De zorgverzekering wordt vaak genoemd als een goede manier om te besparen. En daar ben ik het absoluut mee eens. Daarnaast is het natuurlijk vooral belangrijk dat je verzekering goed aansluit bij jouw wensen en dat risico’s goed gedekt zijn.
In deze blog geef ik je tips om te besparen op je zorgverzekering. Kun je uitgebreidere informatie gebruiken, download dan het gratis stappenplan om de juiste zorgverzekeraar te selecteren.
Veel mensen hebben hun zorgverzekering een aantal jaar geleden goed geregeld en stappen vervolgens niet meer over. Wat zij zich niet realiseren is dat hun medische situatie wellicht niet meer helemaal overeenkomt met die van een aantal jaar geleden. Bovendien wijzigen verzekeraars regelmatig hun dekkingen. Soms worden vergoedingen geschrapt en soms verschuift een vergoeding van de basis- naar de aanvullende verzekering of andersom. Genoeg reden om er toch elk jaar even naar te kijken!
Basis- en aanvullende verzekering
De vergoeding uit de basisverzekering is bij elke verzekeraar gelijk en deze verzekering is ook verplicht voor iedere inwoner van Nederland. Aanvullende dekkingen verschillen per aanbieder. Op een vergelijkingssite kun je aangeven welke dekkingen jij wenst, de zoekmachine selecteert dan het juiste aanvullende pakket bij de betreffende aanbieder.
Houd er rekening mee dat een verzekeraar aanvullende vragen mag stellen bij een aanvullende dekking. Je moet soms een vragenlijst van de verzekeraar invullen, dit is meestal het geval bij zeer uitgebreide dekkingen. Eén van de vragen kan bijvoorbeeld zijn of je al onder behandeling van een arts bent of dat je verwacht komend jaar behandeld te moeten worden. Soms wordt een vraag gesteld over je zorggebruik van meerdere jaren terug.
Dit is met name het geval bij dure intensieve zorg die te verwachten is. Een enorm pakket aan fysiotherapie roept wellicht vragen op, maar 6 behandelingen per jaar waarschijnlijk niet. Tip: vraag de verzekering gewoon aan en als er vragen komen kun je altijd nog bij je huidige verzekeraar blijven. Zeg ‘m nog niet op als je bang bent ‘oude rechten’ te verliezen.
Huidige en verwachte medische situatie
Of je wel of geen aanvullende dekking af wil sluiten ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie. Allereerst is het handig om na te denken over je huidige medische situatie. Heb je een chronische aandoening waarvoor je medicatie slikt of bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen wil gebruiken?
En wat verwacht je komend jaar? Misschien ben je blessuregevoelig en is de kans groot dat je een bezoekje aan de fysio moet brengen. Of je bent van plan om op reis te gaan en hebt vaccinaties nodig, zwanger te worden of je te laten steriliseren. Er zijn legio voorbeelden van zorg die je redelijk kunt voorspellen.
Vrije keuze voor zorgaanbieders of niet
Je kunt kiezen uit een restitutie- en naturapolis. Ik vind het zelf nogal verwarrende termen, maar helaas hebben ze mij destijds niet gevraagd om mee te denken 😉
Bij een restitutiepolis ben je volledig vrij in je keuze van zorgaanbieders.
Bij een naturapolis heb je de keuze uit zorgaanbieders waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Dit betekent dus dat je niet zomaar bij elke arts, diëtist of psycholoog binnen kunt stappen. Kies je een zorgverlener zonder contract met jouw zorgverzekeraar dan moet je mogelijk bijbetalen.
Het spreekt voor zich dat een naturapolis (veel) goedkoper is. Toch was ik altijd voorstander van de restitutiepolis. Ik wil namelijk alle keuze hebben als groot onheil me treft, bijvoorbeeld zoiets ernstigs als kanker.
Helaas worden restitutieverzekeringen steeds duurder en ze worden ook steeds minder aangeboden. Een heel goed alternatief is de combinatiepolis. Die komen in verschillende vormen, let dus goed op de voorwaarden. Waar ik voor kies is een combinatiepolis met 100% vrije keuze voor ziekenhuizen (restitutievorm) en beperkte keuze voor overige zorg (naturadekking). Dan ben ik enigszins beperkt in mijn keuze voor een fysiotherapeut of psycholoog, maar heb ik alle vrije keuze voor ziekenhuizen.
Wil je vooral een goedkope verzekering en vind je vrije keuze minder belangrijk? Kies dan voor een budget naturapolis, dat is de goedkoopste vorm.
