woord verzonnen door Vincent Kouters, auteur van Over geld praat je wel. Het woord is afgeleid van miljonair en gaat dus over een ton in plaats van miljoen.
Miljonair worden spreekt tot de verbeelding, maar lijkt vaak een onhaalbaar doel, terwijl 100.000 euro sparen een veel behapbaarder doel is. Nog steeds veel geld, maar voor een groot deel van de Nederlanders haalbaar. Met deze tips word jij ook tonnair!

Redenen om tonnair te worden

In zijn boek geeft Vincent 7 redenen om tonnair te willen worden. Ik noem er een paar;

  • Het hebben van een ton zorgt voor onafhankelijkheid; van een baan, partner of uitkering bijvoorbeeld.
  • Tonnair zijn is een automatische arbeidsongeschiktheidsverzekering; als je geld achter de hand hebt hoef je je minder zorgen te maken om je financiële situatie bij arbeidsongeschiktheid. Je kunt wellicht zonder of een met een lagere arbeidsongeschiktheidsverzekering af.
  • Tonnairs zijn goedkoper uit; je ontvangt rente op je spaargeld of rendement op je beleggingen, je hoeft minder verzekeringen af te sluiten omdat je geld hebt om risico’s op te vangen, je krijgt mogelijk korting op je zorgverzekering door het een jaar vooruit te betalen etcetera.
  • Tonnairs geven hun kinderen het goede voorbeeld; financiële armslag kan helpen om je kinderen te laten studeren en/of op zichzelf te laten wonen. Maar belangrijker; kinderen leren wat zelfdiscipline op kan leveren. Ook leren ze inhoudelijk over financiële mogelijkheden.

Tonnair worden brengt je veel meer dan alleen beter kunnen omgaan met geld!

Tonnair worden is voor velen haalbaar

Tonnair worden is een extreem doel en niet voor iedereen weggelegd, maar wel voor veel meer mensen dan vaak wordt gedacht. Je moet wel dedicated zijn en er echt voor willen gaan. Met de tips hierna is het voor jou wellicht ook mogelijk om tonnair te worden!

Bouw automatisch vermogen op

Spaar niet het geld dat aan het einde van de maand overblijft, maar maak er een prioriteit van. Zodra je salaris gestort wordt gaat er een bedrag opzij om jou tonnair te maken.

Zorg voor een spaarrekening met een goede rente en zodra je voldoende buffer opgebouwd hebt verdiep je je in beleggen en andere vormen van investeren.

Bespaar geld

Jawel, je gaat geld besparen! Eerst op het laaghangende fruit en daarna kun je altijd nog fanatieker worden.

Start met je vaste lasten. Daarmee zorg je voor een besparing die maandelijks terugkomt. Verhoog je spaarinleg uit het vorige kopje direct als je een maandelijkse besparing realiseert.

Kijk vervolgens naar je boodschappen. Daar kan vrijwel iedereen fors op besparen. Zoek manieren die bij jou passen om de uitgaven op boodschappen omlaag te krijgen. Check hier de bespaartips op boodschappen, de mogelijkheden zijn eindeloos, en maak een plan dat bij jouw situatie past!

Tot slot is het belangrijk om te stoppen met het kopen van overbodige rommel. We doen zoveel uitgaven met z’n allen die niet bepaald noodzakelijk zijn. Check waar jouw geld naartoe gaat en bepaal welke uitgaven je wil schrappen.

Zorg ook voor overzicht in huis zodat je weet wat je hebt en waar je het kunt vinden.

Zorg voor extra inkomsten

Je kunt proberen je reguliere inkomen te verhogen, door te onderhandelen over je salaris en/of meer te gaan werken.

Ook kun je kijken naar neveninkomsten; maak gebruik van koopzegels, cashbacksites en start met het verkopen van al je overbodige spullen.
Door je huis op te ruimen en die spullen te verkopen sla je twee vliegen in één klap; je creëert overzicht in huis waardoor je minder snel nieuwe spullen zal kopen die je al blijkt te hebben. En je maakt meteen een lekkere start om tonnair te worden!

Leer meer over geld

Lees boeken over geld, lees blogs, luister podcasts- de keuze is reuze! Je kunt er ontzettend veel van leren en de tips meteen toepassen op jouw reis om tonnair te worden.

Dit is nog niet alles

Natuurlijk valt er veel meer te melden over dit onderwerp. Vincent Kouters heeft er zijn boek ‘Over geld praat je wel’ mee volgeschreven. Ga dat boek zeker lezen als je van plan bent een lekker bedrag te sparen! Enne.. je kunt het boek ook luisteren via Bookbeat dat je gratis 45 dagen uit kunt proberen.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen