Als we het over beleggen hebben denken veel mensen nog steeds dat dat alleen voor rijke mensen weggelegd is. Dat is zeker niet het geval! Ook met kleine bedragen kun je een mooi vermogen opbouwen. Daarom laat ik je zien hoeveel vermogen je opbouwt met een inleg van 50 euro per maand.
‘Het hangt er vanaf’
Helaas is het antwoord op veel financiële vragen: ‘het hangt er vanaf’. En dat geldt ook voor de vraag hoeveel vermogen je opbouwt met een inleg van 50 euro per maand. Ik neem je stap voor stap mee in deze overwegingen en kom later in dit artikel met specifieke uitkomsten- beloofd!
Begin zo snel mogelijk!
Hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer vermogen je opbouwt. Natuurlijk omdat je dan een langere periode geld inlegt, maar vooral omdat je veel langer kan renderen. Het rente op rente-effect heeft een gigantische invloed als je maar lang genoeg blijft beleggen. Dit komt door de exponentiële groei.
Zo ziet een exponentiële groeicurve eruit .
Om maximaal van de exponentiële groei te profiteren is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met beleggen. Ook al heb je nu maar eenmalig 50 euro over of 10 euro per maand. Begin gewoon, thank me later!
Waar beleg je in?
De risico’s van beleggen lopen enorm uiteen. Als je investeert in aandelen van één bedrijf neem je een groot risico. Het bedrijf kan immers failliet gaan of flink in waarde dalen. De positieve kant is dat je een hoog rendement kan behalen als het bedrijf veel beter presteert dan verwacht.
Risico is een ander woord voor kans en in dit geval is een hoog risico dus een kans op een groot verlies of kans op een hoge winst.
Met indexbeleggen spreid je je inleg over duizenden bedrijven tegelijk door slechts in één fonds in te leggen. Jouw rendement bestaat dus uit het gemiddelde rendement van álle bedrijven waarin je belegt. Daardoor wordt het risico gedempt. Grote verliezen worden gecompenseerd door hoge winsten en uiteindelijk kom je uit op een rendement dat enigszins te voorspellen is. Dit komt omdat je ver in de historie terug kunt kijken wat het gemiddelde rendement van de grootste bedrijven ter wereld was. In een lange periode waarin ook allerlei oorlogen en crises speelden.
In deze blog lees je precies hoe indexbeleggen werkt.
Met hoeveel risico beleg je?
Ook binnen indexbeleggen kun je met verschillende risico’s beleggen. Het gaat hierbij om de zogenaamde risicoprofielen. In het kort komt het er op neer dat je offensief kunt beleggen waarin je voornamelijk in aandelen belegt. Of defensief waarin meer obligaties aan de portefeuille toegevoegd zijn.
Aandelen kennen een hoger risico, maar geven op de langere termijn een verwacht hoger rendement dan obligaties. Als je voldoende tijd reserveert om eventuele verliezen van aandelen te compenseren beperk je het risico aanzienlijk.
Je kunt starten in een hoog risicoprofiel en profiteren van het verwachte hogere rendement. Naarmate de tijd verstrijkt kun je het risico afzwakken door langzaam richting meer obligaties te schuiven. Bij Brand New Day kun je dit automatisch instellen door de automatische risico-afbouw.
Lees ook eens: Dit zijn de 6 meest gemaakte fouten bij beleggen
Hoeveel levert die inleg van 50 euro nou precies op?
Om daar antwoord op te geven schets ik een paar scenario’s. In alle scenario’s start ik in het hoogste risico-profiel en zak langzaam af naar het laagste risico-profiel. Op die manier beleg je zo veilig mogelijk.
Je kunt dit overigens zelf ook makkelijk berekenen via deze tool. Dan kun je alle bedragen en periodes invullen die je wil.
Berekening 1
20 jaar, 50 euro per maand, totale inleg 12.000 euro levert naar verwachting 20.436 euro op. In een goede markt kan dit 35.941 euro zijn en in een slechte 12.471 euro.
Berekening 2
Stel dat je in het begin 500 euro stort en daarnaast ook 20 jaar lang 50 euro per maand inlegt. Dan beleg je identiek aan de situatie van berekening 1, maar voeg je een eenmalige storting van 500 euro toe aan het begin.
De verwachte opbrengst is dan 21.987 euro. In een goede markt is dit 39.832 euro en in een slechte markt 13.203 euro.
500 euro meer ingelegd, maar meer dan 500 euro extra verwacht rendement!
Berekening 3
Je belegt 50 euro per maand voor een periode van 30 jaar. Je totale inleg is 18.000 euro.
De verwachte opbrengst is 41.928 euro.
De opbrengst in een goede markt is 116.693 euro.
De opbrengst in een slechte markt is 18.030 euro.
Je legt nu ‘maar’ 6.000 euro meer in dan in berekening 1, maar de verwachte opbrengst is twee keer zo hoog, een verschil van ruim 20.000 euro. Dit is een duidelijk voorbeeld van exponentiële groei. Hoe langer je belegt, hoe meer rendement je maakt.
Berekening 4
We hebben helaas niet altijd allemaal lang de tijd om te wachten tot ons rendement extreem stijgt door het rente op rente effect. Dat betekent niet dat beleggen niet interessant is!
Je belegt 50 euro per maand voor een periode van 15 jaar. Je totale inleg is 9.000 euro.
De verwachte opbrengst is 13.120 euro.
In een goede markt levert dit 18.988 euro op.
In een slechte markt is de verwachting nog altijd 9.437 euro.
Wat kun je hieruit concluderen?
Een aantal belangrijke conclusies:
Beleggen met kleine bedragen heeft ook zin. En dat kan ook met lagere bedragen dan 50 euro per maand. Als je 10 euro per maand over hebt, of alleen wil beleggen met de opbrengst van je wisselende Vinted-verkopen, dan is dat ook prima!
Lees ook eens: Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Lang beleggen levert naar verwachting het meeste op. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met beleggen. Maar heb je niet extreem lang de tijd, dan kan het nog steeds de moeite waard zijn.
Door goed gespreid te beleggen, wat je doet met indexbeleggen, demp je het risico. Je behaalt het gemiddelde rendement van alle duizenden bedrijven waarin je belegt.
Geldt dit ook voor pensioenopbouw?
Jazeker! Beleggen voor je pensioen en vrij beleggen lijken sprekend op elkaar. Het verschil zit in het fiscale component. Bij pensioenbeleggen heb je belastingvoordeel. In ruil daarvoor lever je wat flexibiliteit in omdat je niet meer bij je geld kunt totdat je de pensioenleeftijd bereikt.
Vrij beleggen geeft geen belastingvoordeel, maar je kunt je geld wel opnemen wanneer jij dat wil, het staat dan niet vast.
In deze blog lees je meer over de verschillen tussen pensioenbeleggen en vrij beleggen.
Wat biedt Brand New Day?
Brand New Dayis een bank die indexbeleggen aanbiedt. Met indexbeleggen kies je voor gemak, omdat je er geen omkijken naar hebt. En het blijkt ook nog eens een goedkope manier van beleggen te zijn die in de meeste gevallen meer rendement oplevert dan met actief beleggen.
Ik noem beleggen bij Brand New Day ook weleens indexbeleggen + omdat je bij Brand New Day nog voor extra gemak kunt kiezen. Dat is de automatische risico-afbouw en automatisch herbalanceren. Daarmee kun je al voor de toekomst instellen dat je beleggingen bij je blijven passen.
Brand New Dayis een no nonsense partij en dat houdt in dat je krijgt wat je wil. Een overzichtelijk platform waar duidelijk uitgelegd wordt wat de keuzes zijn. Een rekening open je in maximaal 10 minuten. De kosten zijn schappelijk en je kunt ze gewoon telefonisch bereiken. Zonder irritante chatbots en telefoonnummers die diep verstopt zijn op de website. Je kunt zelfs een belafspraak inplannen waarin je al je vragen kunt stellen. Zeker doen zou ik zeggen! Want je weet, uitstellen kost je geld omdat je een deel van het rente-op rente effect misloopt!
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van. De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!