Tandartsverzekering
Naast aanvullende dekkingen voor medische zorg bestaan er ook aanvullende dekkingen voor tandheelkundige kosten. Zo’n tandartsverzekering is prijzig. Bovendien bestaat de vergoeding vaak uit een percentage van de tandartsrekening.
Als je een sterk gebit hebt, regelmatig op controle gaat en geen noemenswaardige klachten hebt kun je over het algemeen stellen dat een tandartsdekking je meer kost dan oplevert.
Heb je een zwak gebit of verwacht je een ingreep de komende tijd dan kan een aanvullende dekking interessant zijn. Om een preciezere inschatting te maken kun je gerust je tandarts vragen wat hij of zij de komende periode aan ingrepen verwacht. En laat ook gewoon een offerte opstellen door je tandarts zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Wil je nog uitgebreider lezen hoe je de beste keuze maakt voor een zorgverzekering? Download dan mijn gratis stappenplan om over te stappen van zorgverzekering.
Eigen risico
Het minimale eigen risico blijft in 2023 385 euro. Van alle kosten die door de basisverzekering vergoed worden betaal je dit bedrag dus zelf. Alle kosten daarboven worden vergoed door de verzekeraar.
Bespaaralert! Heb jij geen chronische aandoening, bezoek je zelden je huisarts en is de kans (dus) klein dat je meer dan 385 euro aan zorgkosten maakt; verhoog dan je eigen risico. Je kunt het eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro. In ruil daarvoor krijg je 250 tot 300 euro korting op je premie per jaar. Met andere woorden: je neemt een extra risico van 500 euro, maar bespaart al direct 250 tot 300 euro!
Als je gezond bent en geen medische kosten verwacht is het wat mij betreft een no brainer dat je voor het hogere eigen risico moet gaan.
Uiteraard moet je wel geld achter de hand hebben om het extra eigen risico te betalen als het nodig is. De discipline om de bespaarde premie opzij te zetten kan daarbij helpen. Lees hier meer over in mijn blog over het opbouwen van een buffer.
Kies je voor het hoogste eigen risico en wil je dat 100% van de ziekenhuizen vergoed wordt, dan is Salland de goedkoopste optie.
Collectiviteitskorting
Check of je recht hebt op collectiviteitskorting bijvoorbeeld via je werkgever. Deze korting staat onder druk. Het is al afgebouwd en wellicht verdwijnt het in de komende jaren helemaal. Voor de basisverzekering is collectiviteitskorting niet meer mogelijk. In sommige gevallen wel voor de aanvullende dekkingen. Voor nu heb je in ieder geval nog kans op extra voordeel.
En dan nu: zorgverzekering selecteren!
Nu je je eigen situatie goed in kaart hebt kun je aan de slag met een
vergelijkingssite. Of een paar als je het perfect wil doen. Helaas worden niet altijd alle opties getoond in elke vergelijkingssite. Bovendien hanteren ze iets andere criteria om te zoeken in aanvullende dekkingen waardoor de uitkomst anders kan zijn.
Zelf bekijk ik meestal deze sites:
Overstappen
Als je je keuze gemaakt hebt hoef je op de vergelijkingssite alleen maar je persoonlijke gegevens en gewenste dekkingen in te vullen. Zij zorgen voor de afhandeling van de aanvraag inclusief het opzeggen van je oude polis.
Per jaar of per maand betalen
Je kunt overwegen om de premie per jaar te betalen. Soms krijg je daar 1 of 2% korting op. En als je in de gelukkige omstandigheid verkeert dat je vermogensbelasting moet betalen is dit een extra reden; de jaarpremie wordt vaak voor 1 januari geïncasseerd en telt dan dus niet mee voor de bepaling van jouw vermogen voor het nieuwe belastingjaar.
Lees hier meer over besparen op vermogensbelasting in box 3.
Kinderen
Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van een van hun ouders. Ben jij uitgebreid aanvullend verzekerd en je partner niet? Schrijf ze dan bij op jouw polis. De kinderen hebben dan meestal ook recht op een uitgebreidere dekking.
Veel kinderen gaan op enig moment een beugel dragen. En iedereen weet dat dit een dure grap is. Er zijn verzekeraars die dit vergoeden, maar vaak is hier wel een wachttijd voor. Denk in dit geval iets langer vooruit zodat je vast goed zit als je kind aan een beugel toe is. Ook hierbij kun je je tandarts vragen of en zo ja wanneer hij/zij een beugel voor jouw kind verwacht.
Veel succes met de overstap! Heb je nog vragen- laat het me weten! Ook vind je meer informatie over het switchen van zorgverzekeringen via mijn gratis download in de webshop.