Zonnepanelen zijn flink goedkoper geworden; zo profiteer jij daar van

Toen de energieprijzen ineens flink stegen, ontstond er een run op zonnepanelen. Toch zijn zonnepanelen nu, niet eens zo heel veel later, een stuk goedkoper geworden. Daarmee wordt het natuurlijk ook een stuk interessanter om nu zonnepanelen te leggen, maar aan de andere kant zijn er ook geluiden dat het leggen van zonnepanelen niet meer zo rendabel is. Hoe dit precies zit leggen we je vandaag haarfijn uit.

De vraag naar zonnepanelen remt af

De vraag naar zonnepanelen neemt af en daar is een hele logische verklaring voor. Toen de energieprijzen gigantisch stegen, werd het voor veel mensen ineens heel aantrekkelijk om te investeren in verduurzamende maatregelen, zoals het leggen van zonnepanelen. Want de investering kan dan prijzig zijn, maar als je energierekening nog veel duurder is, verdien je de investering natuurlijk een stuk sneller terug.

De stijgende energieprijzen zorgden dus voor een extreem hoge vraag naar zonnepanelen. En als de vraag naar een bepaald product of dienst stijgt, stijgen de prijzen net zo hard mee. Het leggen van zonnepanelen werd dus ineens extreem duur, en nog waren ze niet aan te slepen. Dit is een heel mooi voorbeeld van de werking van vraag en aanbod.

De extreem hoge energieprijzen hebben ervoor gezorgd dat verduurzaming in Nederland in een stroomversnelling kwam. In een korte tijd hebben heel veel huishoudens en bedrijven zonnepanelen gelegd. Dit wil zeggen dat de markt een beetje verzadigd begint te raken, terwijl de productie de afgelopen periode nog op volle toeren heeft gelopen. Het gevolg daarvan is dat er een groot aanbod aan zonnepanelen is, terwijl de vraag nu flink afneemt. Bovendien is de noodzaak minder groot, doordat de energieprijzen wat gestabiliseerd zijn.


Is het nog aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen?

Zonnepanelen zijn niet alleen goedkoper geworden, er zijn zo hier en daar ook geluiden dat het leggen van zonnepanelen niet rendabel meer is. De waarheid ligt iets genuanceerder, maar het is geen gekke redenering. Doordat de salderingsregeling door de overheid de komende jaren wordt afgebouwd, wordt de terugverdientijd langer en heb je er straks niets meer aan om meer energie op te weken dan dat je op dat moment kunt verbruiken, want die overtollige energie levert straks niets meer op en er zijn zelfs energiemaatschappijen die al kosten rekenen voor het terug leveren van energie.

Of het daardoor nog aantrekkelijk en rendabel is om zonnepanelen te leggen is echter van veel meer factoren afhankelijk. Bij welke energiemaatschappij zit je, hoe goed is je woning geïsoleerd, hoeveel energie verbruik je, et cetera.

Terugverdientijd van zonnepanelen is nu korter

Nu zonnepanelen steeds goedkoper worden, wil dat ook zeggen dat de terugverdientijd korter wordt. Aanzienlijk korter zelfs. Op dit moment geldt, dat je de investering voor zonnepanelen in gemiddeld 6 jaar terug kunt verdienen. De prijzen zijn nu vrij gunstig, en door de recente technologische ontwikkelingen wekken de nieuwste zonnepanelen per paneel een stuk meer energie op dan de zonnepanelen van een aantal jaar geleden.

Daar komt bij dat je voorlopig nog kunt salderen, dus dat je geld terugkrijgt als je een overschot aan energie hebt. Dit kan verrekend worden op momenten dat je te weinig eigen energie opwekt, zoals in de winter en ’s nachts. De salderingsregeling wordt stapsgewijs afgebouwd, dus voorlopig kun je hier nog wel even van profiteren.

Zijn zonnepanelen nog interessant als je niet meer kunt salderen?

Als je helemaal niet meer kunt salderen, wordt het natuurlijk steeds minder interessant om zonnepanelen te leggen. Zeker als je moet gaan betalen voor het terug leveren van energie is het niet meer zo interessant om veel zonnepanelen te hebben. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Zo kun je ervoor zorgen dat je een deel van je zonnepanelen uit kunt zetten als het heel zonnig wordt, zodat je geen overschot meer hebt en je daar ook niet voor hoeft te betalen. Daarnaast kun je apparaten zoveel mogelijk aanzetten als de zon schijnt en je dus energie opwekt. Je kunt je auto overdag opladen, de vaatwasser en wasmachine overdag laten draaien en je kunt overwegen een thuisaccu te nemen om overtollige energie op te kunnen slaan.

Deze blogs vind je vast ook interessant

10 Manieren om je energierekening te verlagen
Dynamisch energiecontract: hoe werkt het en waar moet je op letten?
Lucratief: besparen op vaste lasten
7 vragen over indexbeleggen beantwoord

Disclaimer

Deze blog is op eigen initiatief geschreven en is geen samenwerking met de genoemde partijen in dit artikel. Wel worden affiliatelinks gebruikt waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen