Als je ooit met pensioen gaat, wil je natuurlijk wel een beetje lekker blijven leven. Op vakantie gaan, leuke dingen doen, je pensioen is hét moment om van het leven en van je vrijheid te gaan genieten. Maar daar heb je natuurlijk wel genoeg geld voor nodig. Je pensioen lijkt nu misschien nog ver weg, maar als je voldoende geld wil hebben om met pensioen te gaan, is het belangrijk om hier op tijd iets aan te gaan doen.
Begin op tijd
Het belangrijkste is dat je op tijd begint geld apart te zetten om met pensioen te gaan. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je immers hebt om een mooi bedrag bij elkaar te sparen. Logisch, toch?
Maar er is nog een reden om op tijd te beginnen met geld apart te zetten voor je pensioen. Door vroeg te beginnen, kun je maximaal profiteren van het rente-op-rente-effect. Zeker als je ervoor kiest om te beleggen voor je pensioen in plaats van om te sparen voor je pensioen, zul je hier flink van profiteren als je op tijd begint.
Je inleg zal namelijk steeds meer waard worden. En het rendement dat je in het begin maakt, wordt bij die inleg opgeteld. Vervolgens telt dit ontvangen rendement weer mee en ga je daar dus ook weer rendement op maken. Dit sneeuwbaleffect wordt dus ook wel het rente-op-rente-effect genoemd. En hoe langer je de tijd hebt om in te leggen, hoe meer je van dit effect kunt profiteren.
Beleggen in plaats van sparen
Je kunt op verschillende manieren geld inleggen voor je pensioen. Je kunt natuurlijk gewoon heel veel geld sparen, zodat je later genoeg geld hebt om met pensioen te gaan. Het voordeel is dat je heel weinig risico loopt door te sparen, maar het nadeel is dat je maar weinig rente ontvangt. Het rendement is dus laag en de inflatie snoept ook nog eens het nodige van de uiteindelijke waarde af.
Je kunt er ook voor kiezen te beleggen voor je pensioen. Je hebt dan minder zekerheid dan met sparen, maar daar staat tegenover dat het verwachte rendement dan ook aanzienlijk hoger is. En als je maar lang genoeg de tijd hebt (minimaal 5 jaar, maar het liefst nog veel langer), kun je de schommelingen van de markt vaak prima opvangen, waardoor het risico dat je loopt beperkt blijft. Zeker als we het over een lange periode hebben, zoals bij pensioen vaak het geval is, is de kans op verlies uiterst minimaal.
Inleggen voor je pensioen met belastingvoordeel
Op tijd beginnen met inleggen voor je pensioen heeft nog een voordeel. Je kunt namelijk profiteren van een leuk belastingvoordeel als je zelf geld gaat inleggen voor je pensioen.
Iedereen heeft namelijk een jaarruimte die je mag benutten. Binnen deze jaarruimte kun je profiteren van belastingvoordeel. Over deze inleg hoef je nu namelijk geen inkomstenbelasting te betalen. Dit doe je pas op het moment dat je het geld op gaat nemen, na je pensioenleeftijd dus. Aangezien de kans erg groot is dat je na je pensioenleeftijd minder inkomstenbelasting hoeft te betalen dan nu (dit is immers al jaren wettelijk vastgelegd), betaal je dan dus minder inkomstenbelasting. In deze blog lees je alles over de jaarruimte.
Je kunt je jaarruimte heel makkelijk uitrekenen, want hier zijn online heel goede rekentools voor te vinden. Over het algemeen geldt: hoe minder pensioen je via je werkgever opbouwt, hoe meer jaarruimte je over hebt. Dit principe geldt voor zowel ondernemers als voor mensen in loondienst.
Zo zorg je dat je genoeg kunt inleggen voor je pensioen
Allemaal leuk, geld opzij zetten voor je pensioen, maar dan moet je daar natuurlijk wel de financiële ruimte voor hebben. Het handigste is om elke maand een vast bedrag in te leggen. Door een automatische overboeking in te stellen, zorg je ervoor dat je dit niet vergeet en dat deze inleg als het ware tot je vaste lasten gaat behoren. Op deze manier merk je er niets van, maar zet je wel elke maand geld opzij voor je pensioen.
Als je niet genoeg geld overhoudt om maandelijks wat in te leggen voor je pensioen, kun je het ook anders aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je vakantiegeld, de belastingteruggave of dertiende maand hiervoor gebruiken. Of je kunt zorgen voor wat extra inkomen, door een side hustle te starten of de spullen die je niet meer gebruikt te verkopen. Op deze manier komt er wat extra budget vrij om toch alvast wat geld in te leggen voor je pensioen.
Deze blogs vind je vast ook interessant
Stappenplan om je pensioen structureel goed te regelen
Dit zijn de verschillen tussen pensioenopbouw voor ZZP’ers en mensen in loondienst
Zo check je of je voldoende pensioen hebt
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn
Disclaimer
In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.