Als je zonnepanelen koopt sla je 2 vliegen in een klap; je maakt namelijk een goed rendement én je bent duurzaam bezig. Maar het lijkt zo’n ingewikkelde toestand. Zoveel keuzes, het is technisch en er zijn veel complexe regelingen. Dat dat uiteindelijk wel meevalt en waar je allemaal op moet letten als je zonnepanelen wil kopen lees je hier.
Passen zonnepanelen bij mijn situatie?
Gemiddeld hebben zonnepanelen een terugverdientijd van 6,5 jaar. Verwacht jij langer dan 6,5 jaar in je huidige (koop) woning te blijven wonen dan is het in principe voor iedereen een goed idee om zonnepanelen aan te schaffen. Zorg wel dat je voldoende buffer achter de hand hebt, want geld dat je besteedt aan zonnepanelen zie je niet meer terug totdat je je woning verkoopt of als de terugverdientijd voorbij is.
Is de kans aanwezig dat je korter dan 6,5 jaar in je huidige woning blijft wonen? Dan is het goed om iets langer na te denken. De woningwaarde stijgt uiteraard als je zonnepanelen hebt, dus vanuit dat oogpunt hoef je de 6,5 jaar niet vol te maken. Maar dat je het bedrag volledig terugverdient is niet helemaal te garanderen.
Daarnaast is het belangrijk dat je dak geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen. Op zonatlas.nl zie je op basis van je postcode binnen een paar seconden op je dak geschikt is en wat de eventuele opbrengst is. Zelf hebben wij overigens meer panelen laten plaatsen dan zonatlas aangaf, dus staar je er niet helemaal blind op.
Welke opties zijn er voor de aankoop van zonnepanelen
Als je besluit om zonnepanelen te kopen zijn er wat keuzes om te maken. Zonnepanelen bestaan er van uiteenlopende kwaliteit. In principe is het zo dat panelen van de beste kwaliteit (hoge wattpiek) over de hele looptijd het meest rendabel zijn. Bij panelen van mindere kwaliteit is echter de terugverdientijd korter. Simpel gezegd; dure panelen leveren uiteindelijk het meeste op, maar het duurt langer tot je je investering terugverdient dan bij goedkopere panelen.
Wij hebben zelf gekozen voor panelen van de beste kwaliteit. Dit omdat het uiteindelijke rendement het hoogst is én omdat het een duurzamere keuze is- er worden nou eenmaal grondstoffen gebruikt om zonnepanelen te fabriceren. Ik kies dan liever voor de optie met de hoogste opbrengst om zoveel mogelijk rendement uit die grondstoffen te halen.
Naast de panelen kies je voor een systeem om de opgewekte energie van de panelen te ‘vervoeren’. Daar wordt het wat technischer en bovendien persoonlijker. Onder andere de hoeveelheid schaduw heeft invloed op deze keuze. De verkoper van zonnepanelen komt bij je thuis en kan je haarfijn uitleggen wat de opties zijn met de bijbehorende voor- en nadelen toegespitst op jouw situatie.
Voordat wij de keuze maakten zijn we een eeuwigheid aan het Googelen geweest en werd het ons nooit helemaal duidelijk. Achteraf denk ik; had gewoon meteen een afspraak gemaakt en en het je precies laten uitleggen. Daarna kun je altijd nog Googelen, maar dan weet je beter waar je naar moet zoeken.
Wat is de opbrengst van panelen
Hoeveel kilowattuur (kwh) jouw zonnepanelen zullen opbrengen hangt van een aantal factoren af;
- De ligging van het dak. Volledig op zuid is het gunstigst. Is het dak enigszins op west of oost gelegen dan neemt de opbrengst iets af. Omdat de kwaliteit van zonnepanelen sterk verbeterd is worden ze tegenwoordig ook volledig richting het oosten of westen geplaatst.
- De hoek van het dak. Hoe schuin is het of is het een plat dak?
- De hoeveelheid panelen.
- De kwaliteit van je panelen.
- Liggen de panelen de hele dag volledig in de zon of valt er een groot deel van de dag schaduw op, bijvoorbeeld door een grote boom.
- De ligging in Nederland. In het westen schijnt de zonkracht iets sterker te zijn dan in het oosten.
Daarom is het niet precies te zeggen hoeveel opbrengst je zult hebben, dit kan de verkoper je wel heel snel en precies voorrekenen voor jouw situatie.
Om toch een indicatie te geven:
De terugverdientijd is gemiddeld 6,5 jaar en de aanschafprijs voor 10 zonnepanelen is gemiddeld 5000 euro. De BTW kun je terugvragen waardoor de werkelijke prijs ongeveer 4100 euro is. Meestal word je door het bedrijf waar je de zonnepanelen koopt geholpen met het terugvragen van de BTW. Dat terugvragen is overigens niet ingewikkeld en je krijgt het geld snel terug op je rekening.
Salderingsregeling
De opbrengst van je zonnepanelen loopt natuurlijk niet synchroon met je eigen verbruik. In de zomer wek je veel meer op dan je nodig hebt en in de winter veel minder.
Op dit moment is de salderingsregeling nog actief. Dit betekent dat je de opbrengst van jouw zonnepanelen mag verrekenen met je eigen jaarverbruik.
Als je bijvoorbeeld in een jaar 3000 kwh opwekt kun je dat verrekenen met de 3000 kwh die je verbruikt en komt je verbruik op 0. Terwijl je in feite in de winter energie koopt en in de zomer energie verkoopt.
Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. In 2023 bestaat de salderingsregeling nog voor 90% en bouwt af tot 0% in 2031.
Dat betekent dat je in de zomer stroom verkoopt aan je energieleverancier en in de winter stroom inkoopt. En je raadt het al; inkopen is veel duurder dan verkopen. De tarieven verschillen natuurlijk per leverancier, maar inkoop kost rond de 22 cent per kwh. Verkoop levert tussen de 3 en 11 cent per kwh op.
De komende jaren zijn de zonnepanelen dus het lucratiefst en dat kan een extra reden zijn om nu tot oriëntatie en aanschaf over te gaan!
Wek je over het hele jaar meer energie op dan je verbruikt, dan verkoop je de overtollige stroom nu ook al tegen het lagere tarief. Over het algemeen geldt; hoe groener je leverancier, hoe hoger het bedrag dat je per kwh ontvangt.
Leverancier selecteren
Zoals ik al eerder schreef zou ik achteraf sneller tot actie over zijn gegaan in plaats van me suf gegoogeld te hebben. Laat een adviseur langskomen die een offerte maakt die op jouw situatie toegesneden is. Tijdens dat gesprek komen je wensen en vragen uitgebreid aan de orde en krijg je uitleg over de verschillende opties.
Je kunt natuurlijk een bedrijf zoeken via Google. Maar je kunt ook mensen in je omgeving vragen. Zijn ze tevreden over het bedrijf dat ze bij hen geplaatst heeft en zouden ze dat bedrijf aanraden? Dan zou ik dat bedrijf zeker benaderen.
Een extra tip die ik kan meegeven is om een bedrijf te kiezen dat zowel de plaatsing als de verkoop doet. Er bestaan namelijk heel veel goede adviseurs die als eenpitter zonnepanelen verkopen. De plaatsing besteden ze uit aan een ander bedrijf. Het nadeel daarvan is dat je mogelijk van het kastje naar de muur gestuurd wordt als er (ooit) problemen met de zonnepanelen ontstaan. Als de verkoop en plaatsing door hetzelfde bedrijf gebeuren is er geen twijfel mogelijk wie de oplossing dient aan te dragen.
Om nu direct een start te maken en een eerste indruk te krijgen kun je in 1 minuut een gratis offerte opvragen. Dan ben je direct van start en voorkom je dat dit eeuwig op je to do lijst blijft staan!
Duurzame lening
Als je nu niet voldoende geld hebt voor zonnepanelen kun je kijken of je via jouw gemeente een gunstige duurzaamheidslening kunt afsluiten. Soms is de voorwaarde dan wel dat je minimaal 2 duurzame maatregelen tegelijk neemt. Check dat dus goed. En denk sowieso goed na hoe je de lening terug gaat betalen en of dat een goed idee is in jouw situatie.
Verzekering
Als je eenmaal zonnepanelen hebt, vergeet dat dan niet aan je opstalverzekering door te geven! Dan is bijvoorbeeld stormschade ook gedekt. Misschien is het meteen een mooi moment om te kijken of je verzekeringen goedkoper kunnen. Check daarvoor zeker mijn samenwerking met Nando van KMS Verzekeringen.
Energieleverancier
Nu je energie op gaat wekken kun je, als je wil, je maandbedrag naar beneden bijstellen. Je kunt natuurlijk ook wachten op de teruggaaf bij de jaarafrekening. Als het de tijd is kun je wellicht direct overstappen.
Onze eigen situatie
Wij hebben sinds 2 jaar zonnepanelen en ik ben daar erg gelukkig mee. Het geeft een mooi rendement en draagt bij aan een duurzamere wereld- een perfecte combi. In de app die de opbrengst weergeeft staat hoeveel CO2 we bespaard hebben en hoeveel bomen dat omgerekend is. Met onze 11 panelen staat dat na 2 jaar gelijk aan ruim 78 bomen. Daar word ik heel blij van 🙂
Wij hebben 8 panelen laten plaatsen aan de achterkant, op het zuidoosten. Omdat dat niet ons volledige verbruik zou dekken vroeg ik de adviseur om ook te rekenen met panelen aan de voorkant, op het noordwesten dus. De adviseur verwachtte daar niet zoveel van, maar het bleek toch gunstig. Door daar 3 panelen te plaatsen, zo hoog mogelijk tegen de nok van het dak, komen we precies tot ons eigen verbruik.
Deze 3 extra panelen leveren substantieel minder op dan de panelen aan de achterkant. Maar deze 3 panelen extra waren ook relatief goedkoop. De aanschaf van het systeem en de plaatsing van de zonnepanelen moesten toch al gebeuren- die extra panelen zijn dan per stuk goedkoper. De terugverdientijd liep door deze extra panelen wel iets op. Misschien naar van 6,5 naar 7 of 7,5 jaar, ik weet het niet meer precies, het was in ieder geval niet schokkend.
Omdat wij kwalitatief zeer goede panelen kochten hebben we garantie voor 30 jaar. Met een terugverdientijd van 7,5 jaar zitten we dan nog steeds ruimschoots goed.
Een ander voordeel is dat we zo ook stroom opwekken vanuit het westen. Omdat we nu opwekken vanuit oost, zuid en west is de opbrengst meer gespreid over de dag. En dat is gunstig als de salderingsregeling voorbij is. Dan is het het voordeligst om zoveel mogelijk stroom direct te gebruiken.
Onze 11 panelen kostten overigens 5006 euro, inclusief BTW. De verwachte opbrengst was 3000 kwh per jaar. We hebben de panelen nu precies 2 jaar en de totale opbrengst is 6700 kwh. Dus 3350 kwh gemiddeld per jaar en dat is ruim 10% hoger dan vooraf berekend. Daarmee lopen we dus alleen maar in op onze terugverdientijd.
Heb jij al zonnepanelen of plannen om ze aan te schaffen? Ik ben heel benieuwd naar je overwegingen!