Zoveel kun je verdienen door je huis via Airbnb te verhuren

Ik wist dat je veel geld kunt verdienen door je woning te verhuren via Airbnb, maar lange tijd dacht ik; dit is niet van toepassing op mijn situatie. Ik woon in een dorp naast Amsterdam en dacht; welke toerist wil hier nou zitten? Ze willen toch allemaal in de stad verblijven? Maar niets bleek minder waar. Er zijn zoveel plekken waar je goed geld kunt verdienen door je woning via Airbnb te verhuren.

Iedereen heeft andere voorkeuren bij het boeken van een accommodatie

 Ik werd pas vrij laat wakker vind ik zelf. Want wat blijkt: nee, niet elke toerist wil in Amsterdam of een andere grote stad verblijven. Zoveel mensen, zoveel wensen. Mensen willen in de natuur, moeten voor hun werk ergens zijn, hebben een gezin, willen flexibel zijn en hun auto gratis parkeren of komen voor een specifiek evenement of attractie. Voor ieder wat wils. En daarom ben ik ervan overtuigd dat bijna iedere plek geschikt is om te verhuren via Airbnb.

Ik ben gestart met verhuren via Airbnb tijdens de herfstvakantie van 2018 en heb dat een aantal vakanties gedaan. Helaas gooide Covid daarna roet in het eten. Maar als het goed is verhuur ik binnenkort weer!

Mijn woonsituatie

Zoals gezegd woon ik in een dorp in de buurt van Amsterdam, in een vrij standaard rijtjeshuis. Ouderkerk is een geweldig dorp om te wonen en mijn huis is heerlijk, maar het is geen plek die ik voorheen zelf associeerde met vakantie. En toch:

 • Buitenlanders hebben een heel andere beleving van afstand dan wij. Ik woon op 30 minuten fietsen van het centrum van Amsterdam, hoe ver is dat nou eigenlijk?
 • Je kunt bij mij gratis parkeren voor de deur
 • Ik woon ruim (vergeleken met bijvoorbeeld Amsterdam) en je kunt hier met 6 personen verblijven waardoor de kosten per persoon laag zijn, maar je wel alle luxe tot je beschikking hebt in de vorm van een ruime eethoek en aparte slaapkamers bijvoorbeeld. Ook vakantiehuisjes zijn over het algemeen minder ruim.

Kijk hier voor meer informatie over het Airbnb-startpakket om zorgeloos je huis te verhuren.

Deze mensen boekten mijn huis

 Ik heb tot nu toe alleen maar buitenlandse gasten ontvangen. Misschien is het toeval dat er nog geen Nederlanders geweest zijn. En misschien staan Nederlanders niet te trappelen om een rijtjeshuis elders in het land te verblijven, daar kan ik me ook iets bij voorstellen.

Deze gasten verbleven in mijn huis:

 • Een Frans gezin met kinderen dat een dagje Amsterdam wilde doen, maar ook met de auto naar Alkmaar en Gierhoorn ging.
 • Een Amerikaan met 5 tieners die voor een zomerkamp bij Ajax kwamen (zo leer je nog eens wat- geen idee dat zo’n kamp bestaat en zelfs Amerikanen trekt).
 • Een groep Duitsers die het saaie thuiswerken tijdens Covid wilden afwisselen met werken op andere locaties. Ze boekten gezamenlijk een huis op rij-afstand, werkten overdag en verkenden s avonds en in het weekend de omgeving.
 • Een groepje Duitse vriendinnen die Amsterdam in wilden. In Amsterdam mag een woning aan maximaal 4 personen verhuurd worden en zo ver is het niet met de taxi of het openbaar vervoer.
 • Een groep Spaanse collega’s dat voor een congres in de RAI kwam.
 • 3 Griekse stellen die kerst kwamen vieren.
 • Een Noorse familie dat een weekend weg wilde.
 • Komende zomer komt er, als de boeking definitief wordt, een gezin vanuit Caribisch Nederland. Zij gaan op familiebezoek bij mensen bij mij in de buurt.

Zoals je leest- allerlei verschillende nationaliteiten en redenen voor hun bezoek. Daarom zeg ik ook; voor iedereen is er iets. Probeer eens met andere ogen naar je eigen huis en woonplaats te kijken en realiseer je dat buitenlanders vaak anders kijken dan Nederlanders.

Wat zoeken Nederlandse gasten mogelijk

En ook binnen Nederland kan er veel vraag zijn

 • Een weekend naar de natuur
 • Overnachten in de buurt van een pretpark
 • Omdat mensen voor werk een paar dagen in de buurt moeten zijn (eventueel voor een langere periode een paar dagen per week)
 • Omdat mensen een dagje naar de sauna gaan
 • Omdat er een groot evenement in de buurt georganiseerd wordt

Bedenk zelf maar wat mensen mogelijk bij jou in de buurt zouden kunnen of willen doen. Kijk ook eens op Airbnb wat er al voor aanbod is. Zeker als een advertentie al veel recensies heeft dan weet je dat er vraag is. Want zonder boeking geen recensie.

Gedeelte van je woning verhuren

Wij verhuren onze woning alleen in z’n geheel als we op vakantie zijn. Maar wellicht verleent jouw woning zich om een deel te verhuren. Een omgebouwde garage, een aparte opgang of verbouwde zolder misschien. Wellicht vind je het geen probleem als er mensen over jouw trap lopen, maar op zolder hun eigen faciliteiten hebben en je verder niet storen.

Hoeveel kun je verdienen door je woning te verhuren via Airbnb?

Hoeveel je kunt vragen voor je huis wisselt per periode. En uiteraard hoeveel mensen er kunnen verblijven, wat de locatie is, hoe luxe de accommodatie is etcetera.

Het is ook een beetje aanvoelen en uitproberen. Wat ik zelf gemerkt heb voor mijn woning is dat de prijzen het hoogst zijn in de kerst- en zomervakantie. In de herfst- en voorjaarsvakantie is er minder vraag is mijn ervaring. Wellicht is dat ook gekoppeld aan het feit dat ik alleen nog maar buitenlanders heb ontvangen en zij in die ‘tussenvakanties’ niet automatisch vrij zijn.

Daarnaast speelt mee hoeveel recensies jij als host hebt verzameld. Hoe meer recensies, hoe beter je getoond wordt en hoe betrouwbaarder jij bent als verhuurder. Daarom geeft het echt voordeel als je de ‘superhoststatus’ bereikt. Die status bereik je door een bepaald aantal boekingen afgerond te hebben, alle met een vrij hoge score in de recensie.

Lees ook: Waarom je misschien tóch wel je huis wil verhuren via Airbnb

Prijstips

Airbnb geeft een tip voor welk bedrag je je woning kunt verhuren. Zij nemen daarin mee hoeveel er gezocht wordt naar woningen in jouw omgeving in die periode. Hun prijstips variëren dus ook continu. Mijn ervaring is dat de prijstips van Airbnb veel te laag zijn. Ik laat Airbnb dan ook niet de prijs bepalen (dit kun je wel automatisch laten doen) maar houd liever zelf de controle.

Zoveel vraag ik voor de huur van mijn woning op Airbnb

Concrete getallen: de eerste keer heb ik mijn woning verhuurd voor 80 of 90 euro per nacht. Extreem laag vergeleken met andere periodes. Maar het was herfstvakantie, een van de minder populaire periodes, en ik had nog geen recensies. Ik vond het belangrijk om recensies te ontvangen zodat ik tijdens de kerstvakantie kon knallen. En daarnaast wilde ik ‘oefenen’ met het proces van verhuren. Tijdens de kerstvakantie daarna verhuurde ik mijn woning voor 250 euro per nacht!

Ik vind zelf 250 euro per nacht een fors bedrag. Maar ruim 41 euro per persoon (op basis van 6 personen) klinkt dan weer heel schappelijk. Kijk wat er gevraagd wordt voor vergelijkbare locaties, vraag eens om je heen of mensen verhuren en probeer het gewoon uit!

Situatie na corona

Nu we langzaam uit de corona-ellende kruipen is het voor mij opnieuw uitvinden hoeveel ik kan vragen per nacht. Ik verwacht dat ik het momenteel grotendeels van Duitsers moet hebben. En dan is de markt uiteraard een stuk kleiner dan als iedereen van de hele wereld mijn woning optioneel boekt. Daarom heb ik de prijs nu op 175 euro per nacht gezet en wie weet verlaag ik die prijs later nog als ik niet voldoende boekingen heb. Het hangt natuurlijk heel erg af van de beperkingen die landen instellen ten aanzien van reizen naar het buitenland. Het zou mooi zijn als er ook aanvragen uit andere landen komen.

Overigens, als ik mijn woning verhuurd heb tijdens mijn vakantie en er blijven 2 nachtjes over met ongelukkige dagen (zeg een dinsdag tot donderdag) dan ben ik ook eerder geneigd om te zakken met mijn prijs onder het mom van ‘liever iets dan niets’.

Lees ook: Deze spullen heb je nodig als je je huis verhuurt via Airbnb

Korting bij langere boekingen

Als mensen langer blijven krijgen ze korting, dit kun je automatisch instellen in het systeem van Airbnb. Ik heb ingesteld dat mensen 10% korting krijgen als ze minimaal een week blijven. Dat vind ik het zeker waard. Minder boekingen betekent minder communicatie over de schoonmaak, minder was en minder communicatie met huurders die vragen stellen over het openbaar vervoer bijvoorbeeld.

Het valt allemaal reuze mee hoor. Maar als ik in een periode van 24 dagen 6 boekingen van 4 dagen heb ben ik daar simpelweg meer tijd aan kwijt dan als ik 3 boekingen van 8 dagen heb.

Korting bij annuleren

Bij het aanmaken van je advertentie stel je in of gasten gratis kunnen annuleren en zo ja tot wanneer. Als je geen annuleringen wil toestaan krijgt de gast 10% korting op de boekingsprijs. Ik accepteer geen gratis annuleringen omdat ik niet leeg wil staan omdat een gast last minute annuleert.

Airbnb heeft de annuleringsvoorwaarden aangepast. Voorheen kon ik kiezen voor de strenge annuleringsvoorwaarden zonder de korting te hoeven geven. Ik kan er nu voor kiezen om een hogere prijs per nacht te rekenen om die korting te compenseren. Maar nu we net uit de Coronaperiode opkrabbelen wacht ik daar nog even mee. In de toekomst pas ik het tarief per nacht waarschijnlijk wel aan.

Schoonmaakkosten

Je kunt instellen dat mensen schoonmaakkosten moeten betalen. Of je dat doet en hoeveel je daarvoor vraagt is iets waar je over kunt discussiëren. Ik ken iemand die 100 euro schoonmaakkosten rekent waardoor het dus voor korte boekingen relatief duur is om die accommodatie te boeken. Zelf reken ik geen schoonmaakkosten, want die heb ik verwerkt in de prijs per nacht. Een onbewuste gedachte van de gast zou kunnen zijn; ‘ik laat de woning netter achter want ik heb niet betaald voor de schoonmaak’.

Voor beide redenaties is iets te zeggen. Als de geïnteresseerde gast jouw advertentie bekijkt en de gewenste data selecteert ziet hij of zij een totaalbedrag. Daarbij staat wat de totale kosten zijn voor de huur, de schoonmaakkosten en het bedrag dat Airbnb rekent voor de bemiddeling. Ik denk dat gasten naar het totaalbedrag kijken en op basis daarvan beslissen of ze interesse hebben.

Zomer 2021

Bij mij komen de eerste aanvragen voor de zomervakantie nu binnen. Ik heb al twee aanvragen snel geweigerd. In beide gevallen ging het om 6 Duitse jongens van 17 en 18 jaar. Dat vind ik teveel risico op gedoe in welke vorm dan ook.
Dat is alvast de eerste oplossing om het risico te verkleinen dat mensen je huis slopen. Ik weiger elke aanvraag waar ik maar enige twijfel over heb.
In mijn volgende blog neem ik alle bezwaren mee die mensen hebben om hun woning te verhuren via Airbnb. Ik draag oplossingen aan en laat je op een andere manier naar de situatie kijken.
De andere aanvraag is bijna rond en dat is een gezin uit Caribisch Nederland waar ik bijna 1100 euro aan over zal houden. En dan heb ik nog 16 dagen over die nog geboekt kunnen worden. Met een beetje geluk lopen de inkomsten dus flink op!

Heb je ook interesse om te verhuren via Airbnb, klik dan hier.

Overweeg jij om (een deel van) je woning te verhuren via Airbnb? Of doe je het misschien al? Ik ben heel benieuwd naar je vragen en tips & tricks!

 

Ben jij al lid van de Facebookgroep van Financequeen.nl?

In deze groep worden door alle leden financiële en duurzame tips gedeeld en kun je vragen stellen. Ik ben zelf natuurlijk heel vaak aanwezig om op je vraag te reageren. Zie ik je daar? Groep van Financequeen.nl

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen