Zoveel geld kosten loterijen je

Loterijen: ze lokken je met de belofte van rijkdom en een leven vol luxe. De verleiding om een lot te kopen en mee te dromen over het winnen van de jackpot is soms maar moeilijk te weerstaan. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel geld loterijen je eigenlijk kunnen kosten? Laten we eens kijken hoe het eraan toe gaat in de mysterieuze wereld van kansspelen en loterijen en de financiële impact ervan.

Hoeveel leg je in?

Je zou verwachten dat loterijen in Nederland elke maand en dus twaalf keer per jaar incasseren, toch? Helaas werkt dat bij de meeste loterijen anders. Veel loterijen incasseren niet 12, maar wel 14 keer per jaar. Dat zijn twee extra kansen voor hen om je geld in te zamelen en het geeft een vertekend beeld van hoeveel geld je per maand of op jaarbasis in zult leggen. Oké, het geeft jou ook twee extra winkansen, maar over die winkansen valt ook nog wel iets te zeggen…

Wat zijn je winkansen als je meedoet aan de loterij?

Hoe groot is de kans dat je winst als je meedoet aan de loterij? Veel mensen kopen loten in de hoop een grote som geld te winnen. Om meer kans te maken, doen veel mensen zelfs mee met dubbele loten. Maar de harde waarheid is dat de winkansen bij loterijen vaak teleurstellend laag zijn.
In Nederland zijn de kansen om de jackpot van de bekende Staatsloterij te winnen bijvoorbeeld ongeveer 1 op 2,6 miljoen (!). Het lijkt er dus op dat je meer kans hebt om getroffen te worden door de bliksem dan om de hoofdprijs van een loterij te winnen.

Stel je eens voor dat je 10 jaar lang elke maand meedoet met 15 euro… Dat is in totaal 1.800 euro, als er netjes elke maand wordt afgeschreven. Bij 14 incasso’s per jaar heb je het al over een bedrag van 2.100 euro. Met dit geld had je ook een hoop andere dingen kunnen doen. Als de kans heel klein is dat je iets wint, laat staan een bedrag dat hoger is dan deze inleg, zijn er echt betere manieren om je geld te laten groeien.

Wist je dat vooral mensen in lagere sociale klasses meespelen aan loterijen? Niet zo gek natuurlijk, want een grote geldprijs zal juist hun leven enorm veranderen. Tegelijk kunnen deze mensen het loterijgeld heel goed gebruiken om bijvoorbeeld aanvullend pensioen op te bouwen.

Je kunt je geld waarschijnlijk beter beleggen

Als je je geld wil laten groeien en winst wil maken, is de kans om dit te bereiken met beleggen vele malen groter. Een veiligere en waarschijnlijk winstgevendere manier om je geld te laten groeien is om je geld te beleggen via indexbeleggen.

Door te investeren, kun je je vermogen laten groeien en een leuke spaarpot opbouwen voor de toekomst. Beleggen biedt de mogelijkheid van rendement op de lange termijn, terwijl loterijen alleen een miniscule kans op eenmalige winst bieden.

Natuurlijk brengt beleggen ook risico’s met zich mee, maar deze risico’s kunnen worden beperkt door goed onderzoek te doen, advies in te winnen en je inleg goed te spreiden. Er zijn tal van investeringsmogelijkheden beschikbaar, variërend van aandelen en obligaties tot vastgoed en indexfondsen, elk met hun eigen risico’s.
Zorg er dus voor dat je weet waar je aan begint en dat je jezelf goed informeert voordat je je geld in een bepaalde belegging stopt. Bij indexbeleggen heb je zelf nergens omkijken naar en kun je alles zelfs automatiseren. Ook kun je dan beleggen met kleine bedragen.

Door te beleggen kun je je geld laten groeien, terwijl bij loterijen je geld voor een groot deel naar marketing en kleine zoethoudertjes gaan, zoals het uitdelen van dozen koekjes en bossen tulpen als ‘prijs’, die je natuurlijk allang zelf betaald hebt.

De harde cijfers

Ik geef je graag twee voorbeelden:
De Postcodeloterij kost minimaal, dus zonder extra’s, 15 euro per maand en er zijn 14 trekkingen per jaar. Totale inleg: 210 euro per jaar.
Als je dit 40 jaar lang belegt tegen 6% rendement bouw je 34.450 euro op. Een heel mooi kapitaal voor je pensioen. Gratis!

De Staatsloterij kost minimaal 17,50 euro per maand, dus 292,50 euro per jaar. Beleg je dit 40 jaar tegen 6% rendement per jaar, dan kun je aan het einde 47.902 euro spenderen.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

De latte factor; hoe veel kleine beetjes een enorme berg worden
Unieke kans: gratis check door verzekeringsadviseur
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
10 tips om te besparen op je autoverzekering

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen